Mirabelki (inne nazwy: śliwki mirabelki, czasem określane również jako śliwa mirabelkowa) to drobne, kuliste owoce z rodziny różowatych (Rosaceae), należące do rodzaju Prunus. Zazwyczaj mają barwę od jasnożółtej do złocisto-pomarańczowej, cienką skórkę i miękki, soczysty miąższ. Są zbliżone do śliwek domowych, lecz mniejsze i bardziej aromatyczne. Wykorzystywane głównie do przetworów, kompotów, konfitur i nalewek, stanowią składnik regionalny, szczególnie w kuchni francuskiej oraz wschodnioeuropejskiej.
informacje dotyczą: mirabelek suszonych, porcja 100 g
wartości odżywcze:
Mirabelki pochodzą pierwotnie z regionów Kaukazu oraz Bliskiego Wschodu i zostały rozpowszechnione przez ludzi na większości obszaru Europy. Szczególne znaczenie kulturowe i kulinarne uzyskały we wschodniej Francji, zwłaszcza w Lotaryngii, gdzie są uznawane za produkt regionalny objęty chronionym oznaczeniem geograficznym (Mirabelle de Lorraine). W Polsce mirabelki występują głównie w stanie półdzikim i wykorzystywane są przede wszystkim do domowej produkcji przetworów.
Mirabelki są powszechnie wykorzystywane w kuchni francuskiej, polskiej, rumuńskiej i bałkańskiej. Stanowią podstawę kompotów, konfitur, powideł oraz nalewek domowych. Ze względu na wysoką zawartość naturalnych cukrów świetnie nadają się do deserów, musów i sosów do mięs. Suszone mirabelki można dodawać do mieszanek kompotowych i wypieków drożdżowych. W gastronomii stosowane są także do przygotowywania chutneyów oraz jako element przystawek.
Świeże mirabelki należy przechowywać w lodówce, w pojemniku przepuszczającym powietrze – najlepiej spożyć je w ciągu 3–5 dni po zebraniu. Mrożone mirabelki powinny być szczelnie zapakowane do woreczków lub pojemników do zamrażania; można je przechowywać do 12 miesięcy. Suszone mirabelki powinny być trzymane w szczelnym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła. Przetwory z mirabelek (dżemy, konfitury, nalewki) należy przechowywać w chłodnej spiżarni lub, po otwarciu, w lodówce.