Jedzenie mięsa może być szkodliwe dla naszego zdrowia, a z pewnością nie jest dobre dla środowiska. W dobie zachodzących w piorunującym tempie zmian klimatycznych, warto przyjrzeć się własnej diecie. Często niewielka zmiana może pozytywnie wpłynąć nie tylko na nas, ale i na nasze otoczenie.

Zamiast kurczaka – yuba

Chyba najpopularniejszym współcześnie rodzajem mięsa jest drób. Lubimy zwłaszcza kurczaka. Jego białe mięso szybko się przygotowuje, poza tym pasuje do wielu różnych dań i jest stosunkowo tanie. Tymczasem w sklepach możemy z powodzeniem szukać jego zamiennika. Czym zastąpić kurczaka? Zamiennik nosi nazwę yuba. Z wyglądu przypomina trochę omlet, ale jest też charakterystycznie rozwarstwiony – kawałki yuby wyglądają jak włókna kurczaka.

Yuba jest w pełni wegański. Powstaje ze skórki tofu, która tworzy się na powierzchni sojowego płynu podczas jego produkcji. Następnie yuba jest wielokrotnie składany i suszony. Yubę w sklepach znajdziecie właśnie w suszonej wersji. Przed dodaniem go do potrawy musi moczyć się przez co najmniej 12 godzin. Później natomiast możemy śmiało dorzucać go do gotowanych czy smażonych potraw. Smak yuby, podobnie jak tofu czy seitana jest neutralny i dobrze pochłania smaki innych składników użytych w potrawie. 

Zobacz też: Yuba - wegetariański zamiennik kurczaka, czyli co jedzą wegetarianie

Zamiast burgera – Unbelievabull Burger

Aromatyczny i soczysty burger roślinny, rewelacyjnie smakujący z patelni lub grilla to propozycja o rzeźnika przyszłości, czyli The Vegetarian Butcher  Powstał z miłości do tradycyjnego rzemiosła i smaku mięsa. Wegetariańskie i wegańskie mięso roślinne The Vegetarian Butcher perfekcyjnie oddaje smak, zapach i teksturę mięsa zwierzęcego. Jego twórca, Jaap Korteweg , wiele lat pracował z producentami białka roślinnego, naukowcami i szefami kuchni nad innowacyjną recepturą. Wszystko po to, by oddać smak wieprzowiny, wołowiny i kurczaka w produktach roślinnych, które jednocześnie zachowują podobne wartości odżywcze do mięsa zwierzęcego. Tak powstały produkty The Vegetarian Butcher, które zaskakują nas swoją soczystością, kruchością i zapachem. W ofercie znajdziemy więc nie tylko wyjątkowego bezmięsnego burgera, ale też:

•    Lucky Nuggets – w 100% wegańskie nuggetsy w chrupiącej panierce, znakomite solo lub jako dodatek do kanapek czy sałatek.
•    Pig Out Sausages – wegetariańskie, idealnie doprawione kiełbaski; doskonałe na śniadanie, jako składnik głównych dań oraz na grilla.
•    Magic Mince - doskonałe roślinne mięso mielone, o wyjątkowym smaku i aromacie; idealne do przyrządzenia Spaghetti Bolognese.
•    Unbelievabull Burger – aromatyczny i soczysty burger roślinny, rewelacyjnie smakujący z patelni lub grilla.
•    Chickened Out Chunks - wegańskie kawałki doskonale oddające charakter drobiu; idealne z woka, do sosów, czy jako dodatek do sałatki.
Od 15 kwietnia produkty The Vegetarian Butcher: Lucky Nuggests i Pig Out Sausages będą dostępne w limitowanej ofercie w sieci sklepów Biedronka. Ponadto od 7 maja produkty The Vegetarian Butcher dostępne będą na stałe w sieciach Carrefour i Leclerc w całej Polsce.

Zamiast tuńczyka – „ryba” z alg

Trwają także intensywne prace nad zastąpieniem czymś mięsa ryb. Wynika to z problemów związanych z hodowlą ryb, a także przełowieniem wielu zbiorników wodnych. W sklepach w USA i Wielkiej Brytanii podjęto więc próbę zachęcenia konsumentów do kupna wege zamiennika tuńczyka.

„Tuńczyk” zrobiony jest z roślin strączkowych oraz alg i wodorostów, które mają nadawać mu morski posmak. Firma Good Catch, która zajmuje się jego produkcją, na rynek wypuściła już inne produkty wege, takie jak paluszki „krabowe” czy kotlety „rybne”. Tuńczyk w wersji wege ma być bogaty w kwasy omega-3 i białko, nie ma więc wymówki, żeby go nie jeść.

Zobacz także:  przepisy na surówki