Liście wiśni, nazywane również liśćmi czereśni lub liśćmi Prunus avium / Prunus cerasus, to aromatyczny składnik kulinarny wykorzystywany przede wszystkim w kuchni wschodnioeuropejskiej oraz japońskiej. W stanie surowym mają cierpki, lekko gorzkawy smak i wydzielają charakterystyczny, intensywnie wiśniowy zapach. Ich zastosowanie obejmuje marynowanie, fermentację, a także wykorzystywanie jako warstwa aromatyzująca i konserwująca. W kosmetyce i kuchni azjatyckiej spotyka się również młode, zasolone liście, znane jako „liść sakura”.
Liście wiśni były od wieków wykorzystywane w tradycyjnych kuchniach krajów o umiarkowanym klimacie, zwłaszcza w Europie Wschodniej i Azji. W Polsce oraz w krajach bałkańskich pełnią rolę dodatku do konserwowania ogórków kiszonych lub aromatyzowania dżemów. W Japonii natomiast młode liście wiśni z gatunku sakura są solone i wykorzystywane do przygotowywania deserów okazjonalnych, takich jak sakura mochi. Tradycja kulinarnego wykorzystywania liści wiśni nierozerwalnie wiąże się z sezonowością drzew wiśniowych oraz stosowaniem całej rośliny – od owoców po liście.
Liście wiśni są nieodzowne w przetwórstwie owocowo-warzywnym – wykorzystuje się je do kiszenia ogórków, jako warstwę aromatyzującą podczas fermentacji owoców i warzyw oraz do przygotowywania konfitur i naparów. W kuchni japońskiej, szczególnie w przypadku odmiany sakura, suszone lub solone liście stanowią opakowanie dla deserów ryżowych i nadają wypiekom naturalny, charakterystyczny aromat. Stosuje się je również w destylatach i nalewkach jako źródło ziołowo-wiśniowego profilu smakowego. Rzadziej spotykane są zastosowania liści wiśni jako składnika herbat ziołowych lub naparów alkoholowych w kuchni węgierskiej i austriackiej.
Świeże liście wiśni należy przechowywać w lodówce, w temperaturze około 4°C, owinięte w wilgotny papier lub umieszczone w perforowanej torebce foliowej – nie dłużej niż kilka dni. Można je także konserwować poprzez suszenie w cieniu, marynowanie w soli lub mrożenie – po uprzednim zblanszowaniu. Marynowane liście w zalewie solnej należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach, w chłodnym i zacienionym miejscu. W przypadku mrożenia należy je wcześniej dokładnie oczyścić i osuszyć, a następnie szczelnie zapakować w woreczki strunowe.