Ciasto kruche z owocami

Ciasto z owocami sezonowymi to prosty przepis na pyszny deser do kawy lub lemoniady. W ramach słodko–kwaskowatego nadzienia możemy wykorzystać dowolną owocową mieszankę. W naszej propozycji są to truskawki, maliny i borówki, ale równie dobrze sprawdzą się czereśnie, agrest lub czerwona porzeczka. Kruchy placek z owocami możemy podać z lodami waniliowymi, sosem angielskim lub bitą śmietaną.

dodany przez: Anna Galuhn

ciasto z owocami kruche ciasto

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 193 głosów)

Ciasto kruche z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Owoce: myjemy krótko pod bieżącą wodą. Z truskawek wycinamy szypułki i jeśli są duże, kroimy je na połówki lub ćwiartki. Truskawki, borówki i maliny odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody.

  • 2.

    Kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Zbieramy ciasto w stożek, robimy wgłębienie i wbijamy w nie jedno jajko w całości i trzy żółtka. Dodajemy także śmietanę, cukier i proszek do pieczenia. Całość szybko zagniatamy w kulę. Nożem oddzielamy ⅓ ciasta, owijamy folią spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę.

  • 3.

    Spód na kruche ciasto z owocami: blachę o wymiarze 35×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyklejamy pozostałym ciastem i wstawiamy do lodówki na 1 godz.

  • 4.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

  • 5.

    Pieczenie: mieszankę owoców przekładamy na schłodzony spód. Wyjmujemy odłożone ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce o grubych oczkach – od razu przykrywając nim owocową warstwę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 min.

  • 6.

    Podawanie: po ostygnięciu kroimy ciasto na kwadraty. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Porady

  • Składniki na ciasto kruche, takie jak masło, jajka i śmietana należy schłodzić wcześniej w lodówce. Składniki łączymy szybko do uzyskania jednorodnej masy. Nie wyrabiamy ciasta, aby nie doprowadzić do wytworzenia większej ilości glutenu. Jest on odpowiedzialny za elastyczność, więc takie ciasto nie byłoby kruche.
  • Zamiast śmietany możemy użyć gęstego jogutru, np. greckiego.
  • Do połączenia składników na ciasto możemy użyć także miksera z hakami.
  • Jeśli mamy mniej czasu na przygotowanie ciasta, możemy pominąć czas chłodzenia spodu w lodówce. Na wierzch zamiast kruszonki startej na tarce możemy położyć kartkę z pasków lub pourywane kawałki ciasta.
  • Poza sezonem możemy sięgnąć po owoce mrożone. Taką mieszankę należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
  • Jak uniknąć zakalca w cieście z owocami? Przed rozłożeniem owoców na blacie można je wymieszać z niewielką ilością mąki lub bułki tartej. Taki dodatek hamuje wydzielanie soków, które mogłyby za bardzo namoczyć ciasto.

Notka redakcyjna

Jakie owoce do kruchego ciasta?

Jako nadzienie do kruchego ciasta sprawdzą się także inne owoce – najlepiej sezonowe – takie jak:

  • czereśnie lub wiśnie – przed dodaniem ich do ciasta należy je umyć i wydrylować,
  • śliwki – również myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy na połówki. Łatwo wtedy wyjąć z nich pestki,
  • jabłka – możemy je pokroić na mniejsze kawałki i doprawić cynamonem lub kandyzowaną skórką pomarańczową,
  • brzoskwinie lub morele – podobnie jak śliwki, kroimy je na połówki, aby wyjąć pestkę. Możemy, ale nie musimy obierać ich ze skórki,
  • czerwona porzeczka – jest kwaśna, więc świetnie sprawdza się w zestawieniu z innymi słodkimi owocami, np. truskawkami. Porzeczkę myjemy i odrywamy ogonki,
  • agrest – z umytych owoców odcinamy końcówki i układamy na spodzie ciasta. Ciekawą opcją jest wymieszanie ich z galaretką agrestową, jak w przepisie na ciasto kruche z agrestem i bezą.

Owoce możemy mieszać według własnego uznania lub dodawać oddzielnie, jak w przepisie na kruche ciasto z wiśniami i bezą, jabłecznika na kruchym cieście lub kruche ciasto z truskawkami. W sezonie na słodko–kwaśne różowe łodygi dużą popularnością cieszy się przepis na ciasto kruche z rabarbarem.

Dodatki do kruchego ciasta z owocami

Prosty przepis na kruchy placek z owocami sezonowymi możemy wzbogacić o dodatek słodkiego kremu lub bezy, aby stworzyć bardziej wytworny deser. Poniżej najbardziej popularne kompozycje:

  • ciasto kruche z owocami i pianką – budyniową piankę zrobimy z piany z białek i budyniu waniliowego w proszku, jak w przepisie na tradycyjną szarlotkę z pianką,
  • kruche ciasto z bezą – białka ubijamy na sztywno z drobnym cukrem. Wykładamy na podpieczone ciasto z owocami ok. 15–20 min. przed końcem pieczenia,
  • ciasto kruche z owocami, kruszonką i lukrem – kruchy placek świetnie smakuje polany szybkim lukrem z cytryny i cukru pudru,
  • ciasto kruche z budyniem i owocami – domowy budyń waniliowy lub budyń z proszku przygotowujemy z połowy porcji mleka. Studzimy i rozprowadzamy na owocach, a następnie przykrywamy kruszonką, jak w przepisie na ciasto z budyniem i truskawkami,
  • ciasto kruche z mascarpone i owocami – pysznym opcją jest również podpieczenie samego spodu, na który (po wystudzeniu) nakładamy krem śmietankowy z mascarpone i świeże owoce.

Bezglutenowe ciasto kruche z owocami

W wersji bezglutenowej rezygnujemy z mąki pszennej. Możemy ją zastąpić gotową mieszanką lub samodzielnie przygotowanym miksem złożonym z mąki:

  • ryżowej,
  • owsianej,
  • kukurydzianej,
  • gryczanej,
  • kokosowej,
  • migdałowej,
  • z tapioki,
  • lub skrobi ziemniaczanej.

Kruche ciasta z owocami świetnie wychodzą także na mące jaglanej. Podobnie jak pszenny odpowiednik, jest ona doskonałym spoiwem – dzięki niej ciasto po upieczeniu nie rozpada się na drobne kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy