Kruche rogaliki

Domowe rogaliki kruche to przepyszny pomysł na deser dla dzieci i nie tylko. Rogaliki na kruchym cieście możemy wypełnić dowolnym nadzieniem. Szczególnie polecamy kruche rogaliki z marmoladą, ale równie pyszne wychodzą z jabłkami, nutellą czy kajmakiem. Jak zrobić kruche rogaliki? Przepis na rogaliki kruche jest prosty i potrzeba do niego tylko kilku prostych składników, które zwykle mamy w swoich lodówkach. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

rogal kruche ciasto rogale desery rogaliki Przekąski na ciepło Przekąski na zimno

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.78 z 575 głosów)

Kruche rogaliki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • kruche ciasto 1.

    Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy zimne masło, posiekane na małe kawałki, oraz śmietanę, odrobinę soli oraz cukier. Wszystko zagniatamy szybko, aby ciasto miało jak najmniej kontaktu z ciepłem dłoni. Gotowe ciasto zawijamy w woreczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin. 

  • Rogaliki z ciasta francuskiego 2.

    Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, a następnie wycinamy z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce dżemu i zwijamy w rulon, a następnie zaginamy rogi na kształt rogalika. Uformowane rogaliki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu studzimy rogaliki, a kiedy ostygną, posypujemy je cukrem pudrem. 

Porady

Kruche rogaliki

Kruche rogaliki to prawdziwy przysmak, który bardzo często kojarzy się nam z dzieciństwem. Jest to idealna propozycja na deser lub przekąskę w ciągu dnia, która smakuje obłędnie. Zwłaszcza, że w delikatne kruche ciasto możemy zawinąć na przykład marmoladę lub ulubiony dżem. Jeśli więc chcesz przypomnieć sobie tradycyjny smak takich słodkich rogalików koniecznie sprawdź nasze przepisy.


Przepisy na rogaliki kruche

Jak zrobić kruche rogaliki? Tak naprawdę każda babcia i mama ma swój ulubiony przepis, z którego powstają jedyne w swoim rodzaju wypieki. Wśród najróżniejszych receptur znajdziemy więc te nieco bardziej skomplikowane, które zawierają drożdże, jak i te, w których lista potrzebnych składników ogranicza się do 4 lub 5 pozycji. Są wśród nich przepisy na bardzo tradycyjne kruche rogaliki z masłem i śmietaną, ale też te w nieco nowocześniejszej wersji, które często określa się mianem tych bardziej fit.

W ostatecznym rozrachunku wszystko zależy więc przede wszystkim od naszych własnych preferencji, ale też od tego, ile mamy wolnego czasu. Ich wykonanie może nam zająć nawet 1,5 godziny, ale jeśli się nam spieszy możemy wybierać z wielu przepisów na szybkie rogaliki kruche, które pozwalają stworzyć takie pyszne przekąski nawet w 30 minut.

Kruche rogaliki z marmoladą

Domowe rogaliki kruche to dla wielu osób przede wszystkim te z marmoladą. Niektórzy wprost przepadają za marmoladą różaną, a inni uważają, że ta wieloowocowa po prostu nie ma sobie równych. W tym przypadku jednak mamy zupełną dowolność. Takie rogaliki możemy przecież wypełnić tym, co najlepiej smakuje nam i naszym bliskim. Ba! Możemy nawet przygotować kilka wersji takich wypieków, aby zadowolić kubki smakowe każdego z domowników lub gości.
Oczywiście kruche rogaliki z marmoladą to klasyk, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto wypełnić też na przykład powidłem, dżemem albo kremem czekoladowym. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od tego, na co mamy akurat ochotę. Warto też wspomnieć, że niektórzy smakosze takich kruchych wypieków najbardziej lubią rogaliki bez żadnego nadzienia, delektując się wyłącznie delikatnym ciastem posypanym cukrem pudrem.

Ciasto kruche na rogaliki

Rogaliczki kruche podbijają nasze kubki smakowe pysznym nadzieniem, ale chyba nikt nie ma wątpliwości co do tego, że to właśnie ciasto odgrywa najważniejszą rolę. Duże znaczenie ma jego odpowiednie wyrobienie i przygotowanie. Zwracajmy przy tym uwagę na kolejność dodawania poszczególnych składników oraz na to, czy ciasto nie musi zostać schłodzone w lodówce, co może nieco wydłużyć czas przygotowywania rogalików. Jeśli dokładnie zapoznamy się z wybranym przepisem, cały proces tworzenia tych smakowitych wypieków stanie się znacznie łatwiejszy.

Notka redakcyjna

Ile piec rogaliki kruche?

Rogaliki na kruchym cieście to bez wątpienia jeden z tych wypieków, który pojawia się chyba w każdym domu przynajmniej raz na jakiś czas. Ich przygotowywanie nie jest szczególnie skomplikowane, więc każdy, nawet początkujący cukiernik amator powinien sobie z nim poradzić. Bardzo często zresztą w tworzenie kruchych rogalików angażujemy dzieci, które doskonale się przy tym bawią, czując też dumę, iż biorą udział w tak ważnym zadaniu.

Co ważne, samo pieczenie tych smakołyków nie zajmuje dużo czasu. W zależności od wybranego przepisu rogaliki pieczemy zazwyczaj w temperaturze od 160 do 180 stopni, przez 20-30 minut. Po tym czasie wystarczy jeszcze oprószyć wypieki cukrem pudrem i poczekać aż nieco ostygną, aby móc się delektować ich fantastycznym smakiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy