Ciasteczka bożonarodzeniowe z cynamonem

Świąteczne ciasteczka to słodki symbol bożego narodzenia. Ciastka bożonarodzeniowe to nie tylko pyszna przekąska, ale również piękna świąteczna dekoracja. Ciasteczka wigilijne mogą być także słodkim prezentem dla najbliższych. Jak zrobić kruche ciasteczka świąteczne? Czym je ozdobić? Sprawdźcie nasz sprawdzony przepis na wigilijne ciastka doskonałe!

kruche ciastoDeseryciastkaPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.24 z 278 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i całość siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy, cynamon oraz miód. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki.
  • 2.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5cm i wykrawamy foremkami ciasteczka. Przygotowane w ten sposób ciasteczka świąteczne układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3.Ciastka świąteczne pieczemy w temperaturze 160st.C przez około 10 minut, ale czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek. Po upieczeniu ciasteczek zdjąć je z blachy gdyż mogą się za bardzo przypiec.
    Ciasteczka wigilijne możemy przechowywać przez dłuższy czas w hermetycznie zamkniętym pudełku.

Porady

Czym udekorować ciasteczka świąteczne?

Do dekoracji wigilijnych ciasteczek możemy użyć lukru, czekolady lub kolorowych pisaków cukrowych. Najprostszy lukier zrobimy samodzielnie z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny. Równie szybko przygotujemy czekoladową polewę. Wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i przelać ją do rękawa cukierniczego. Takimi mieszankami z powodzeniem zrobimy piękne wzory na naszych ciastkach.

Jak ozdobić ciasteczka świąteczne?

Najpopularniejszymi motywami, malowanymi na ciasteczkach wigilijnych, są płatki śniegu i gwiazdki. Na każdym ciastku można też napisać życzenia lub imię obdarowywanej osoby. Jeśli decydujemy się pokryć całe ciasteczko polewą, możemy je dodatkowo ozdobić na wierzchu kolorowymi posypkami lub perełkami spożywczymi. Dekoracje przykleją się do jeszcze ciepłej polewy, a po wystygnięciu utrzymają się na swoim miejscu. Ciasteczka świąteczne można również powycinać w witraże. W takim wypadku, przy wycinaniu ciasteczek robimy w każdym z nich dziurkę (na przykład przy pomocy kieliszka) i wsypujemy do niej rozdrobnione landrynki. Kiedy włożymy ciasteczka do piekarnika, cukierki rozpuszczą się, tworząc w ciastku "szklany" witraż. 

 

 

Notka redakcyjna

Jak przechowywać ciasteczka świąteczne?

Gotowe ciastka bożonarodzeniowe najlepiej będzie przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Aby jak najdłużej zachowały kruchość, należy trzymać je w szczelnie zamkniętej metalowej puszce. Ciastka wigilijne można również owinąć folią lub włożyć do słoja. Tak przechowywane ciasteczka świąteczne będą świeże i pyszne nawet do dwóch tygodni.

Jeśli przygotowujemy ciasteczka w prezencie, warto zadbać o ich piękne opakowanie. Jak zapakować ciasteczka świąteczne na prezent? Najprościej będzie włożyć gotowe ciastka do ładnego, świątecznego słoja lub puszki. Jeśli jednak nie mamy pod ręką estetycznego opakowania, wystarczy ułożyć świąteczne ciasteczka jedno na drugim i owinąć taką wieżyczkę materiałem lub sztywną folią. Powstały woreczek związujemy tasiemką i opakowanie na ciastka wigilijne jest gotowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy