Sezon cukiniowy trwa w najlepsze, a niektórym brakuje już pomysłów na to, jak spożytkować ten skarb lata. Jeśli wy też macie już dość leczo, placków i panierowanych talarków, to mamy coś, co trawi w wasze gusta. To danie robi się jedynie w 10 minut, ale z talerzy znika jeszcze szybciej. Koniecznie spróbujcie, a szybko stanie się waszym ulubieńcem. 

Co można zrobić z cukinii?

Jeśli w kuchni zalegają wam dorodne cukinie z własnego ogródka lub po prostu skusiliście się, zachęceni niską ceną w sklepie i przynieśliście nadmiar tych warzyw do domu, nie musicie przerabiać ich na przetwory. Znacznie szybszym, łatwiejszym i smaczniejszym wyborem będą pizzerinki z cukinii, które można zrobić z wszelkimi ulubionymi dodatkami. To danie powstaje w mgnieniu oka, a świetnie wygląda i pysznie smakuje, dlatego genialnie sprawdza się zarówno na szybki obiad, jak i przekąskę na imprezę.

Takie danie to dobra alternatywa dla klasycznej pizzy, a także pizzerinek z ciasta drożdżowego, mini pizzy z ciasta francuskiego oraz innych sycących i tłustych fast-foodów. Mają nie tylko znacznie mniej kalorii, ale i dużo więcej cennych składników odżywczych. Spód z cukinii to samo dobro i pełnia wartościowych witamin, dlatego będzie zdrowszym zamiennikiem spodu na pizzę. 

Jak zrobić mini pizze z cukinii?

Aby przygotować pizzerki z cukinii, musimy tylko umyć cukinię i nie trzeba jej nawet obierać ani wydrążać z pestek. Wystarczy pokroić warzywo w plastry, jednak pamiętajmy, że nie mogą być one zbyt cienkie, bo wtedy rozpadną się podczas pieczenia.

Następnie każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym, koncentratem, passatą lub ketchupem. Wszystkie te składniki sprawdzą się równie dobrze, dlatego możemy wybrać to, co najczęściej mamy w lodówce. Pomidorową warstwę dobrze też wzbogacić serem, który po roztopieniu pozwoli spoić wszystkie składniki i dobrze przykleić je do cukiniowego spodu.

Na takiej bazie układamy wszelkie ulubione składniki, czyli dowolne wędliny, warzywa i sery. Świetnie sprawdzą się tu też oliwki, suszone pomidory, kapary czy papryczki jalapeno. Wszystko wkładamy do rozgrzanego piekarnika i cierpliwie czekamy. Proste, prawda? Zobaczcie, jak zrobić pizzerinki z cukinii krok po kroku i koniecznie przetestujcie tę recepturę w swoich domach.

Przepis na pizzerinki z cukinii

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 plastry ulubionej wędliny
  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 50 g tartego sera żółtego
  • 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie myjemy cukinię i kroimy ją w średniej grubości plastry. 

2. Każdy plaster cukinii smarujemy przecierem wymieszanym z oregano. Następnie drobno rwiemy w palcach mozzarellę i układamy po trochu na każdym krążku cukinii. Na górze układamy kukurydzę, pokrojoną szynkę i wszystko posypujemy tartym serem. 

3. Gotowe pizzerinki z cukinii wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut, aż ser się roztopi i całość pięknie się zarumieni.