Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.47 (157)
Tym razem galaretą zalewamy aromatycznego tuńczyka i nasze ulubione awokado. Do tego jajka i gotowe.
tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
jajka przepiórcze 6 szt.
awokado 1 szt.
pomidorki koktajlowe 10 szt.
koperek 3 gałązki
sól 3 g
pieprz 3 g
sos sojowy 45 ml
żelatyna 8 g
białe wytrawne wino 250 ml
sok z cytryny 15 ml
Przygotowanie: pomidorki przelewamy wrzątkiem, hartujemy, obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdzielamy na spore cząstki. Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w spore kostki, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko oprószamy solą.
Galaretka: żelatynę moczymy w niepełnej szklance wody. Podgrzewamy i całkowicie rozpuszczamy. Dolewamy wino i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tuńczyk w galarecie: część przygotowanej galaretki wlewamy (na wys. ok. 1 cm) na dno formy keksowej. Wstawiamy do lodówki, aby zastygła. Na to wzdłuż, rzędami, układamy pomidorki, jajka, cząstki tuńczyka i awokado. Dekorujemy gałązkami koperku. Zalewamy pozostałą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem formę zanurzamy na moment w gorącej wodzie, wyjmujemy na półmisek i podajemy pokrojoną w grube plastry.
Porady
Zobacz też: Sałatka z tuńczyka - super szybka