Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu, dlatego warto wprowadzić go do swojej dziennej racji pokarmowej nawet osobom, które trzymają się zwykłej diety i nie wykluczają produktów mlecznych. W 100 gramach tofu znajduje się około 76 kcal, 8 gramów białka i 4-5 gramów tłuszczu. Oprócz tego ten roślinny twarożek zawiera szereg witamin, wśród których witamina C, tiamina, niacyna, kwas foliowy, witaminy A i K. Znajdują się w nim również zdrowe minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk.
Na pólkach sklepów można znaleźć różne rodzaje tofu — naturalne, wędzone tofu, marynowane i tofu z dodatkiem ziół. Takie zróżnicowanie pozwala na wykorzystanie tofu w przepisach zarówno wytrawnych, jak i na słodko.
Co zrobić z tofu - tofu naturalne
Przepisy z tofu naturalnym mogą być naprawdę różne. Naturalny smak twarożku sojowego pozwala na wykorzystywanie go w deserach, ciastach i sernikach. Tofu łatwo nabiera aromatu od innych produktów, na przykład cytryny lub pomarańczy, w związku z czym jego sojowy posmak staje się niewyczuwalny. Dania z tofu absolutnie nie muszą być tylko i wyłącznie słodkie. Można zamarynować tofu w ulubionym sosie, ziołach i przyprawach. Co zrobić z tofu? Jak widać wszystko zależy od naszych upodobań i gustu.
Jak przyrządzić tofu wędzone
W sklepach znajdziemy też inne rodzaje tofu - co zrobić z tofu w wersji wędzonej? Tofu wędzone idealnie nadaje się do smażenia lub grillowania, ma bardziej intensywny, wędzony smak. Grillowane wędzone tofu dobrze się sprawdza w przepisach na sałatki i dania główne. Konkretne pomysły i odpowiedzi na pytanie, co zrobić z tofu znajdziecie w galerii przepisów powyżej.
Komentarze