Zupa owocowa

Ocena:

4.29 (251)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa owocowa skrywa w sobie świeże maliny, borówki i wiśnie. Ponadto znajdziemy w niej także sok jabłkowy. Całość zagęszczamy kisielem. Jeśli chcemy, możemy zabielić ją również jogurtem naturalnym lub śmietaną. Gotowe danie podajemy zazwyczaj solo lub z dodatkiem makaronu. Ta prosta zupa owocowa świetnie sprawdzi się latem w roli lekkiego dania obiadowego.

Składniki:

  • makaron  300 g

  • maliny  300 g

  • borówki  300 g

  • wiśnie  150 g

  • kisiel  40 g

  • sok jabłkowy  500 ml

  • woda  4150 ml

Zupa owocowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Owoce: myjemy je oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Z wiśni wyjmujemy pestki.

  • Krok 2:

    Kisiel: wsypujemy go do małej miseczki. Dodajemy 150 ml wody i dokładnie mieszamy składniki ze sobą.

  • Krok 3:

    Makaron: do garnka wlewamy 3 litry wody. Podgrzewamy płyn, aż zacznie wrzeć. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Wrzucamy makaron i gotujemy al dente według zaleceń producenta. Na końcu odcedzamy go na durszlaku.

  • Krok 4:

    Zupa: 1 litr wody oraz sok jabłkowy wlewamy do dużego garnka. Wrzucamy owoce. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a gdy płyn zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut. Pod koniec dodajemy kisiel. Mieszamy, aż zupa zgęstnieje. Zdejmujemy ją z ognia. Danie podajemy z makaronem. Wspaniale wygląda posypane świeżymi malinami oraz borówkami.

  • Krok 5:

    Opcjonalnie: letnią zupę owocową możemy zabielić również niewielką ilością jogurtu lub śmietany.

Porady

  • Do wykonania potrawy najlepiej wybierać świeże owoce. Jeśli jednak nie uda nam się ich kupić, możemy sięgnąć również po mrożone. Wrzucamy je do garnka z wodą i wydłużamy czas gotowania o ok. 15 minut.
  • Zupa owocowa świetnie smakuje także na zimno. Wystarczy schłodzić ją wcześniej w lodówce. To idealna propozycja na lekki, orzeźwiający obiad w upalne, słonecznie dni. 
  • W zależności od własnych preferencji ilość poszczególnych owoców możemy zmniejszyć lub zwiększyć.
  • Potrawę możemy dodatkowo zabielić jogurtem naturalnym lub śmietaną 12%, 18%, a nawet 30%. W takiej sytuacji przed dodaniem wybranego produktu należy wcześniej odstawić zupę do przestudzenia.
  • Danie polecamy przygotować na bazie tłoczonego soku jabłkowego. Powstaje on w wyniku wyciskania owoców w specjalnej prasie. Podobny efekt możemy uzyskać w domu. Wystarczy użyć sokowirówki.
  • Do zupy dodajemy kisiel malinowy, truskawkowy, wiśniowy lub jagodowy. Zazwyczaj wybieramy produkt z dodatkiem cukru. Nic się nie stanie, jeśli użyjemy tego niesłodzonego. Warto wtedy wzbogacić danie o 1-2 łyżki cukru lub ksylitolu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa owocowa – z czym ją serwujemy?

Zupa owocowa z kisielem rewelacyjnie smakuje solo. Jednak zazwyczaj podajemy ją w towarzystwie różnych dodatków. Dzięki temu, potrawa jest bardziej sycąca i świetnie sprawdzi się na obiad. Gotowe danie serwujemy z:

  • makaronem – to najczęściej wybierany dodatek do zupy owocowej. Najlepiej sprawdzą się muszelki, świderki, kokardki, a nawet wstążki,
  • świeżymi owocami – wystarczy posypać nimi gotową zupę. Nadadzą potrawie pięknego wyglądu i delikatnej, orzeźwiającej nuty,
  • śmietaną – niektórzy dodatkowo nakładają łyżkę tego składnika na zupę w talerzu. Świetnie smakuje z dodatkiem owoców i mięty,
  • lanymi kluskami – przygotujemy je na bazie jajka, mleka oraz mąki. Idealnie komponują się z owocową potrawą,
  • liśćmi mięty – fantastycznie wzbogacą aromat naszego dania. Wystarczy je umyć, osuszyć i posypać nimi zupę.

Z jakich owoców możemy zrobić zupę owocową?

Zupę owocową bez problemu przygotujemy na bazie owoców takich jak:

  • borówki – sezon na nie trwa od lipca do września,
  • jagody – możemy zbierać je już pod koniec czerwca. To świetna alternatywa dla borówek,
  • truskawki – są dostępne od maja do października. Należy je wcześniej dokładnie odszypułkować oraz pokroić na mniejsze kawałki,
  • wiśnie – sezon na nie trwa dosyć krótko, bo od lipca do sierpnia. Przed dodaniem do zupy, usuwamy z nich pestki,
  • maliny – warto wybrać się po nie między lipcem a wrześniem. Nadadzą naszej zupie wspaniałego, słodkiego smaku.

Danie możemy dodatkowo wzbogacić o przyprawy np. goździki, cynamon, wanilię, a nawet kardamon. Składniki te sprawią, że nasza zupa z owoców będzie odznaczać się wyjątkowo głębokim aromatem.

Czym zagęścić zupę owocową?

Zupę owocową najczęściej zagęszczamy kisielem. Warto jednak zaznaczyć, że możemy zastąpić go kilkoma innymi składnikami. Idealnie sprawdzi się tutaj zwykła mąka ziemniaczana. Wystarczy, że przed dodaniem do owocowej potrawy, połączymy ją z niewielką ilością wody. Możemy wtedy dodatkowo posłodzić zupę 1-2 łyżkami cukru lub ksylitolu. Ponadto niektórzy wzbogacają potrawę o budyń. Najlepiej wybrać taki o waniliowym lub śmietankowym smaku. Podobnie jak w przypadku poprzedniego składnika, należy wymieszać go wcześniej z wodą.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne