Kruche rogaliki

Ocena:

3.78 (575)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kruche rogaliki to deser, który zna każdy smakosz delikatnego, maślanego ciasta. Można wypełnić je dowolnym farszem, ale najłatwiej nadziewać je sprawdzonymi domowymi przetworami, takimi jak powidła, dżem lub marmolada. Równie pyszne wyjdą z jabłkami, kremem orzechowym lub kajmakiem. Wybierzcie prosty przepis na rogaliki kruche, jeśli nie chcecie tworzyć długiej listy zakupów. Składniki na pewno macie już w domu.

Składniki:

  • masło  200 g

  • śmietana 18%  50 g

  • mąka pszenna  400 g

  • żółtko  2 szt.

  • cukier puder  60 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • proszek do pieczenia  3 g

  • dżem owocowy  150 g

Kruche rogaliki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę z cukrem pudrem i waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki. Rozcieramy je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka. Łączymy ją ze śmietaną i żółtkami (z białek możemy zrobić później kokosanki lub bezę). Zagniatamy ciasto szybkimi ruchami, żeby miało jak najmniej kontaktu z ciepłem dłoni. Formujemy je w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 60 minut.   

    kruche ciasto
  • Krok 2:

    Formowanie rogalików: schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich zostawiamy w lodówce, drugą rozwałkowujemy na placek grubości 3 mm. Wykrajamy z niego 12 trójkątów. U ich podstawy nakładamy po łyżeczce powideł, dżemu lub marmolady. Sprawdzi się na przykład konfitura z płatków róży. Dobre nadzienie stworzą także prażone jabłka lub krem czekoladowy. Zawijamy trójkąty w ruloniki, a następnie zaginamy rogi, żeby otrzymać charakterystyczny kształt. W taki sam sposób postępujemy z drugą połówką ciasta. 

    Rogaliki z ciasta francuskiego
  • Krok 3:

    Pieczenie: układamy uformowane kruche rogaliki z marmoladą, dżemem lub powidłami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować je białkiem lub mlekiem, używając pędzelka cukierniczego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb góra-dół) na około 15 minut. Są gotowe, kiedy zaczną się rumienić na krawędziach.

    Kruche rogaliki – pieczenie
  • Krok 4:

    Podanie: studzimy rogaliki kruche, najlepiej na kratce cukierniczej. Obficie posypujemy je cukrem pudrem. Możemy też udekorować je lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie wchłonęły wilgoci z otoczenia.  

    Kruche rogaliki – podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne