Ciasto z agrestem i bezą to pyszny pomysł na letni deser. Połączenie słodko-kwaśnych owoców, puszystej bezy i chrupiącej kruszonki to coś, co oczaruje wszystkich łasuchów, zarówno tych małych, jak i dużych. Ten wypiek szybko stał się ulubieńcem cukierników amatorów, przez swoją prostotę i szybkość wykonania. Jak go zrobić? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na ciasto agrestowe z bezą!
istock
(średnia 4.43 z 200 głosów)
Ciasto kruche: Oddzielamy białka od żółtek. Białka schładzamy w lodówce. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, 100 g cukru i opakowaniem cukru wanilinowego. Dodajemy żółtka oraz masło i wszystko szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części i wstawiamy je do lodówki na 30 minut. W tym czasie blachę o wymiarach 28x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki jedną porcję ciasta, wykładamy nią spód blaszki i nakłuwamy widelcem.
Galaretka: Agrest podlewamy łyżką wody i zagotowujemy. Następnie wsypujemy 2 opakowania galaretki agrestowej, mieszamy, aż wszystko zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Wystudzoną galaretkę wylewamy na spód. Na warstwę agrestu ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną drugą porcję ciasta.
Ciasto z agrestem i bezą: Zimne białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy 50 g cukru i dwa budynie. Pianę wykładamy na ciasto, a na nią ścieramy na tarce ostatnią porcję ciasta. Ciasto z agrestem i bezą wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 55 minut. Wystudzone ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Porady
- Aby ciasto z agrestem i bezą dobrze się kroiło, a warstwy składników pięknie się trzymały, warto po upieczeniu i wystudzeniu wstawić je do lodówki. Najlepiej, aby spędziło tam co najmniej 30-60 minut.
- Do ostatniej części ciasta kruchego, którą ścieramy na wierzch, można dodać pokruszone orzechy włoskie, mielone migdały lub wiórki kokosowe. Tak przygotowana orzechowa kruszonka będzie nie tylko doskonale smakowała i pachniała, ale także pięknie wyglądała.
- Jeśli dbacie o linię i chcecie nieco odchudzić ten przepis, zastąpcie cukier ksylitolem, erytrytolem lub stewią. Dzięki tej prostej zmianie placek z agrestem i bezą będzie równie słodki i smaczny, a jednocześnie uboższy w kalorie. Takie ciasto bez cukru świetnie sprawdzi się także jako deser dla diabetyków.
- Ciasto z agrestem i bezą najlepiej smakuje z dodatkiem cukru pudru, jednak można je też polać lukrem lub polewą czekoladową. Można do tego wykorzystać zarówno gorzką, mleczną jak i białą czekoladę.
Agrestowiec z bezą to przepis, który można przygotować na wiele sposobów. Ten wypiek doczekał się już wielu wersji smakowych z przeróżnymi dodatkami. Do tego deseru sprawdzą się rozmaite rodzaje ciasta, zarówno to kruche, ucierane, jak i drożdżowe. Jeśli natomiast szukacie błyskawicznej wersji tego przepisu, wybierzcie szybki agrestowiec na gotowym cieście francuskim. Zmieniać możemy też smak i zapach ciasta, dodając do niego ulubione przyprawy i aromaty. Spód i kruszonkę warto wykonać zarówno z jasnego, jak i z ciemnego kakaowego ciasta. Innym pomysłem na dodanie ciastu smaku jest dodatek zmielonych orzechów lub odrobiny skórki z cytryny lub pomarańczy.
Kolejnym urozmaiceniem może być zwieńczenie ciasta pianką, lukrem, polewą lub kruszonką. Zamiast kruszonki na górze możemy też wyczarować uroczą kratkę. Wystarczy rozwałkować ostatnią porcję kruchego ciasta, wyciąć z niej długie, wąskie pasy, a następnie ułożyć je na cieście naprzemiennie wzdłuż i wszerz.
Podstawowy przepis możemy wzbogacać przeróżnymi dodatkami, które jeszcze bardziej urozmaicą ten wypiek. Co dodać do ciasta z agrestem? Sprawdzonym połączeniem, które zawsze dobrze komponuje się z tymi słodko-kwaśnymi owocami są przyprawy korzenne. Agrest świetnie smakuje doprawiony cynamonem, kardamonem czy goździkami. Fantastycznym dodatkiem będzie też wanilia. Możemy użyć ziarenek wydrążonych z ususzonej laski, kilku kropli płynnej esencji waniliowej czy łyżki cukru wanilinowego.
Do agrestowej masy warto też dodać bakalie czy orzechy. Kwaśny smak owoców doskonale zrównoważą rodzynki i daktyle oraz suszone morele, śliwki czy żurawina. Agrest smacznie wypada również zmieszany z innymi owocami. Najsmaczniejsze połączenie tworzy z malinami, truskawkami, wiśniami i czereśniami.
Ciasto z agrestem i bezą to nie wszystko. Z agrestu można bowiem przygotować wiele innych smakowitych słodkości. Dobrym pomysłem będzie także drożdżówka, biszkopt, tort czy sernik z agrestem. Efektownym i smakowitym wypiekiem, idealnym na wszystkie okazje jest również krucha tarta agrestowa.
Te owoce doskonale nadają się nie tylko do wypieków, ale i do deserów na zimno czy do słoików na zimę. Warto z niego przygotować także mus, smoothie lub domowe lody i sorbety. Smakowicie sprawdzą się również do sernika na zimno czy galaretki. Jeśli chodzi o przetwory, szczególnie popularną recepturą jest dżem agrestowy, ale warte przetestowania są także kompot, konfitura i nalewka agrestowa.
Co więcej, takie przetwory z agrestu sprawdzą się nie tylko na kanapki, jako nadzienie do naleśników i dodatek ciast, ale także do dań na słono. W wersji wytrawnej warto podawać je do pieczonych i grillowanych mięs, a na zimno, jako dodatek do deski serów.
Komentarze