Sok ze śliwek to doskonały napój na zimę. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, antyoksydantów, a przy tym jest naturalnie słodki. Można popijać go na zimno – wtedy będzie orzeźwiał lub na ciepło w formie kompotu. Kiedy dodamy do niego korzenne przyprawy, typu: goździki, cynamon, podziała na nas rozgrzewająco. Sok ze śliwek wspomoże odporność zimową porą i będzie idealnym napojem do szkoły i pracy.
Getty/Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Słoiki: wyparzamy je, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza na około 20 minut.
Śliwki: myjemy je, pozbawiamy pestek, wrzucamy do dużego garnka. Zasypujemy cukrem, podlewamy odrobiną wody, dusimy przez 15 minut.
Sok: na sitko ustawione na kolejnym garnku, przelewamy śliwki. Sok ze śliwek, który pozostanie po oddzieleniu miąższu i skórek, ponownie gotujemy.
Pasteryzacja: gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika, stawiamy na blacie. Wlewamy do nich gotujący się sok, mocno je zakręcamy. Wkładamy je do szerokiego garnka, wlewamy letnią wodę do ¾ wysokości słoika i gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy i układamy słoiki do góry dnem.
Komentarze