Kruche ciasto z truskawkami to klasyk wśród wypieków, które najczęściej przyrządza się latem. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Rozpływający się w ustach maślany spód, soczyste, słodkie owoce i krucha posypka to przepis na deser doskonały. Można się nim rozkoszować w leniwe niedzielne popołudnie lub zaserwować go na przyjęciu w gronie rodziny. Podpowiadamy, jak przygotować kruche ciasto z truskawkami i kruszonką.
Archiwum prywatne
(średnia 4.49 z 152 głosów)
Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 180°C, tryb góra-dół. Foremkę o wymiarach 24x34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki.
Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną usypujemy wraz z 50 g cukru i proszkiem do pieczenia na stolnicy. 150 g zimnego masła kroimy w kostkę i rozcieramy je palcami z suchymi składnikami, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy jajko. Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto w zwartą kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Kruszonka: umieszczamy w miseczce 180 g mąki pszennej, 120 g masła, 100 g cukru i cukier waniliowy. Rozcieramy wszystkie składniki palcami, aż masło zmięknie i ciasto zacznie się sklejać w grudki.
Pieczenie: spłaszczamy kruche ciasto dłońmi lub rozwałkowujemy je na placek i wykładamy nim dno foremki. Nakłuwamy je widelcem. Truskawki przekrajamy na połówki lub ćwiartki i układamy je na spodzie. Warstwę owoców równomiernie pokrywamy kruszonką. Wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika na 45 minut.
Podanie: wystudzone kruche ciasto z truskawkami posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko i kroimy w kwadraciki.
Porady
- Osoby nietolerujące glutenu mogą przyrządzić kruchy spód z mąki owsianej.
- Podany przez nas prosty przepis na kruche ciasto z truskawkami sprawdzi się jako uniwersalna baza dla różnych owoców sezonowych. Spód możemy wyłożyć na przykład malinami lub śliwkami. Dobrym pomysłem na wiosenny deser jest również kruche ciasto z rabarbarem.
- Jeśli najdzie nas ochota na ciasto kruche z owocami poza sezonem na świeże truskawki, możemy użyć mrożonego produktu. Warto przygotować je na zimę samemu, kiedy są łatwo dostępne w sklepach i na targach. W tym celu wystarczy je umyć, osuszyć i pozbawić szypułek, a następnie rozłożyć na tacy i włożyć do zamrażarki. Kiedy stwardnieją, można je poprzekładać do woreczków foliowych. Owoce polecamy przechowywać także w formie przecieru lub syropu. Przydadzą się do tworzenia różnych deserów i koktajli.
- Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką przechowujmy pod przykryciem lub w zamkniętym pojemniku, poza lodówką. Pod wpływem niskiej temperatury stwardnieje i nabierze wilgoci, przez co straci swoją strukturę.
- Żeby upewnić się, że ciasto kruche udźwignie ciężar owoców, możemy najpierw podpiec je bez truskawek i kruszonki przez 15 minut. W tym czasie spód lekko urośnie i zarumieni się.
- Ciasto z truskawkami wystarczy posypać cukrem pudrem, żeby rozkoszować się nim do popołudniowej kawy, ale prawdziwą eksplozję smaków otrzymamy, jeśli podamy je z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Nie potrzeba wiele czasu i wysiłku, żeby przyrządzić placek z truskawkami i kruszonką. Przygotowanie kruchego deseru możemy jeszcze bardziej uprościć i pokryć warstwę owoców tym samym ciastem, które przygotowaliśmy na spód. Wystarczy je zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pamiętajmy, żeby zwiększyć wtedy proporcje składników podanych przez nas w przepisie. W jaki sposób jeszcze można zmodyfikować szybkie kruche ciasto z owocami? Oto kilka propozycji:
Ciasto kruche z owocami uchodzi za jeden z najpopularniejszych wypieków. Przyrządza się je ze składników, które każdy ma w swoim domu. Jest bardzo proste w przygotowaniu, pod warunkiem że trzymamy się przepisu i postępujemy według kilku wskazówek:
Komentarze