4.54 (184)
Przepis na terrinę z łososia i białej ryby, podaną z sosem śmietanowo-cytrynowym
filety rybne 600 g
łosoś wędzony 500 g
śmietana 300 ml
białka 2 szt.
słodka papryka 4 g
szczypiorek 1 łyżka stołowa
koperek 1 łyżka stołowa
sól 6 g
pieprz 3 g
białe wytrawne wino 50 ml
natka pietruszki 1 łyżka stołowa
estragon 1 łyżka stołowa
szalotka 1 szt.
Ryba: 2/3 filetów z białej ryby miksujemy z solą i papryką do smaku. Dodajemy ubite białka, śmietanę, zioła, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na 30 min. Resztę filetów siekamy. Marynujemy je w winie wymieszanym z kawałkami szalotki, solą i pieprzem. 100 g wędzonego łososia kroimy w kostkę.
Terrina: dno formy keksowej (najlepiej silikonowej) wykładamy plastrami łososia. Zalewamy je musem, dodając na wierzch kostki wędzonej ryby i zamarynowanych filetów. Przyciskamy i wyrównujemy plastrami łososia. Przykrywamy i schładzamy minimum 30 min.
Pieczenie: piekarnik ustawiamy na temp. 180°c. Terrinę pieczemy 50 min w kąpieli wodnej. Wyjmujemy z naczynia i podajemy z sosem śmietanowo-cytrynowym.
Porady
Zobacz też: Terrina z szynki i szpinaku