Racuchy ze śliwkami są miękkie i puszyste, chociaż powstają bez dodatku drożdży i użycia miksera. Pachną jesiennymi owocami i domem rodzinnym. Można przyrządzić je na bazie mleka, jogurtu lub kefiru. To świetna propozycja na sycące śniadanie, zwłaszcza dla dzieci. Sprawdźcie, jak zrobić szybkie placki ze śliwkami.
ZjedzPięknie
Śliwki: myjemy i dzielimy na pół. Usuwamy pestki. Miąższ kroimy w mniejsze kawałki.
Ciasto: umieszczamy w misce mąkę pszenną, cukier i sodę oczyszczoną. Łączymy suche składniki z mlekiem i jajkiem za pomocą rózgi kuchennej, żeby rozbić wszystkie grudki. Dodajemy śliwki. Mieszamy masę szpatułką lub drewnianą łyżką.
Smażenie: rozgrzewamy masło na patelni. Nakładamy ciasto ze śliwkami łyżką, tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Kiedy na ich powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza, ostrożnie przewracamy je łopatką na drugą stronę.
Podanie: kiedy racuchy ze śliwkami się zarumienią, zdejmujemy je z patelni i oprószamy cukrem pudrem.
desery, racuchy, placki - zobacz inne inspiracjePorady
- Mleko i jajko powinniśmy wyjąć wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić ciasto na racuszki ze śliwkami.
- Co zrobić, żeby racuchy były puszyste? Lekką, napowietrzoną strukturę zapewnia plackom soda oczyszczona. Możemy też wykorzystać proszek do pieczenia. Dodaje się go jednak więcej, dlatego powinniśmy pamiętać o odpowiednich proporcjach – 3 łyżeczki zastąpią 1 łyżeczkę sody. Dobrym sposobem na delikatne ciasto jest ubicie w pierwszej kolejności jajek z cukrem na puszystą masę.
- Placki ze śliwkami z patelni można smażyć na maśle klarowanym lub tłuszczu roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia, takim jak olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy.
- Czy można zrobić racuchy ze śliwkami na drożdżach? Oczywiście – to tradycyjne polskie placki, które robiły nasze babcie, zanim popularne stały się amerykańskie pancakes. Racuchy na drożdżach są nieco bardziej pracochłonne, ale cudownie pachną i są warte poświęconego czasu. Składniki niewiele różnią się od podstawowego przepisu. Możemy wykorzystać świeże lub suszone drożdże.
- Da się także przyrządzić racuchy ze śliwkami i jogurtem. Mleko można zastąpić również kefirem lub maślanką, a nawet serkiem wiejskim.
- Ciasto na racuchy warto wzbogacić przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa lub mielone goździki. Sprawdzi się też esencja waniliowa (najlepiej domowej roboty) oraz skórka z cytryny lub pomarańczy.
- Racuszki ze śliwkami oprószamy cukrem pudrem (warto wymieszać go ze szczyptą cynamonu), ale można je też podawać z różnymi dodatkami, na przykład z miodem, syropem klonowym, sosem czekoladowym lub frużeliną. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie domowych przetworów, takich jak dżem ze śliwek lub mus jabłkowy.
- Jak zrobić zdrowe racuchy? Mąkę pszenną można zamienić na żytnią lub gryczaną. Mają one niski indeks glikemiczny i więcej wartości odżywczych. Cukier warto zastąpić niskokalorycznym słodzikiem, takim jak ksylitol lub erytrol.
- Placuszki na śniadanie polecamy w miarę możliwości uzupełnić innymi owocami, na które sezon przypada jesienią. Świetnym pomysłem są na przykład racuchy z jabłkami i śliwkami.
Komentarze