Jabłecznik na kruchym cieście

Pyszne ciasto, napewno posmakuje każdemu łasuchowi. :)

ciasto z jabłkamijabłecznikkruche ciastoDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.42 z 165 głosów)

Składniki:

  • kruche ciasto:
  • kostka margaryny
  • 1/2 kg mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • około 8 jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • cynamon do smaku
  • cukier puder do dekoracji
  • margaryna do natarcia blachy
  • trochę bułki tartej

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Najpierw należy przygotować kruche ciasto.
  • Margarynę siekamy lub zcieramy na tarce, następnie dodajemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia wymieszane ze sobą, składniki ugniatamy. Następnie dodajemy jajka oraz śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto. Uformowane w kulkę wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na taki rozmiar by pokryło spód i boki foremki. Ciasto układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą po czym nabijamy ciasto widelcem. Wkładamy na 10-15 min do piekarnika o temperaturze 200 *C.
  • W między czasie obieramy jabłka i kroimy je na małe kawałki. Następnie wkładamy je do brytwanki i posypujemy cukrem, mieszamy co jakiś czas aż zmiekną, chwilę przed zdjęciem z gazu posypujemy cynamonem, pozostawiamy na chwilę aż lekko się schłodzą.
  • Kiedy wyciągniemy pierwszą część ciasta z piekarnika, nakładamy na nie jabłka. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy po czym kładziemy na jabłka, wieszch nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25-30 min w 180 *C.
  • Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy