Żurek wielkanocny w formie galarety

Taki żurek wielkanocny będzie wariacją na temat klasycznej zupy. Nie zmieni to jednak jego wyjątkowego smaku!

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1/4 l zakwasu na żur
  • 25 dag białej kiełbasy
  • 2 dag żelatyny
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 jajka na twardo
  • 8 łyżek octu
  • 2 małe cebulki
  • 2 łyżki świeżej rzeżuchy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mieszamy bulion i zakwas, wkładamy kiełbasę i zagotowujemy. Wyjmujemy kiełbasę, zdejmujemy osłonkę i drobno kroimy. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę i majeranek, mieszamy, aż żelatyna napęcznieje.
  2. Jajka obieramy, kroimy w plasterki. W kokilkach układamy plasterki jajek i kawałki kiełbasy, zalewamy wywarem. Kiedy ostygnie, wstawiamy na noc do lodówki.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Wskazówki

Żurek w formie galaretki z białą kiełbasą i jajkiem na twardo podajemy z plasterkami cebuli, skropiony octem i posypany rzeżuchą. 
 

Wielkanoc żurek galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy