Gdy przychodzi zima, a świeże warzywa nie smakują już tak dobrze, jak te sezonowe, chętnie sięgamy po różnego rodzaju przetwory. Wśród słoików w piwnicy najczęściej pojawiają się ogórki kiszone i korniszone, a także papryka konserwowa oraz cukinia w różnych formach. My szczególnie polecamy tę w zalewie musztardowej, więc jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, to koniecznie nadróbcie zaległości. Zobaczcie, jak łatwo powstaje cukinia w zalewie musztardowej i o czym trzeba pamiętać w tym przepisie, aby zawsze wychodził perfekcyjnie. 

Jak wybrać cukinię do przetworów?

Przepis na cukinię w zalewie musztardowej nie jest trudny i potrzebujecie do niego tylko kilku prostych składników. Najpierw zacznijcie jednak od wybrania dorodnych cukinii, które nie są jeszcze mocno przerośnięte i nie mają zbyt dużej ilości pestek. Najlepiej wybierać do takich przetworów niewielkie cukinie, które mają cienką skórkę i dzięki temu nie trzeba ich obierać. To duża oszczędność czasu, ale również walor estetyczny, bo taka marynowana cukinia ze skórką znacznie ładniej prezentuje się w słoikach, a potem na talerzach. 

Gdy macie już świeże warzywa, dokładnie je wymyjcie, odetnijcie końcówki i pokrójcie cukinie w plastry lub słupki. Obie formy będą równie dobrze marynowały się w słoikach, więc wybór zależy już tylko od waszych preferencji. 

Jak zrobić cukinię w zalewie musztardowej?

Mając przygotowaną cukinię, zabieramy się za zalewę. Potrzebujecie do tego tylko prostego zestawu - woda, ocet, cukier, sól i musztarda. Można tu zastosować wszelkie ulubione rodzaje musztardy, zarówno łagodną delikatesową czy kremską, jak i ostrzejszą sarepską, chrzanową bądź rosyjską. Jeśli lubicie słodkawe przetwory w octowej zalewie dobrym wyborem będzie też musztarda miodowa, natomiast gdy smakują wam mocno pikantne dodatki do obiadu, to sięgnijcie po musztardę Dijon. Ważne jest tylko to, aby wybraną musztardę wymieszać jeszcze z odrobiną musztardy francuskiej, gdyż dzięki takiemu dodatkowi uzyskamy jeszcze dodatkowe walory wizualne i smakowe z całych ziarenek gorczycy. 

Na koniec zostają już tylko przyprawy, które trzeba wrzucić do każdego słoiczka z cukinią. W tej roli występuje klasyczne trio, czyli liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Gdy macie już wszystkie składniki, samo przygotowanie to bułka z masłem. Zobaczcie poniżej dokładny przepis krok po kroku.

Cukinia w zalewie musztardowej - przepis

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii,
  • 1,5 l wody,
  • 200 w ulubionej musztardy + 4 łyżki musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy,
  • 350 ml octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • do każdego słoika: liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i 2 szt. ziela angielskiego. 

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku podgrzejcie wodę z octem i rozpuśćcie w niej cukier oraz sól. Zagotujcie całość, a na koniec gotowania dodajcie obie musztardy, wymieszajcie i odstawcie całość do wystudzenia.
  2. Cukinie dokładnie umyjcie (nie musicie ich obierać ze skórki), odetnijcie końcówki i pokrójcie warzywo w plasterki. Tak przygotowaną cukinię włóżcie do czystych, wyparzonych słoików i do każdego z nich wsypcie po 1 liściu laurowym i kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego. 
  3. Słoiki z cukinią wypełnijcie wystudzoną zalewą i mocno zakręćcie wieczka. Następnie pasteryzujcie przetwory w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez około 15-20 minut. 
  4. Po tym czasie ostrożnie wyjmijcie słoiki z piekarnika i odstawcie je do całkowitego wystudzenia, a dopiero gdy będą zimne, przełóżcie je w docelowe miejsce, czyli do piwnicy lub spiżarni.