Składniki

Sola: właściwości 

Sola jest uznawana za jedną z najbardziej wykwintnych ryb, co znajduje odzwierciedlenie w jej wysokiej cenie. Wyróżnia się chudym, delikatnym, lekkostrawnym i niskokalorycznym mięsem o białej barwie. Spożycie 100 gramów soli dostarcza do organizmu jedynie około 70 kalorii. Jest to ryba będąca cennym źródłem witaminy D, jodu, selenu oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Można w niej również znaleźć sporo witamin z grupy B, a także takie minerały jak m.in. magnez czy fosfor. Ryba ta pozwala również dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. 

Regularne spożywanie soli pozwala wzmocnić odporność organizmu, zachować mocne kości oraz sprawność umysłu. Sola w bardzo niedużym stopniu kumuluje rtęć oraz zawiera jedynie nieznaczną ilość ości. 

Jak przyrządzić solę? 

Sola jest smaczną rybą, którą można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia, duszenia, gotowania na parze, grillowania oraz grillowania na wodzie. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno – np. w postaci ryby w galarecie. Świetna wychodzi również sola po grecku w sosie pomidorowym. Ryba ta dobrze komponuje się z różnego rodzaju warzywami, a zwłaszcza szpinakiem, brokułem, suszonymi pomidorami, groszkiem, oliwkami, papryką oraz kalafiorem. Można z niej również zrobić pyszną zupę rybną albo dodać do risotto. Przyrządzając solę, należy pamiętać o dodatku aromatycznych przypraw, takich jak np. bazylia, oregano, pieprz, tymianek, czosnek, cebula czy koperek. Warto również obficie skropić solę cytryną. Dobrze jest podawać ją z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub kaszą, a także z dowolną surówką. 

Przepisy z rybą solą  

Przedstawiamy inspiracje na wykorzystanie soli w swojej kuchni. Mortadela z łososia, sandacza i soli z pistacjami to pyszna przystawka na każdą imprezę. Doskonale pobudza apetyt oraz pięknie prezentuje się na stole. Stanowi doskonałe połączenie ryb słodkowodnych oraz morskich. Najlepiej smakuje wymieszana ze śmietaną kremówką oraz podana z granatem oraz sałatą roszponką.  

Sola w aromatycznych ziołach i z suszonymi pomidorami to wyśmienita potrawa, idealna zwłaszcza na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie. Polecamy przygotować ją w zdrowszej wersji, czyli pieczoną w piekarniku. Najlepiej smakuje z dodatkiem szczypiorku, suszonego koperku oraz natki pietruszki.  

Chrupiąca sola z ziemniakami w pietruszkowo-bazyliowym pesto to natomiast oryginalny pomysł na niedzielny obiad. Najlepiej smakuje przygotowana w sezamie i płatkach owsianych. W celu przygotowania zielonego pesto można wykorzystać listki bazylii oraz natki zielonej pietruszki. Danie to świetnie smakuje również z dodatkiem orzeszków piniowych, pomidorów, kukurydzy, szczypiorku i czosnku. 

Sola w panierce serowej to propozycja dla tych osób, które preferują dania obiadowe podane w tradycyjnej formie. Rybę w tej wersji przygotowuje się w panierce z bułki tartej i jajka. Najlepiej smakuje z wykorzystaniem sera typu parmezan, a także podana z żółtym ryżem oraz serem. Warto ponadto zdecydować się na przygotowanie sałatki ziemniaczanej ze smażoną solą. Ryba ta wybornie komponuje się z dodatkiem śmietany i jogurtu naturalnego, dzięki czemu wychodzi miękka i soczysta. Warto podawać ją z jajkiem, pomidorami oraz sokiem z cytryny. Nie można także zapomnieć o dodaniu granulowanego czosnku. 

Polecane przepisy