Żurek wielkanocny w formie galarety

Taki żurek wielkanocny będzie wariacją na temat klasycznej zupy. Nie zmieni to jednak jego wyjątkowego smaku!

żurekGalareta

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 180 głosów)

Składniki:

  • 1/2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1/4 l zakwasu na żur
  • 25 dag białej kiełbasy
  • 2 dag żelatyny
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 jajka na twardo
  • 8 łyżek octu
  • 2 małe cebulki
  • 2 łyżki świeżej rzeżuchy
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mieszamy bulion i zakwas, wkładamy kiełbasę i zagotowujemy. Wyjmujemy kiełbasę, zdejmujemy osłonkę i drobno kroimy. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę i majeranek, mieszamy, aż żelatyna napęcznieje.
  • Jajka obieramy, kroimy w plasterki. W kokilkach układamy plasterki jajek i kawałki kiełbasy, zalewamy wywarem. Kiedy ostygnie, wstawiamy na noc do lodówki.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Żurek w formie galaretki z białą kiełbasą i jajkiem na twardo podajemy z plasterkami cebuli, skropiony octem i posypany rzeżuchą. 

Zobacz też: potrawy wielkanocne i tradycje na wielkanoc

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy