Konfitura ze śliwek to fantastyczny dodatek do pieczywa, naleśników, owsianki lub deserów. Można posłodzić nią rozgrzewającą herbatę. To jeden z prostszych przepisów na przetwory z węgierek. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt jest powalający. Do gotujących się owoców można dodać wanilię, cynamon lub kakao. Sprawdźcie, jak powstaje słodka i esencjonalna konfitura ze śliwki.
Adobe Stock
Śliwki: przebieramy i myjemy, po czym osuszamy na ściereczce. Przepoławiamy je i wyjmujemy z nich pestki za pomocą nożyka lub drylownicy.
Syrop: w garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę. Rozpuszczamy w niej cukier. Redukujemy, aż syrop zacznie robić się gęsty.
Gotowanie: wrzucamy owoce do garnka. Dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy owoce na małym ogniu, żeby wchłonęły cały syrop. Konfitura ze śliwek stanie się gęsta i szklista. Podgrzewamy ją przez około 1,5 godziny.
Wekowanie: wkładamy gorące konfitury do umytych i wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je i odwracamy do góry dnem. Owijamy grubym ręcznikiem i czekamy, aż całkowicie wystygną, po czym przenosimy do spiżarni.
Porady
- Konfitura ze śliwek węgierek zawiera dużo naturalnego konserwantu, jakim jest cukier, dlatego możemy pominąć pasteryzację w garnku lub piekarniku. Wystarczy, że umieścimy gorące przetwory w świeżo wyparzonych słoikach. Po wystudzeniu zakrętki powinny być wklęsłe, co będzie oznaczać, że prawidłowo się zassały.
- Przetwory na zimę najlepiej przygotować z dojrzałych śliwek węgierek. Są słodkie, a pestki z łatwością odchodzą od ich miękkiego miąższu.
- Nasz przepis na konfitury ze śliwek składa się tylko z czterech składników: owoców, cukru, wody i soku z cytryny. Pasują do nich jednak różne dodatki, takie jak cynamon, wanilia, kakao, a nawet rum. Słodkie przetwory z węgierek można wzbogacić też innymi owocami, na przykład jabłkami, gruszkami, brzoskwiniami lub aronią.
- Cukier możemy zastąpić niskokalorycznym słodzikiem, takim jak ksylitol lub erytrol. Konfitura ze śliwki nie straci na smaku, a będzie miała niższy indeks glikemiczny. Warto przyrządzać takie przetwory na diecie redukcyjnej.
- Śliwki (a szczególnie ich skórka) zawierają dużo pektyny, która pomaga uzyskać odpowiednią konsystencję konfitury. Nie ma więc potrzeby dodawania składników zagęszczających i żelujących.
Domowa konfitura śliwkowa to coś dla miłośników bardzo słodkich przetworów. Żeby ją zrobić, najpierw warto przygotować syrop cukrowy. Dopiero do takiej bazy wrzucamy umyte i wydrylowane owoce. Dzięki temu na początku nie trzeba ich intensywnie mieszać, żeby nie przywarły do dna. Taki zabieg pozwala otrzymać przetwory z większymi kawałkami owoców. To jedna z różnic między dżemem a konfiturą – struktura. Poza tym z powyższego przepisu otrzymamy bardzo słodkie smarowidło na kanapkę. Na kilogram owoców przypada prawie taka sama część cukru. Dżem ze śliwek zazwyczaj wykorzystuje proporcję 3:1. Jeszcze inaczej jest w przypadku tradycyjnych przetworów z węgierek. Powidła śliwkowe w ogóle nie wymagają słodzenia. Gotuje się je bardzo długo i cierpliwie, przez 3 kolejne dni. Dzięki temu stają się niezwykle esencjonalne i smakowite.
Słodka, aromatyczna konfitura ze śliwki węgierki to przede wszystkim świetny dodatek do pieczywa. Można nią posmarować kromkę świeżego chleba, bagietkę lub chałkę. Urozmaici każdą owsiankę i doskonale pasuje do rozgrzewającej zimowej herbaty, zwłaszcza jeśli zrobiliśmy przetwory z dodatkiem przypraw korzennych. Domową konfiturę śliwkową można też wykorzystać jako nadzienie do:
Przetwory ze śliwek węgierek należą do jednych z najpopularniejszych w naszym kraju. Spiżarniane półki zazwyczaj uginają się od dżemów i powideł, ale można też zrobić takie specjały na zimę jak:
Komentarze