Babeczki sernikowe z waniliową masą twarogową i ciasteczkowym spodem są niewiarygodnie kremowe, lekkie i smaczne. Warto zabrać je na piknik, sprawdzą się też na przyjęcie dla dzieci lub rodzinne spotkanie. Upieczone w kolorowych papilotkach mogą także pełnić funkcję urodzinowego prezentu. Sernikowe babeczki podajemy z dodatkiem truskawek, malin bądź jagód. Wspaniale komponują się z wiśniami w syropie.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Metalową formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.
Spód: herbatniki wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy je. Masło przekładamy do garnuszka oraz podgrzewamy je do momentu, aż się roztopi. Następnie łączymy je z rozdrobnionymi herbatnikami. Dno papilotek wykładamy niewielką ilością ciasteczkowej masy. Całość wyrównujemy dłonią.
Masa serowa: twaróg mielimy trzykrotnie. Następnie łączymy go z jajkami, cukrem oraz budyniem waniliowym. Gotową masę serową przekładamy do papilotek.
Pieczenie: babeczki sernikowe wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Po tym czasie pozostawiamy je do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Podanie: babeczki sernikowe dekorujemy wiśniami w syropie.
Porady
- Babeczki sernikowe warto podać również z owocowym musem, polewą czekoladową bądź konfiturą z wiśni.
- Twaróg możemy zastąpić serkiem twarogowym z wiaderka, mascarpone lub ricottą.
- Jeśli zależy nam na tym, żeby babeczki odznaczały się intensywnie waniliowym aromatem, polecamy dodać do nich ziarenka z laski wanilii. Równie dobrze sprawdzi się cukier waniliowy. W takiej sytuacji odejmujemy taką samą ilość zwykłego cukru.
- Składniki na masę serową, mieszamy do momentu, aż połączą się ze sobą. Zbyt długie mieszanie może niepotrzebnie napowietrzyć masę, co w konsekwencji negatywnie wpłynie na wygląd babeczek.
- Spód deseru możemy przygotować również na bazie czekoladowych ciasteczek lub markiz.
- Babeczki sernikowe przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
Komentarze