Składniki

Śliwki - przepisy

Skąd pochodzą śliwki? Ich ojczyzną jest prawdopodobnie Persja. Dzięki podbojom Aleksandra Wielkiego w III w. p.n.e. poznano je w Grecji. Stamtąd śliwki zawędrowały do Rzymu, a potem zawojowały już całą Europę.

Śliwka - odmiany

Śliwka (Prunus domestica) to skrzyżowanie wiśni i tarniny. Renkloda, damaszka, mirabelka należą również do rodziny śliwek, choć często umieszcza się je w oddzielnej grupie. Śliwy dobrze rosną w krajach o umiarkowanym klimacie, tam gdzie panuje mroźna zima i ciepłe lato Występują w wielkiej ilości odmian, przy czym w Polsce spotyka się ich tylko kilka. Najpopularniejsze są oczywiście śliwki węgierki. Rośną na drzewach osiągających 4 m. Jej owoce są średniej wielkości, owalnego kształtu, wydłużone, z obu końców zwężone, ciemnofioletowe, z wyraźnym nalotem woskowym. Mają twardy zielonkawozłocisty miąższ. Węgierkami zajadał się już Mikołaj Rej, a na dworze Króla Stasia, na zakończenie obiadów czwartkowych, podawano monarsze (i to niezależnie od pory roku) dwie śliwki, oczywiście węgierki. Był to jednocześnie znak dla gości, że należy się już sposobić do wyjścia.

Śliwki - jak wykorzystać je w kuchni

Wszystkie gatunki różnią się między sobą barwą, rozmiarami, smakiem i kształtem. Ich skórki mogą być czerwone, żółte, fioletowe, pomarańczowe; miąższ zaś przybiera barwy od zielonej, poprzez pomarańczową, do fioletowej i czerwonej Zawierają duże ilości cukru oraz błonnika. Są bardzo sycące. Wspaniale regulują pracę przewodu pokarmowego. W kuchni bardzo cenione na przetwory, jako dodatek do mięs i ciast; można je smażyć, marynować, mrozić, wędzić i suszyć.

Polecane przepisy