Bezmięsny piątek to już klasyka w polskiej kuchni. W dobie popularności diety roślinnej warto iść o krok dalej i stopniowo zmniejszać ilość mięsa i ryb w diecie, aby docelowo zupełnie z niego zrezygnować. Bezmięsna kuchnia będzie pyszna i smaczna, a można się zdziwić, jak kolorowa i wartościowa jednocześnie. Oto 7 smakowitych powodów, które Was o tym przekonają!

#1 Wegetariański grill

Na ruszt wrzucamy rośliny! Grillowane warzywa to coraz popularniejszy trend w trakcie ucztowania przy ruszcie. W wersji wegetariańskiej dorzucamy do nich różnego rodzaju sery - od górskiego oscypka po cypryjski ser halloumi. Pożywnie, aromatycznie i bardzo ciekawie w smaku. Nie sposób się oprzeć tym smakołykom potraktowanym dymem znad żaru. Nasz hit to grillowane pomidorki koktajlowe - zdziwicie się, jak trzy proste dodatki i wspomniany halloumi podkręcą ich smak! Więcej przepisów na wege grill w wydaniu specjalnym "Moje Gotowanie" - Jestem wege.

#2 Kanapki w wersji roślinnej

Suszone pomidory z soczewicą jako pasta do pieczywa, a może caponata na kromkach chleba? Inspiracje na kanapki wychodzą poza nasze oczekiwania. W wersji wegetariańskiej i wegańskiej są pełne pestek, nasion i zdrowych orzechów. Do tego miks warzyw wszelakich - pieczonych, suszonych i marynowanych czy surowych z odpowiednimi przyprawami. Takie kanapki na pewno przepędzą nudę z kuchni. Po prostu są pyszne, a w dodatku banalne do przygotowania.

#3 Pyszności na 2 kęsy

Przekąski i przystawki w wersji wegetariańskiej to nie tylko sałata z dodatkami. Pomysłów na roślinne pyszności na dwa kęsy jest dużo więcej. Zdecydowanie naszym faworytem jest hummus z pieczoną ciecierzycą - smakuje doskonale zawsze i wszędzie. Do niego możemy podać zarówno pieczywo, jak i krakersy, grissini czy chlebki naan. Na zasiadane przyjęcia sprawdzą się z kolei pieczarki portobello faszerowane tofu, a na tzw. standing party ziołowe kulki z kalafiora i kuskusu.

Zobacz także: Polacy jedzą mniej mięsa? Dane wskazują jasno

#4 Obiad wegetarianina

Dobrze znamy flaczki z boczniaków czy wegetariańską wersję leczo, ale pora na urozmaicenie tego kanonu obiadu wegetarianina. I tak w domowym, roślinnym fast-foodzie prym wiodą burgery z boczniaków z serem i warzywami. Dla miłośników kuchni włoskiej i wegetarian jednocześnie polecamy makaron orcchiette z ricottą - kremowy, bezmięsny, pyszny! A dla fanów dań na szybko, prosto z patelni sprawdzą się smażone warzywa z seitanem - seitan to jeden z zamienników mięsa, który zdecydowanie zasługuje na uwagę!

#5 Modne i zdrowe congee

Co to jest congee? Azjatycka potrawa wchodzi na polskie salony, a właściwie pcha się prosto do kuchni. Nic dziwnego, bo ten smakowity, na pierwszy rzut oka niepozorny, ryżowy kleik, to bogactwo smaku i dobra dla naszych jelit. Ryżowa zupa congee z marynowanym tofu to przepis wprost z wydania specjalnego "Moje Gotowanie" Kuchnia bez mięsa - Jestem wege. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

#6 Wegańskie ciasta

Jak to roślinne ciasto? Czy można upiec biszkoptowe ciasto, tartę lub ciasto drożdżowe bez jajek? Otóż tak i są wspaniałe w smaku. Udowadniamy to naszymi przepisami w wydaniu specjalnym - znajdziecie m.in receptury na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, ciasto marchewkowe z malinowym lukrem (rewelacyjne na schyłek lata, początek jesieni), a także sprawdzicie, jak powstaje krucha tarta z kremem cytrynowym, czyli lemon curd.

#7 Wegańskie desery

Słodkości nigdy dość i na przysłowiową bezę z aquafaby  znajdzie się zawsze miejsce. W wydaniu specjalnym Kuchnia bez mięsa jestem wege polecamy bezy z kremem jeżynowym - wystarczy woda z puszki ciecierzycy (lub po gotowaniu ciecierzycy), trochę cierpliwości i chwila pieczenia. Takie roślinne beziki będą pyszne nie tylko z kremem jeżynowym, ale też z innymi słodkimi dodatkami.