Mazurek kajmakowy

Tradycyjny mazurek kajmakowy ze słodką masą na kruchym cieście to dobrze wszystkim znany świąteczny wypiek. Mazurek kajmakowy obowiązkowo musi być ozdobiony - bakaliami i orzechami. Polecamy nasz przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek desery

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
400 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 180 głosów)

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto-wyrabianie 1.

    Zagniatamy kruche ciasto na mazurek kajmakowy. Mąkę, margarynę, cukier, dwa żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli zagniatamy energicznymi ruchami ręką bądź mieszamy w dzieży miksera. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy natłuszczoną margaryną blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto na mazurek kajmakowy powinno mieć najwyżej 5 mm grubości. Formujemy rant. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Pieczemy przez około 10-15 minut w temperaturze 220°C i odstawiamy do wystudzenia.

  • kajmak 2.

    Przygotowujemy masę kajmakową do mazurka. Puszkę słodkiego mleka skondensowanego zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godziny. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Nie otwieraj puszki z kajmakiem od razu po zagotowaniu, bo masa może na ciebie "wybuchnąć". Wylewamy kajmak na spód mazurka i dekorujemy uprażonymi migdałami.

Kalorie: 400

Porady

Mazurek kajmakowy możesz wypełnić także ekspresową masą kajmakową. Jak ją przygotować? Potrzebne będzie

  • 500 g mlecznych krówek
  • 125 ml mleka

Przygotowanie: krówki roztapiamy na małym ogniu, stopniowo dolewając mleko. Ostrożnie mieszamy, żeby nie przypalić masy, aż cukierki całkiem się roztopią. Wylewamy na spód do mazurka, dekorujemy.

Zobacz także: Domowa masa kajmakowa - prosta sprawa! [DWA SPOSOBY]

Notka redakcyjna

Jak ozdobić wielkanocny mazurek kajmakowy?

Mazurek to tradycyjny wielkanocny wypiek, a zwłaszcza mazurek kajmakowy cieszy się dużą popularnością. Mazurki charakteryzują się nie tylko wyjątkową słodkością, lecz także niezliczonymi możliwościami dekoracji. Jak udekorować mazurek kajmakowy? Bardzo popularnym dodatkiem są bakalie - prażone płatki migdałów, wiórki kokosowe lub czekoladowe, orzechy czy kandyzowane lub suszone owoce. Z pomocą tych składników z łatwością przygotujesz piękne ozdoby na mazurek kajmakowy. Jednym z popularnych motywów są bazie. Jak je zrobić? Płynną czekoladą deserową możesz narysować na mazurku gałązki, a białe bazie uformować z wiórków kokosowych. Bazie możesz także zrobić za pomocą roztopionej białej czekolady, lukru lub płatków migdałowych. Jeśli pieczesz mazurek kajmakowy w okrągłej formie, dobrym pomysłem będzie udekorowanie go jak pisankę, w co na pewno z chęcią zaangażują się najmłodsi domownicy. Ponadto, w sklepach na pewno znajdziesz gotowe wielkanocne dekoracje, np. czekoladowe jajka, zajączki czy kwiaty, które pięknie ozdobią mazurek kajmakowy.

Mało czasu na przygotowania do świąt? Spokojnie, ze wszystkim zdążysz - te desery przygotujesz w zaledwie 30 minut!

Jak zrobić mazurek kajmakowy?

Aby przygotować mazurek kajmakowy, będzie potrzebować dobrze wyrobionego ciastka kruchego. Jest ono podstawą także wielu innych wypieków, które mogą zagościć na waszych wielkanocnych stołach, dlatego warto mieć na uwadze kilka istotnych szczegółów, dzięki którym kruche ciasto zarówno na mazurek kajmakowy, jak i wiele innych wypieków, zawsze się uda!

  1. Jakie składniki są potrzebne na kruche ciastko do mazurka? Lista składników na kruche ciasto jest dość krótka. Najważniejszy jest tłuszcz, ponieważ to właśnie dzięki niemu ciasto jest takie kruche. Najlepsze będzie masło o 82% zawartości tłuszczu - koniecznie dobrze schłodzone. Co do reszty składników: najlepszą mąką będzie mąka krupczatka bądź pszenna, cukier - najlepiej puder. Istotne są też jajka, ponieważ żółtka, podobnie jak masło, sprawiają, iż ciasto jest kruche i delikatne. Nie można jednak przesadzać z ilością żółtek, bo ciasto może okazać się zbyt twarde. Robiąc mazurek kajmakowy, najlepiej będzie użyć dwóch żółtek.
  2. Jak przygotować ciasto kruche? Podstawową zasadą wyrabiania kruchego ciasta jest jak najszybsze jego zagniecenie. Czas zagniatania ciasta powinien być jak najkrótszy, aby ciasto miało jak najmniej kontaktu z ciepłymi dłońmi. Ciepło może źle wpłynąć na strukturę ciasta. Najlepiej będzie rozrobić ciasto w robocie planetarnym, a jeśli takim nie dysponujemy - posiekać masło nożem razem z mąką. Można także masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jednak wtedy musi być ono naprawdę dobrze schłodzone, aby nie rozpuściło się nam w dłoniach. Zagniecione ciasto dobrze jest zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Ciasto kruche można także zamrozić, jednak należy je wykorzystać nie później niż 3 miesiące od przygotowania.
  3. Jak upiec kruche ciasto na mazurek kajmakowy? W dużej mierze zależy to od formy, w której przygotowujemy ciasto. Jeśli przygotowujesz mazurek kajmakowy tradycyjny, czyli taki w płaskiej formie, przede wszystkim pamiętaj o nakłuciu ciasta widelcem, co zapobiegnie wybrzuszaniu się ciast podczas pieczenia. Z kolei jeśli pieczesz na mazurek kajmakowy w formie tarty, warto użyć specjalnych ciężarków bądź suchych ziaren fasoli lub grochu, aby ciasto zachowało taką formę, która pozwoli na jej późniejsze wypełnienie.

Sprawdź nasz przepis na mazurek kajmakowy w innej odsłonie - w formie małych tartaletek! Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy