Kruche ciasto z truskawkami to jeden z klasycznych i pysznych wypieków, które najczęściej przyrządza się latem, kiedy to mamy sezon na truskawki. Nasza propozycja zawiera dodatek kokosowej bezy, która sprawia, że kruche ciasto z truskawkami nabiera nietuzinkowego charakteru. Zamiast truskawek możemy wykorzystać inne sezonowe warzywa lub owoce – dużą popularnością cieszy się kruche ciasto z rabarbarem. Kruche ciasto z truskawkami uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. To klasyk wśród wypieków! Podpowiadamy, jak przygotować ciasto z truskawkami!
StockFood
(średnia 4.49 z 151 głosów)
Przygotowanie ciasta kruchego z truskawkami zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Następnie blachę smarujemy odrobiną masła i oprószamy mąką. Dalej masło łączymy z cukrem białym i cukrem waniliowym. Białka oddzielamy od żółtek i schładzamy je w lodówce, natomiast żółtka dodajemy do kremowego masła – należy robić to stopniowo, cały czas mieszając. Kolejnym krokiem w przepisie na kruche ciasto truskawkowe jest wymieszanie mąki pszennej z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dalej przesiewamy obie mąki do naszej masy maślanej. Całość zagniatamy na gładkie ciasto, wkładamy na przygotowaną blachę, wygładzamy i pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Następnie ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnym etapem w przepisie na ciasto kruche z truskawkami jest ubicie białek ze szczyptą soli. Następnie stopniowo i powoli dodajemy do nich cukier puder (cały czas mieszając). Następnie dodajemy wiórki kokosowe i całość delikatnie mieszamy. Truskawki (umyte, pozbawione szypułek i pokrojone w ćwiartki rozkładamy na cieście i pokrywamy pianą koksową. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 15-20 minut. Następnie wyjmujemy, posypujemy rozkruszonymi pistacjami, kroimy w prostokąty i dekorujemy pozostałą częścią truskawek.
Porady
- Do przygotowania kruchego ciasta z truskawkami zalecamy wykorzystać blachę o wymiarach 20 × 30 cm lub ewentualnie żaroodporne naczynie.
- W naszym przepisie truskawki możemy zastąpić innymi owocami np. malinami, śliwkami. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie ciasta kruchego z rabarbarem.
- Zamiast ciasta kruchego możemy przygotować biszkopt z truskawkami.
- Do ciasta kruchego z truskawkami możemy wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce.
- Wiórki kokosowe możemy zastąpić płatkami migdałów czy niewielką ilością zmielonych orzechów.
Ciasto kruche uchodzi za jedno z najpopularniejszych wypieków. Jest ono bardzo proste w przygotowaniu, pod warunkiem, że znamy i trzymamy się wszystkich ważnych zasad. Ciasto kruche przygotowuje się z trzech podstawowych składników, które każdy ma w swoim domu. Mowa tu o: mące pszennej, maśle i cukrze (proporcje to: 3:2:1). Do przygotowania ciasta kruchego najlepiej sprawdzi się mąka o niskiej zawartości glutenu. Jeśli chcemy, aby nasz wypiek był bardzo chrupki, to możemy dodać odrobinę mąki krupczatki. Ważnym składnikiem ciasta kruchego jest również masło o 82% zawartości tłuszczu. Natomiast, jeśli chodzi o cukier, to zdecydowanie najlepszy do ciasta kruchego jest cukier puder.
Wiele kontrowersji budzi dodawanie jajka do ciasta kruchego – dodatek jajka nie zaszkodzi, jednak może sprawdzić, że nasz wypiek będzie twardy. Lepszym pomysłem jest dodanie samego żółtka.
Komentarze