Kruche ciasto bezglutenowe jest idealną bazą do przygotowania wyśmienitych deserów i wytrawnych przekąsek, które będą królowały na naszych stołach. Odpowiednie dobranie mąk sprawi, że spód nam zawsze wyjdzie. Jego przygotowanie niczym nie różni się od tego tradycyjnego. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na kruche ciasto bez glutenu.
Adobe Stock
(średnia 4 z 2 głosów)
Przygotowanie: masło powinno być schłodzone. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Ciasto: do misy miksera wkładamy: mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną, 200 g pokrojonego zimnego masła, cukier puder, żółtko, proszek do pieczenia. Zagniatamy składniki za pomocą miksera z końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie. Szybko rozcieramy składniki, które w miarę wyrabiania połączą się w jednolite ciasto.
Chłodzenie: formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę (czas nie jest wliczony w czas przygotowania ciasta).
Pieczenie: ciasto kruche bezglutenowe pieczemy ok. 20 minut.
Podobne przepisy: kruche ciastoPorady
- Z tak przygotowanego ciasta przygotujemy wszystkie wypieki, w których wykorzystywana jest mąka z glutenem. Postępujemy zgodnie z przepisem. Ciasto w obróbce nie odbiega od tego tradycyjnego.
- Upieczemy tak ulubioną przez wszystkich szarlotkę na kruchym spodzie czy kruche ciasto ze śliwkami. Ciasto to jest też doskonałą bazą do tart czy tartaletek wytrawnych, np. z pieczarkami, szparagami.
- Ciasto z podanych składników powinno wyjść idealne, jednak jeśli się nie łączy – dodajemy łyżkę bardzo zimnej wody.
- Zamiast mąki ziemniaczanej możemy użyć tyle samo kukurydzianej. Z kolei mąkę kukurydzianą możemy zamienić na mieszankę mąk: jaglaną, z ciecierzycy, migdałową i gryczaną. Każdej z nich dodajemy po 50 g.
Komentarze