Tradycyjny mazurek kajmakowy ze słodką masą na kruchym cieście to dobrze wszystkim znany świąteczny wypiek. Mazurek kajmakowy obowiązkowo musi być ozdobiony - bakaliami i orzechami. Polecamy nasz przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole!
fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmiter-Rogalska
Zagniatamy kruche ciasto na mazurek kajmakowy. Mąkę, margarynę, cukier, dwa żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli zagniatamy energicznymi ruchami ręką bądź mieszamy w dzieży miksera. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy natłuszczoną margaryną blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto na mazurek kajmakowy powinno mieć najwyżej 5 mm grubości. Formujemy rant. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Pieczemy przez około 10-15 minut w temperaturze 220°C i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę kajmakową do mazurka. Puszkę słodkiego mleka skondensowanego zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godziny. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Nie otwieraj puszki z kajmakiem od razu po zagotowaniu, bo masa może na ciebie "wybuchnąć". Wylewamy kajmak na spód mazurka i dekorujemy uprażonymi migdałami.
Kalorie: 400
Porady
Mazurek kajmakowy możesz wypełnić także ekspresową masą kajmakową. Jak ją przygotować? Potrzebne będzie
- 500 g mlecznych krówek
- 125 ml mleka
Przygotowanie: krówki roztapiamy na małym ogniu, stopniowo dolewając mleko. Ostrożnie mieszamy, żeby nie przypalić masy, aż cukierki całkiem się roztopią. Wylewamy na spód do mazurka, dekorujemy.
Zobacz także: Domowa masa kajmakowa - prosta sprawa! [DWA SPOSOBY]
Mazurek to tradycyjny wielkanocny wypiek, a zwłaszcza mazurek kajmakowy cieszy się dużą popularnością. Mazurki charakteryzują się nie tylko wyjątkową słodkością, lecz także niezliczonymi możliwościami dekoracji. Jak udekorować mazurek kajmakowy? Bardzo popularnym dodatkiem są bakalie - prażone płatki migdałów, wiórki kokosowe lub czekoladowe, orzechy czy kandyzowane lub suszone owoce. Z pomocą tych składników z łatwością przygotujesz piękne ozdoby na mazurek kajmakowy. Jednym z popularnych motywów są bazie. Jak je zrobić? Płynną czekoladą deserową możesz narysować na mazurku gałązki, a białe bazie uformować z wiórków kokosowych. Bazie możesz także zrobić za pomocą roztopionej białej czekolady, lukru lub płatków migdałowych. Jeśli pieczesz mazurek kajmakowy w okrągłej formie, dobrym pomysłem będzie udekorowanie go jak pisankę, w co na pewno z chęcią zaangażują się najmłodsi domownicy. Ponadto, w sklepach na pewno znajdziesz gotowe wielkanocne dekoracje, np. czekoladowe jajka, zajączki czy kwiaty, które pięknie ozdobią mazurek kajmakowy.
Mało czasu na przygotowania do świąt? Spokojnie, ze wszystkim zdążysz - te desery przygotujesz w zaledwie 30 minut!
Aby przygotować mazurek kajmakowy, będzie potrzebować dobrze wyrobionego ciastka kruchego. Jest ono podstawą także wielu innych wypieków, które mogą zagościć na waszych wielkanocnych stołach, dlatego warto mieć na uwadze kilka istotnych szczegółów, dzięki którym kruche ciasto zarówno na mazurek kajmakowy, jak i wiele innych wypieków, zawsze się uda!
Sprawdź nasz przepis na mazurek kajmakowy w innej odsłonie - w formie małych tartaletek! Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!
Komentarze