Biszkopt ze śliwkami to przyjemne połączenie delikatnego, puszystego ciasta ze słodko–kwaśnymi owocami sezonowymi. Wypiek jest łatwy do przygotowania i bazuje na klasycznej recepturze, dzięki której zawsze wychodzi. Ciasto biszkoptowe ze śliwkami oprószone cukrem pudrem pięknie prezentuje się na paterze. A odrobina słodyczy na wierzchu przyjemnie równoważy kwaskowy smak popularnych węgierek.
Artur Rogalski
(średnia 4.26 z 226 głosów)
Śliwki: myjemy, osuszamy i kroimy na połówki, aby wyjąć pestki.
Masa na biszkopt: sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy w osobnym naczyniu z cukrem. Do kolejnego naczynia przesiewamy 200 g mąki i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Po kolei łączymy składniki – do piany dodajemy żółtka, a następnie mąkę. Całość ostrożnie mieszamy, aby utrzymać puszystość masy.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Masę na biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepsza będzie tortownica o średnicy 25 cm). Śliwki obtaczamy w mące (pozostałe 100 g) i układamy na wierzch ciasta rozcięciem do góry.
Pieczenie: biszkopt ze śliwkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku.
Podawanie: ciasto po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
- Składniki na biszkopt ze śliwkami powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego zanim przystąpimy do pracy, należy wyjąć jajka z lodówki.
- Aby ustabilizować strukturę białek, do piany podczas ubijania możemy dodać szczyptę soli.
- Ciasto najlepiej wychodzi ze śliwkami węgierkami, które mają cudowny aromat i słodki, miodowy smak.
- Do obtaczania śliwek można użyć nie tylko mąki pszennej, ale także ziemniaczanej lub wiórków kokosowych. Chodzi o to, aby zabezpieczyć owoce przed utratą wody, dzięki czemu pozostaną soczyste i nie opadną na dno.
- Śliwki układamy na biszkopcie w odstępach. Zbyt duża ilość owoców obok siebie może sprawić, że ciasto nie wyrośnie i powstanie zakalec.
- Żeby biszkopt nie opadł, studzimy go stopniowo – po wyłączeniu piekarnika, uchylamy drzwiczki, a po ostygnięciu, wyjmujemy ciasto na kratkę.
Ciasto biszkoptowe z owocami doskonale smakuje również w wersji z chrupiącą kruszonką. Możemy ją zrobić na kilka sposobów:
Wybrane składniki ucieramy w palcach lub mieszamy przy pomocy blendera. Dokładne wskazówki znajdziemy w poradniku o tym, jak zrobić pyszną kruszonkę krok po kroku.
Przepis na biszkopt ze śliwkami możemy potraktować jako bazę do wypieków z innymi owocami. Poniżej najsmaczniejsze propozycje:
Wybierając owoce do biszkoptu, warto sięgać po odmiany sezonowe – wtedy, gdy są najsmaczniejsze, a przy tym mają najlepszą cenę.
Wdzięczne owoce o pięknej, filetowej skórce rewelacyjnie sprawdzają się w różnych domowych wypiekach, a ciasto biszkoptowe ze śliwkami to tylko jedna z wielu możliwości. Poniżej inne pomysły – idealne do kawy, na podwieczorek lub spotkanie w rodzinnym gronie:
W wypiekach ze śliwkami nie zawsze musimy sięgać po popularne węgierki. Warto posmakować także wariantów z innymi odmianami tych owoców, żółto–fioletowymi opalami lub mniejszymi – mirabelkami.
Komentarze