Ciasto z owocami sezonowymi to prosty przepis na pyszny deser do kawy lub lemoniady. W ramach słodko–kwaskowatego nadzienia możemy wykorzystać dowolną owocową mieszankę. W naszej propozycji są to truskawki, maliny i borówki, ale równie dobrze sprawdzą się czereśnie, agrest lub czerwona porzeczka. Kruchy placek z owocami możemy podać z lodami waniliowymi, sosem angielskim lub bitą śmietaną.
Getty/iStock
(średnia 4.43 z 193 głosów)
Owoce: myjemy krótko pod bieżącą wodą. Z truskawek wycinamy szypułki i jeśli są duże, kroimy je na połówki lub ćwiartki. Truskawki, borówki i maliny odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody.
Kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Zbieramy ciasto w stożek, robimy wgłębienie i wbijamy w nie jedno jajko w całości i trzy żółtka. Dodajemy także śmietanę, cukier i proszek do pieczenia. Całość szybko zagniatamy w kulę. Nożem oddzielamy ⅓ ciasta, owijamy folią spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
Spód na kruche ciasto z owocami: blachę o wymiarze 35×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyklejamy pozostałym ciastem i wstawiamy do lodówki na 1 godz.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Pieczenie: mieszankę owoców przekładamy na schłodzony spód. Wyjmujemy odłożone ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce o grubych oczkach – od razu przykrywając nim owocową warstwę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 min.
Podawanie: po ostygnięciu kroimy ciasto na kwadraty. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Porady
- Składniki na ciasto kruche, takie jak masło, jajka i śmietana należy schłodzić wcześniej w lodówce. Składniki łączymy szybko do uzyskania jednorodnej masy. Nie wyrabiamy ciasta, aby nie doprowadzić do wytworzenia większej ilości glutenu. Jest on odpowiedzialny za elastyczność, więc takie ciasto nie byłoby kruche.
- Zamiast śmietany możemy użyć gęstego jogutru, np. greckiego.
- Do połączenia składników na ciasto możemy użyć także miksera z hakami.
- Jeśli mamy mniej czasu na przygotowanie ciasta, możemy pominąć czas chłodzenia spodu w lodówce. Na wierzch zamiast kruszonki startej na tarce możemy położyć kartkę z pasków lub pourywane kawałki ciasta.
- Poza sezonem możemy sięgnąć po owoce mrożone. Taką mieszankę należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
- Jak uniknąć zakalca w cieście z owocami? Przed rozłożeniem owoców na blacie można je wymieszać z niewielką ilością mąki lub bułki tartej. Taki dodatek hamuje wydzielanie soków, które mogłyby za bardzo namoczyć ciasto.
Jako nadzienie do kruchego ciasta sprawdzą się także inne owoce – najlepiej sezonowe – takie jak:
Owoce możemy mieszać według własnego uznania lub dodawać oddzielnie, jak w przepisie na kruche ciasto z wiśniami i bezą, jabłecznika na kruchym cieście lub kruche ciasto z truskawkami. W sezonie na słodko–kwaśne różowe łodygi dużą popularnością cieszy się przepis na ciasto kruche z rabarbarem.
Prosty przepis na kruchy placek z owocami sezonowymi możemy wzbogacić o dodatek słodkiego kremu lub bezy, aby stworzyć bardziej wytworny deser. Poniżej najbardziej popularne kompozycje:
W wersji bezglutenowej rezygnujemy z mąki pszennej. Możemy ją zastąpić gotową mieszanką lub samodzielnie przygotowanym miksem złożonym z mąki:
Kruche ciasta z owocami świetnie wychodzą także na mące jaglanej. Podobnie jak pszenny odpowiednik, jest ona doskonałym spoiwem – dzięki niej ciasto po upieczeniu nie rozpada się na drobne kawałki.
Komentarze