Agnieszka Pietroń

Babeczki sernikowe

Ocena:

0 (0)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Babeczki sernikowe z waniliową masą twarogową i ciasteczkowym spodem są niewiarygodnie kremowe, lekkie i smaczne. Warto zabrać je na piknik, sprawdzą się też na przyjęcie dla dzieci lub rodzinne spotkanie. Upieczone w kolorowych papilotkach mogą także pełnić funkcję urodzinowego prezentu. Sernikowe babeczki podajemy z dodatkiem truskawek, malin bądź jagód. Wspaniale komponują się z wiśniami w syropie.

Składniki:

  • herbatniki  100 g

  • masło  40 g

  • twaróg  500 g

  • jajka  2 szt.

  • cukier  100 g

  • budyń waniliowy  40 g

  • wiśnie  20 g

Babeczki sernikowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Metalową formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.

  • Krok 2:

    Spód: herbatniki wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy je. Masło przekładamy do garnuszka oraz podgrzewamy je do momentu, aż się roztopi. Następnie łączymy je z rozdrobnionymi herbatnikami. Dno papilotek wykładamy niewielką ilością ciasteczkowej masy. Całość wyrównujemy dłonią.

  • Krok 3:

    Masa serowa: twaróg mielimy trzykrotnie. Następnie łączymy go z jajkami, cukrem oraz budyniem waniliowym. Gotową masę serową przekładamy do papilotek.

  • Krok 4:

    Pieczenie: babeczki sernikowe wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Po tym czasie pozostawiamy je do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

  • Krok 5:

    Podanie: babeczki sernikowe dekorujemy wiśniami w syropie.

Porady

  • Babeczki sernikowe warto podać również z owocowym musem, polewą czekoladową bądź konfiturą z wiśni.
  • Twaróg możemy zastąpić serkiem twarogowym z wiaderka, mascarpone lub ricottą.
  • Jeśli zależy nam na tym, żeby babeczki odznaczały się intensywnie waniliowym aromatem, polecamy dodać do nich ziarenka z laski wanilii. Równie dobrze sprawdzi się cukier waniliowy. W takiej sytuacji odejmujemy taką samą ilość zwykłego cukru.
  • Składniki na masę serową, mieszamy do momentu, aż połączą się ze sobą. Zbyt długie mieszanie może niepotrzebnie napowietrzyć masę, co w konsekwencji negatywnie wpłynie na wygląd babeczek.
  • Spód deseru możemy przygotować również na bazie czekoladowych ciasteczek lub markiz.
  • Babeczki sernikowe przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne