Czarnuszka, czyli „ziarno Benedykta” zyskuje na popularności w polskiej kuchni. Aromatyczne czarne ziarenka to pyszny dodatek do pieczywa, wegetariańskich gulaszy, a nawet sałatek.

Właściwości czarnuszki

Ta niepozorna przyprawa doskonale usprawnia trawienie, dlatego warto dodawać ją do potraw z warzywami strączkowymi, a także tłustych dań. Jest szczególnie popularna w kuchni indyjskiej oraz w medycynie ajuwerdyjskiej. Kolejną zaletą czarnych ziarenek są ich właściwości rozgrzewające. W zimne dni sprawdzą się wyśmienicie jako dodatek do zupy przyprawionej imbirem i czosnkiem. Czarnuszka jest bogata także w żelazo, dlatego jest jedną z ulubionych przypraw w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Czarnuszka w kuchni

Podczas gotowania możemy użyć całych ziaren lub rozdrobnić je w moździerzu. Aby wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu, najlepiej uprażyć je na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Czarnuszka ma charakterystyczny, lekko orzechowy smak. W kuchni indyjskiej czarnuszka najczęściej wykorzystywana jest do łagodnych rodzajów curry, dhalu lub do posypywania chlebków naan przed pieczeniem. Świetnie sprawdzi się także jako przyprawa do past kanapkowych czy wegańskiego smalcu – specjalności kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Nasionka czarnuszki można także ugotować i wypić powstały napar z dodatkiem miodu i cytryny. Do tego zdrowotnego napoju świetnie będzie pasował również imbir czy kurkuma. Pijąc taki napój, unikniemy infekcji i poprawimy swoją odporność w zimowe, mroźne dni.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki sprawdza się doskonale jako dodatek do sałatek – używa się go na zimno. Ma także swoje zastosowanie w medycynie naturalnej i kosmetyce. Ten olej ma zbawienne działanie dla naszego żołądka. Włączenie go do codziennej diety ma także wpływ na obniżenie się złego cholesterolu i cukru we krwi.

Olej z czarnuszki to doskonały sposób na zdrowe, gęste i długie włosy. Wzmacnia je i eliminuje przyczyny wypadania, pielęgnując skórę głowy. Wśród cennych składników znajdują się przeciwzapalny tymochinon oraz biotyna odpowiedzialna za wzmocnienie włosów i paznokci.
Olej z czarnuszki działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, nawilżająco. Tworzy cebulkom włosowym warunki, by były mocne i zdrowe. Gasi stany zapalne, likwiduje łupież, zmniejsza ilości wypadających włosów. Trzeba jednak wiedzieć, że tylko olej zimnotłoczony, wytwarzany metodą rzemieślniczą, w ochronnej temperaturze do 40 stopni, spełnia te zadania. Ma mnóstwo cennych właściwości, ale też krótką, bo maksymalnie 3-miesięczną datę ważności. Taki olej musi być trzymany w lodówce, najlepiej w ciemnym szkle.