Przepisy na kruche ciasto

Kruche ciasto - na słodko i na wytrawnie

Kruche ciasto samo w sobie ma dość neutralny smak, dlatego dobrze pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych wypieków. Jeśli chodzi o słone wypieki, warto przygotować wytrawne tarty. Jako farszu możecie użyć szpinaku z fetą, grzybów czy przygotować farsz mięsny. Nie zapomnijcie posypać wierzchu żółtym serem - przypieczona skorupka będzie smakować pysznie!

Kruche ciasto w wersji słodkiej to zarówno popularne ciasta, jak szarlotka czy sernik na kruchym spodzie, ale i nowoczesne tarty z różnymi nadzieniami. Zróbcie je z owocami lub na słodko, z czekoladą lub kajmakiem. Kruche ciasto sprawdzi się także jako baza do wielkanocnych mazurków. Jeśli nie zamierzacie robić ciasta na całą blachę, wykorzystajcie kruche ciasto do zrobienia babeczek. Również mogą być słodkie i wytrawne!

Polecane przepisy