Tuńczyk z awokado w galarecie

Tym razem galaretą zalewamy aromatycznego tuńczyka i nasze ulubione awokado. Do tego jajka i gotowe.

Galareta

Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 155 głosów)

Składniki:

  • czubata łyżka żelatyny
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 8–10 pomidorków koktajlowych
  • 5–6 jajek przepiórczych, ugotowanych na twardo
  • 2 puszki tuńczyka w zalewie naturalnej
  • awokado
  • sok z cytryny
  • kilka gałązek koperku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Żelatynę moczymy w niepełnej szklance wody. Podgrzewamy i całkowicie rozpuszczamy. Dolewamy wino i sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki przelewamy wrzątkiem, hartujemy, obieramy ze skórki.
  • Jajka obieramy, tuńczyka osączamy z zalewy i rozdzielamy na spore cząstki. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w spore kostki, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko oprószamy solą.
  • Część przygotowanej galarety wlewamy (na wys. ok. 1 cm) na dno formy keksowej, wstawiamy do lodówki, aby zastygła. Na to wzdłuż, rzędami, układamy pomidorki, jajka, cząstki tuńczyka i awokado, dekorujemy gałązkami koperku, zalewamy pozostałą galaretą.
  • Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem formę zanurzamy na moment w gorącej wodzie, wyjmujemy na półmisek i podajemy pokrojoną w grube plastry.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Zobacz też: Sałatka z tuńczyka - super szybka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy