Ciasto z agrestem i pianką budyniową to pyszny pomysł na letni deser. Połączenie maślanego spodu, słodko-kwaśnych owoców, puszystej bezy i posypki z kruchego ciasta oczaruje wszystkie łasuchy, zarówno małe, jak i duże. To efektowny deser, który można podawać na kameralny podwieczorek lub przyrządzić na spotkanie w szerszym gronie. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na ciasto agrestowe.
Artur Rogalski
(średnia 4.43 z 201 głosów)
Przygotowanie: agrest oczyszczamy z ogonków, myjemy i osuszamy, a następnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Starannie oddzielamy białka od żółtek. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto: na blat kuchenny lub stolnicę przesypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i 80 g cukru pudru. Masło kroimy w kostkę i rozcieramy palcami z suchymi składnikami do powstania kruszonki. Dodajemy żółtka i śmietanę. Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części (jedna powinna być trochę większa od drugiej), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Spód: większą część kruchego ciasta rozwałkowujemy i układamy w tortownicy. Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 15 minut lub do momentu, kiedy spód lekko się zarumieni. Wyjmujemy go i posypujemy bułką tartą.
Pianka: białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder (120 g), cały czas miksując. Na koniec wsypujemy budyń śmietankowy. Mieszamy masę szpatułką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Ciasto z agrestem: na podpieczonym kruchym spodzie umieszczamy owoce. Następnie wykładamy piankę budyniową. Wyrównujemy ją szpatułką. Rozdrabniamy w palcach pozostałe kruche ciasto i posypujemy nim wierzch bezy. Pieczemy deser w 180°C przez 45 minut. Studzimy go i dekorujemy cukrem pudrem.
Porady
- W przepisie wykorzystaliśmy czerwony agrest, ale można też użyć innych odmian. Owoc ten dojrzewa w połowie lipca, a jego słodko-kwaśny smak sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach i przetworach.
- Osoby, które dbają o linię i chcą nieco odchudzić ten przepis, mogą zastąpić cukier ksylitolem, erytrytolem lub stewią. Dzięki tej prostej zamianie placek z agrestem będzie równie słodki i smaczny, a jednocześnie uboższy w kalorie.
- Poza sezonem na świeże owoce możemy przyrządzić ciasto z agrestem mrożonym lub z kompotu. To świetny pomysł na przywołanie smaków lata zimową porą.
- Jeśli zauważymy, że nasze warstwowe ciasto agrestowe za bardzo brązowieje z wierzchu, możemy przykryć je folią aluminiową. W ten sposób ochronimy kruszonkę przed wysuszeniem, a jednocześnie upewnimy się, że pozostałe warstwy dobrze się upieką.
- Kruche ciasto można ułożyć przed rozwałkowaniem między dwoma kawałkami folii spożywczej. Nie będzie się wtedy przyklejać do blatu i wałka. Z łatwością przeniesiemy je na dno tortownicy i oszczędzimy sobie sprzątania przestrzeni roboczej.
- Do ciasta, które ścieramy na wierzch, można dodać pokruszone orzechy włoskie, mielone migdały lub wiórki kokosowe. Tak przygotowana orzechowa kruszonka będzie nie tylko doskonale smakowała i pachniała, ale także pięknie wyglądała.
- Ciasto z agrestem i bezą najlepiej smakuje z dodatkiem cukru pudru, ale można je też udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
- Zamiast kruszonki na górze możemy też wyczarować uroczą kratkę. Wystarczy rozwałkować ostatnią porcję ciasta, wyciąć z niej długie, wąskie pasy, a następnie ułożyć je na cieście naprzemiennie wzdłuż i wszerz.
Podstawowy przepis na ciasto z agrestem możemy wzbogacić za pomocą różnych smaków i aromatów. Sprawdzonym dodatkiem, który zawsze dobrze komponuje się z tymi słodko-kwaśnymi owocami, są przyprawy korzenne. Agrest świetnie smakuje doprawiony cynamonem, kardamonem lub goździkami. Warto połączyć go z cytrusowymi elementami, na przykład skórką otartą z pomarańczy. Fantastycznym dodatkiem będzie też wanilia. Możemy użyć ziarenek wydrążonych z ususzonej laski, kilku kropli płynnej esencji lub łyżki aromatyzowanego cukru.
Do agrestowej masy warto też dodać bakalie i orzechy. Kwaśny smak owoców doskonale zrównoważą rodzynki i daktyle oraz suszone morele, śliwki lub żurawina. Agrest smacznie wypada również zmieszany z innymi sezonowymi rarytasami. Najsmaczniejsze połączenie tworzy z malinami, truskawkami, wiśniami i czereśniami.
Szybkie ciasto agrestowe można przygotować na wiele sposobów. Ten deser doczekał się już kilku modyfikacji, które różnią się smakiem i strukturą. Dużą popularnością cieszy się przepis na ciasto z agrestem i galaretką. Owoce utrwalone w żelatynowej otoczce mogą znajdować się na wierzchu wypieku lub, podobnie jak u nas, oddzielać spód od lekkiej bezy. Jeśli zależy nam na czasie, możemy zrobić deser na gotowym cieście francuskim lub na błyskawicznym ucieranym placku. Miłośnicy czekoladowych wypieków na pewno z chęcią dodadzą do kruchego spodu gorzkie kakao w proszku. Jakimi jeszcze wersjami tego ciasta można się zainspirować?
Ciasto z agrestem i bezą to nie wszystko. Z sezonowych, kwaskowych owoców można bowiem przygotować wiele innych słodkości, takich jak sernik z agrestem, krucha tarta lub deser na zimno w stylu panna cotta lub parfait. Można też przygotować mus lub smoothie oraz domowe lody i sorbety. Smak lata, który zrywamy z krzaczków w połowie lipca, można też zamknąć w słoiczkach lub butelkach i zrobić:
Komentarze