REKLAMA

Ciasto z agrestem i bezą

Smacznego ,ciasto smakuje wybornie:)

dodany przez: Anullka anullka

Ciasta ciasto z owocami Desery

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 199 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna kasia 250 gram
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 dużych jajek
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1,20 kg agrestu
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 łyżki wody
  • Beza:
  • 6 białek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać cukier,cukier waniliowy,żółtka,margarynę,kakao,zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na 3 części,blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia,2 części ciasta pod mrozić w zamrażarce,trzecią rozgnieść palcami dno blaszki,nakłuć widelcem.
  • Agrest podlać łyżką wody,zagotować,do gorącego wsypać dwie agrestowe galaretki,wystudzić,wylać na ciasto,następnie zetrzeć jedną część ciasta.(na tarce jarzynowej na grubych oczkach)
  • Zimne białka ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać pod koniec cukier i budynie,wyłożyć na ciasto,na to zetrzeć ostatnią część ciasta.
  • Piec w 180 st C 50-55 min
  • Wystudzone ciasto,wstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Można posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy