Sardynki najczęściej jada się w sosie pomidorowym, własnym lub w oleju. Smakują wyśmienicie do chleba – zarówno jedzone w całości, jak i w formie pasty. Można wykorzystać je także jako farsz, dodać do sałatki czy zjadać jako przekąskę podczas grilla. Jak przyrządzić sardynki, aby wyszły miękkie i smakowite? Przede wszystkim warto użyć oleju, soku z cytryny, tymianku, pieprzu, majeranku oraz innych aromatycznych przypraw. Sardynki świetnie komponują się także z chrzanem, musztardą, octem winnym oraz białym winem.
Sardynki to nazwa zwyczajowa odpowiadająca przeszło dwudziestu gatunkom ryby z rodziny śledziowatych, które występują pod nazwą sardynele. Najwyższą jakością cechują się sardynki europejskie, które przez wiele lat jako jedyne mogły być sprzedawane pod nazwa „sardynki”. Ryby te żyją w wodach Morza Śródziemnego, przy wybrzeżu z takimi państwami jak Wielka Brytania, Francja, Portugalia i Hiszpania. Są małymi rybami o długości ciała od 15 do 30 centymetrów. Wyróżniają się srebrzystą barwą i brakiem zarysowanej linii bocznej. Żywią się planktonem i występują w licznych gromadach. Poławia się je na skalę masową – są sprzedawane zarówno w formie wędzonej, surowej, jak i zakonserwowanej. Wykorzystuje się je również jako przynętę. Okresem ich połowu jest najczęściej noc.
Szprotka to natomiast ryba nazywana sardynką bałtycką lub sardynką norweską. Jej długość mieści się w granicach 10-20 centymetrów. Sardynki są kojarzone przez konsumentów z produktem zdecydowanie bardziej luksusowym w porównaniu do szprota. Obie te ryby po zamarynowaniu mają małe i miękkie ości, których nie trzeba wyjmować przed spożyciem – bez obawy o zadławienie. Cechują się również podobnymi właściwościami zdrowotnymi. Stanowią bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Są także dobrym źródłem witaminy D, jodu, selenu, wapnia, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B.
Przedstawiamy kilka inspirujących przepisów na wykorzystanie sardynek. Godne polecenia na spotkanie ze znajomymi są grillowane sardynki z tymiankiem. Smakują wyśmienicie z dodatkiem takich przypraw jak np. pieprz, tymianek, bazylia czy oregano. Warto również dodać do marynaty sok z cytryny, czosnek i cebulę. Do grillowania najlepiej nadają się sardynki wypatroszone. Należy obficie natrzeć je marynatą, aby widoczne szczeliny zostały wypełnione. Na skutek grillowania powinny przybrać z obu stron intensywnie złotą barwę. Najlepiej grillować sardynki z użyciem metalowych koszy. Rybki te wybornie komponują się z sałatkami, ziemniakami oraz grillowanymi warzywami.
Polecamy również przepisy na pieczone sardynki z octem winnym, oliwą oraz sokiem z cytryny. Najlepiej przed pieczeniem umyć je dokładnie w osolonej wodzie, następnie natrzeć solą i pozostawić pod przykryciem na około 2 godziny. Octem winnym polecamy polać je dopiero po upieczeniu, dzięki czemu wyjdą mięciutkie i aromatyczne. Sprawdzą się wyśmienicie np. z okazji Sylwestra, wieczoru kawalerskiego czy karnawału.
Naszym ostatnim pomysłem na użycie sardynek jest Vitello Tonnato, tradycyjna włoska potrawa będąca połączeniem gotowanego schabu cielęcego z rybą. Wychodzi wyśmienita w sosie tuńczykowym. Oprócz mięsa, sardynek i sosu, nie może zabraknąć warzyw, takich jak np. marchewka, seler naciowy czy por. Danie to nadaje się do spożywania zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.