Terrina z białej ryby i wędzonego łososia

Przepis na terrinę z łososia i białej ryby, podaną z sosem śmietanowo-cytrynowym

terrinaPasztet

Czas przygotowania:
150 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 184 głosów)

Składniki:

  • 60 dag filetów z białej ryby
  • sól
  • słodka mielona papryka
  • 2 białka jajek
  • 300 ml gęstej śmietany
  • 5 łyżek posiekanych ziół (natka, estragon, koperek, szczypiorek)
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • szalotka
  • pieprz
  • 18 dużych i delikatnych plastrów wędzonego łososia
  • 10 dag wędzonego łososia pokrojonego w kostkę

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • 2/3 filetów z białej ryby miksujemy z solą i papryką do smaku. Dodajemy ubite białka, śmietanę, zioła, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na 30 min. Resztę filetów kroimy w kostkę. marynujemy je w winie wymieszanym z posiekaną szalotką, solą i pieprzem.
  • Dno formy keksowej (najlepiej silikonowej) wykładamy plastrami wędzonego łososia. Zalewamy je musem rybnym, dodając na wierzch kostki wędzonego łososia i białej ryby. Przyciskamy i wyrównujemy plastrami wędzonego łososia. Przykrywamy i schładzamy minimum 30 min.
  • Piekarnik ustawiamy na temp. 180°c. Terrinę pieczemy 50 min w kąpieli wodnej. Wyjmujemy z naczynia i podajemy z sosem śmietanowo-cytrynowym.

Porady

Zobacz też: Terrina z szynki i szpinaku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy