Kruche rogaliki z marmoladą

Kruchutkie, delikatne - rogaliki z marmoladą są po prostu pyszne! :) Polecam domową marmoladę i dobrze wyrobione ciasto. Rogaliki z marmoladą zwijamy tak jak na zdjęciach poniżej.

kruche ciastoDeseryrogalikimarmolady

Czas przygotowania:
120 min.
Kalorie:
50 kcal
Ocena:

(średnia 3.81 z 423 głosów)

Składniki:

  • na kruche ciasto:
  • * 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • * 20 dag masła
  • * 2 żółtka
  • * 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • * 1/4 szklanki cukru pudru
  • * szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • * twarda marmolada np. firmy Stovit

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny) lub całą noc.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
  • Rogaliki z marmoladą układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
  • Z przepisu otrzymamy około 30-40 rogalików (w zależności od grubości, na jaką rozwałkujemy ciasto).

Kalorie: 50

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy