Stefania Zdral

Ekologiczne opakowania
21.01.2021

Niedługo nie zamówimy jedzenia w plastikowym pudełku. O co chodzi z Dyrektywą Plastikową?

Z początkiem stycznia weszła w życie na terenie całej UE tzw. Dyrektywa Plastikowa zabraniająca sprzedaży m.in. plastikowych jednorazowych talerzy i sztućców. Choć niewątpliwie jest to dobra decyzja – co minutę do oceanów trafia równowartość jednej śmieciarki! – to jak wyglądają nadchodzące zmiany oczami właścicieli i właścicielek restauracji?

Dzikie rośliny jadalne
23.10.2020

Do lasu nie tylko po grzyby! Jesienne dzikie rośliny jadalne

Jakie dzikie rośliny w Polsce są jadalne? Które z dziko rosnących roślin znajdziemy w ogrodzie, które w lesie? Pączki z jarzębiną, ocet z rajskich jabłuszek i sok z rokitnika – to tylko niektóre z propozycji. Z jakich innych niedocenianych roślin rosnących za twoim oknem możesz przygotować pyszne danie?

Podróż po Tajlandii
30.11.2020

Przewodnik po Tajlandii – sama lepiej bym tego nie zaplanowała

Czytając "Tajlandia. Przewodnik National Geographic" autorstwa Phila Macdonalda i Carla Parkesa bardzo szybko ułożyłam własną tajlandzką Bucket List (listę rzeczy do zrobienia przed śmiercią). Zdecydowanie wykracza ona poza spis pięknych kompleksów świątyń i rajskich wysp. Z każdą kolejną stroną dopisywałam nowe przeżycia – planuję na przykład wziąć udział w Święcie Wegetarian na Wyspie Pukhet znanego z posiłków warzywnych, tańców transowych i… samookaleczenia. Takich perełek znalazłam znacznie więcej – Nat Geo stanęło na wysokości zadania.

Filmowe i serialowe hity - jak gotować, tak jak oni?
24.11.2020

Prezentownik filmowy – gotuj i jedz tak, jak w filmie

W filmach i serialach znajdziemy wiele pięknych i lubianych scen, które przeszły do historii kina. Idealnie dopracowane przepisy z filmów można znaleźć w Internecie. Z przyjemnością można zajadać się potrawami identycznymi, jak bohaterowie ulubionych historii. Kinomaniacy ucieszą się z prezentu pod choinką, który pomoże im ugotować potrawy z seriali, które tak lubią oglądać.

Restauracje w czasie pandemii
29.12.2020

Dlaczego restauracje są tak niebezpieczne? – rozmowa z Alicją Than o prowadzeniu restauracji w czasie pandemii

Rozczarowanie, złość, a z nimi kolejna upadające lokalne i, często, plany na życie. Rok 2020 nie oszczędzał małych i średnich biznesów, a ostatnie miesiące okazały się być kolejnym ciosem skierowanym w gastronomię. Rozmawiamy z Alicją Than – warszawską restauratorką – o tym, jak wygląda „od kuchni” sytuacja w biznesie restauratorskim. Zastanawiamy się, czy restauracje są bardziej niebezpieczne niż centra handlowe?

Płatki jadalnego złota na czekoladowych muffinkach
14.11.2020

Deser w wersji premium – jadalne złoto

Jadalne złoto służy jako dekoracja potraw w wersji premium. Samo w sobie nie jest oszałamiająco drogie, ponieważ do dekoracji niewiele go potrzeba. Jak smakują jadalne płatki złota oraz proszek z jadalnego złota? Ile kosztuje złoto spożywcze, skoro potrawy z jego dodatkiem osiągają oszałamiające ceny – nawet dziesiątek tysięcy dolarów?

Fotografia kulinarna
01.11.2020

Zdjęcia jak z Instagrama. Jak fotografować jedzenie telefonem – proste sztuczki

Jak zrobić zdjęcia jedzenia, które będą zachwycać? Profesjonalna fotografia kulinarna kojarzy nam się z drogimi aparatami, lampami i blendami, jednak piękne zdjęcia możemy wykonać nawet aparatem w telefonie. W restauracji, w kawiarni, na blacie w kuchni – telefon mamy zawsze pod ręką, a fotografia mobilna zyskuje coraz większe uznanie. Przedstawiamy poradnik, jak zrobić dobre zdjęcia żywności mając do dyspozycji tylko telefon. Istnieje kilka sztuczek, o których warto pamiętać, by poprawić nasze zdjęcia jedzenia.

Planowanie posiłków
12.11.2020

Jaki pomysł na obiad? Oto uniwersalna metoda, dzięki której zawsze będziesz wiedzieć, co ugotować!

Stajesz w kuchni i zaczynasz myśleć: co dziś na obiad. Od razu skreślasz wszystkie czasochłonne dania, później odrzucasz też te, które były gotowane jakoś niedawno. Myślisz też o tym, co zjedzą wszyscy domownicy i o tym, co masz w lodówce. I nagle okazuje się, że brakuje ci pomysłu na obiad. Znasz to? A co, jeśli my znamy sposób, aby ułatwić ci wymyślenie tego słynnego: „co dziś na obiad”?

Wegańska "szarpana wołowina" z soi i chlebowca
05.11.2020

Dlaczego wegetarianie nazywają swoje posiłki jak mięso?

Czy nie będziemy mogli już zjeść „wegeburgera”, a „sojowe wędliny” odejdą do lamusa? Już teraz w sklepach zamiast „mleka roślinnego”, dostaniemy „napój roślinny”. Nazwy wegetariańskich produktów, które brzmią jak mięsne, budzą kontrowersje. Sprawdzamy informację, która pod koniec października (19-22.10) zatrzęsła weg(etari)ańskim światem – Parlament Europejski głosował nad zakazem używania nazw produktów pochodzenia zwierzęcego do produktów roślinnych. Czyli za zakazem używania m.in. słowa „kotlet” w odniesieniu do zamienników mięsa. Jaki jest wynik głosowania i co niedługo zmieni się na sklepowych półkach? Co o „mięsnych” nazwach sądzą weg(etari)anie?

kolaż z okładek polecanych książek
22.12.2020

Książki kulinarne dla tych, którzy uczą się gotować

Nie tylko dla tych, którzy stawiają w kuchni pierwsze kroki - także dla tych, którzy chcieliby lepiej zgłębić pewne obszary. Pieczenie chleba, domowy ser, a może zmiana nawyków na zdrowsze? Oto książki z 2020 roku, które mogą nieźle namieszać w waszych garnkach!