Składniki

Właściwości i rodzaje wiśni

Wiśnie pełne są witamin, minerałów i innych, cennych dla zdrowia składników. Zawierają m.in. potas, witaminę C oraz błonnik. Ogromna ilość przeciwutleniaczy pomaga chronić organizm przed nowotworami i negatywnymi skutkami starzenia się. Często jedzone wiśnie wspomagają też pracę serca.

Wiśnie są dobre dla osób odchudzających się, ponieważ mają tylko 50 kcal na 100 g. Dodatkowo zawierają pektyny, które dają uczucie sytości na długo. Badania wykazały też, że dzięki zawartości melatoniny regularne picie soku z wiśni pomaga na bezsenność.

W Polsce mamy dwa podstawowe rodzaje wiśni – ciemnoczerwone, prawie czarne i bardzo soczyste sokówki, które świetnie nadają się na przetwory oraz tzw. szklanki, które są najlepsze do jedzenia na surowo. Mają one jasnoczerwony kolor, a ich sok nie brudzi tak bardzo, jak w przypadku sokówek. Oprócz tego hodowcy opracowali też inne odmiany, takie jak np. żółte wiśnie, które wciąż jeszcze są rzadko spotykane.


Pomysły na przetwory z wiśni

Na pewno warto jeść wiśnie na surowo, ale dla niektórych ich smak jest zbyt cierpki. W zestawieniu wiśnie a czereśnie, często wygrywają te drugie, ponieważ są dużo słodsze. Wielką popularnością cieszą się za to przetwory z wiśni. Można je kupić w każdym sklepie, a jeszcze lepiej przygotować je samodzielnie w domu.

Dżem wiśniowy należy do ulubionych dżemów Polaków. Może być całkiem gładki lub z mniejszymi lub większymi kawałkami owoców – każda wersja ma swoich zwolenników. Wiśnie świetnie nadają się na konfitury. Warto też przygotować wiśnie w syropie, które można później dodawać do różnych deserów.

Bardzo soczyste wiśnie nadają się także do przygotowania różnych napojów. Gęsty sok z wiśni świetnie smakuje dodany do herbaty lub po prostu rozcieńczony wodą. Ze świeżych lub mrożonych wiśni można ugotować kompot, który zawekowany w słoikach wytrzyma cała zimę. Wybornie smakuje też wino z soku wiśniowego, a słynna wiśniówka należy do najczęściej wybieranych nalewek.


Wiśnie w kuchni

Oprócz przetworów, wiśnie najczęściej używane są w kuchni jako dodatek do słodkich potraw i deserów. Ich kwaskowy smak świetnie łączy się z produktami, które zawierają sporo cukru, sprawiając, że nie są mdłe i nadając im orzeźwiającą nutę.

Najpopularniejsze dania obiadowe z wiśni to zupa owocowa, która w letnie dni może być zastąpiona przez wiśniowy chłodnik oraz pierogi z wiśniami. Wiśniowe dżemy, konfitury, musy czy wiśnie w syropie doskonale pasują do naleśników i placków, można też dodawać je do owsianki lub budyniu. Z wiśniowego soku przygotujesz pyszną galaretkę lub kisiel.

Wydrylowane wiśnie są idealnym dodatkiem do ciast, ciasteczek, muffinek, tart i innych, słodkich wypieków. Sprawdzą się zarówno  do najprostszego, ucieranego ciasta, jak i do przekładania i zdobienia wykwintnych tortów.


Wiśnie suszone czy świeże?

Wiśnie doskonale smakują świeże, ale można też z powodzeniem je mrozić, czy nawet suszyć. Suszone wiśnie przygotujesz z wydrylowanych owoców, które trzeba ułożyć na blasze do pieczenia i suszyć w uchylonym piekarniku z funkcją termoobiegu. Jeszcze łatwiej ususzyć wiśnie w suszarce do owoców, możesz też po prostu poszukać gotowych, suszonych wiśni w sklepie.

Takie ususzone wiśnie to zdrowa i smaczna przekąska, która można zawsze mieć pod ręką. Świetnie nadają się do owsianki, ciast, deserów, można nawet ugotować z nich kompot. Sprawdzą się także do wytrawnych dań. Można z nich przygotować farsz do mięs, dodawać do sosów czy do mięsnej rolady.

Suszone wiśnie są bardzo dobrą alternatywą dla świeżych owoców. Wprawdzie podczas suszenia mogą tracić niektóre z bardziej lotnych składników, jak np. witamina C, jednak na to konto wiele innych składników w takich wiśniach jest bardziej skondensowanych. Pamiętaj tylko, że tak jak w przypadku innych owoców, suszone wiśnie są bardziej kaloryczne niż świeże.


Jak drylować wiśnie?

Do wielu dań potrzebne są wiśnie bez pestek. O ile w kompocie można sobie pozwolić na ich pozostawienie, tak zrobienie wiśniowego smoothie czy jogurtu byłoby niemożliwe z pestkami. Wiśnie trzeba też wydrylować do większości przetworów, warto to również zrobić, choćby częściowo, kiedy przymierzasz się do mrożenia wiśni.

Najłatwiej jest oczywiście pozbawić wiśnie pestek przy pomocy drylownicy. Na rynku dostępne są zarówno drylownice ręczne, jak i elektryczne. Wybór konkretnego urządzenia zależy przede wszystkim od tego, jak często i w jakich ilościach robisz przetwory z wiśni. Zazwyczaj do użytku domowego z powodzeniem wystarcza ręczna drylownica.

Jeśli nie posiadasz drylownicy, a potrzebujesz wiśni bez pestek, możesz skorzystać ze sprawdzonych sposobów naszych babć, które drylowały owoce przy pomocy agrafki lub nawet wsuwki do włosów. Z powodzeniem można użyć w tym celu także spinacza biurowego.

Polecane przepisy