Sok ze śliwek

Sok ze śliwek to doskonały napój na zimę. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, antyoksydantów, a przy tym jest naturalnie słodki. Można popijać go na zimno – wtedy będzie orzeźwiał lub na ciepło w formie kompotu. Kiedy dodamy do niego korzenne przyprawy, typu: goździki, cynamon, podziała na nas rozgrzewająco. Sok ze śliwek wspomoże odporność zimową porą i będzie idealnym napojem do szkoły i pracy.

dodany przez: Moje Gotowanie facebook 200x200

sok

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na zimno
  • na ciepło

Posiłek:

Sok ze śliwek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Słoiki: wyparzamy je, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza  na około 20 minut.

  • 2.

    Śliwki: myjemy je, pozbawiamy pestek, wrzucamy do dużego garnka. Zasypujemy cukrem, podlewamy odrobiną wody, dusimy przez 15 minut.

  • 3.

    Sok: na sitko ustawione na kolejnym garnku, przelewamy śliwki. Sok ze śliwek, który pozostanie po oddzieleniu miąższu i skórek, ponownie gotujemy.

  • 4.

    Pasteryzacja: gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika, stawiamy na blacie. Wlewamy do nich gotujący się sok, mocno je zakręcamy. Wkładamy je do szerokiego garnka, wlewamy letnią wodę do ¾ wysokości słoika i gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy i układamy słoiki do góry dnem. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy