Składniki

Panga - właściwości

Panga jest słodkowodną rybą tropikalną, żyjącą naturalnie w wodach Mekongu w Azji południowo-wschodniej. Jej liczebność jest tam niska, choć dokładnych danych nie znamy. Zdecydowana większość ryb sprzedawanych w Polsce pochodzi z azjatyckich hodowli, które masowo zakłada się w rzekach i stawach.

Międzynarodowa organizacja ekologiczna WWF już od dawna przestrzega przed kupowaniem pangi hodowlanej, zwracając uwagę na fatalne warunki sanitarne, w jakich te ryby przebywają. Akweny bywają mocno zanieczyszczone, stosuje się w nich na szeroką skalę antybiotyki, hormony i środki bakteriobójcze. W samym mięsie pangi nierzadko stwierdza się podwyższone stężenie metali ciężkich, np. kadmu.

Ostatnie lata przynoszą jednak na tym polu znaczącą poprawę. Poszczególni producenci usiłują zapewnić rybom więcej przestrzeni oraz czystszą wodę. Coraz częściej ubiegają się również o certyfikaty jakości.

Panga to ryba zawierająca nie wielką ilość tłuszczu. W 100 gramach kryje się niecałe 100 kalorii. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 jest bardzo niska, podobnie zresztą jak witamin. Braki te w niewielkim stopniu rekompensuje fakt, że panga stanowi źródło pełnowartościowego białka. Panga wolna jest od charakterystycznego rybiego zapachu, nie posiada też ości.

Pangi nie powinny spożywać kobiety w ciąży ze względu na jego potencjalne zanieczyszczenie. W zamian mogą sięgnąć po inne ryby, takie jak łosoś, mintaj czy miruna.

Jak przyrządzić pangę?

Filety z pangi najlepiej podawać w smażonej na złoto panierce, na którą możemy położyć trochę masła oraz plasterek cytryny. Do ryby warto serwować gotowane ziemniaki albo świeże pieczywo. W trakcie smażenia zwracajmy uwagę, aby filet zarumienił się na złoto równomiernie, z obu stron.

Panga nadaje się także do przygotowania w piekarniku. W naczyniu żaroodpornym układamy zioła, wykładamy na nich rybne filety i przykrywamy je kolejną warstwą ziół. Całość pieczemy przez ok. 30 minut.

Przepisy z pangą

Łatwa dostępność oraz niska cena sprawiają, że panga bywa często podstawą rybnych dań. Raz na jakiś czas nie ma w tym nic złego. Z myślą o najmłodszych warto się na przykład skusić na filety rybne w ananasach. Podane w sposób przykuwający wzrok, skłonią zresztą do jedzenia domowników w każdym wieku. W zależności od upodobań, do ananasów możemy dorzucić także inne pasujące owoce, w rodzaju brzoskwiń czy moreli. Ważne, aby wszystkim smakowało.

Kolejna propozycja obiadowa to curry z pangi i boczniaka. O ile sama panga nie może się poszczycić zbyt dużymi walorami odżywczymi, o tyle boczniaki uważane są powszechnie za grzyby bardzo zdrowe. Ich obecność podniesie więc ogólną wartość potrawy, nadając jej przy okazji charakteru.

Na mniejszy głód idealne nadadzą się roladki z pangi, które można oczywiście podać także na skromnym rodzinnym przyjęciu. Podobnie przydatna będzie panga w cebulowej marynacie - ten sposób przyrządzenia mięsa wpłynie na jego aromat, nadając mu zarazem soczystości. Możemy też przy okazji przetestować inne marynaty, w oparciu o własny gust i zaopatrzenie naszej kuchni.

Nieco bardziej czasochłonną potrawą jest panga w sosie pomidorowo-marchewkowym ze szpinakiem. Osoby kochające szpinak uznają to połączenie za tak smakowite, że na pewno zechcą do niego wrócić.

Polecane przepisy