Tuńczyk z awokado w galarecie

Ocena:

4.47 (157)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Tym razem galaretą zalewamy aromatycznego tuńczyka i nasze ulubione awokado. Do tego jajka i gotowe.

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym  2 puszki

  • jajka przepiórcze  6 szt.

  • awokado  1 szt.

  • pomidorki koktajlowe  10 szt.

  • koperek  3 gałązki

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • sos sojowy  45 ml

  • żelatyna  8 g

  • białe wytrawne wino  250 ml

  • sok z cytryny  15 ml

Tuńczyk z awokado w galarecie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: pomidorki przelewamy wrzątkiem, hartujemy, obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdzielamy na spore cząstki. Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w spore kostki, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko oprószamy solą.

  • Krok 2:

    Galaretka: żelatynę moczymy w niepełnej szklance wody. Podgrzewamy i całkowicie rozpuszczamy. Dolewamy wino i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

  • Krok 3:

    Tuńczyk w galarecie: część przygotowanej galaretki wlewamy (na wys. ok. 1 cm) na dno formy keksowej. Wstawiamy do lodówki, aby zastygła. Na to wzdłuż, rzędami, układamy pomidorki, jajka, cząstki tuńczyka i awokado. Dekorujemy gałązkami koperku. Zalewamy pozostałą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem formę zanurzamy na moment w gorącej wodzie, wyjmujemy na półmisek i podajemy pokrojoną w grube plastry.

Porady

Zobacz też: Sałatka z tuńczyka - super szybka

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne