Terrina z białej ryby i wędzonego łososia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
2/3 filetów z białej ryby miksujemy z solą i papryką do smaku. Dodajemy ubite białka, śmietanę, zioła, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na 30 min. Resztę filetów kroimy w kostkę. marynujemy je w winie wymieszanym z posiekaną szalotką, solą i pieprzem.
Dno formy keksowej (najlepiej silikonowej) wykładamy plastrami wędzonego łososia. Zalewamy je musem rybnym, dodając na wierzch kostki wędzonego łososia i białej ryby. Przyciskamy i wyrównujemy plastrami wędzonego łososia. Przykrywamy i schładzamy minimum 30 min.
Piekarnik ustawiamy na temp. 180°c. Terrinę pieczemy 50 min w kąpieli wodnej. Wyjmujemy z naczynia i podajemy z sosem śmietanowo-cytrynowym.
Komentarze