Galaretka z kurczaka

Ocena:

4.38 (181)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Galaretka z kurczaka to łatwa do przygotowania przekąska, która sprawdzi się na każdą uroczystość rodzinną. Dzięki kolorowym dodatkom wygląda estetycznie i efektownie. Jej kształt zależy od pojemnika, w którym zastyga. Może przybrać formę babki lub jajek, które będą smaczną ozdobą wielkanocnego stołu. W podstawowej wersji do galaretki z kurczaka dodajemy ugotowaną marchewkę i groszek.

Składniki:

  • kurczak  600 g

  • woda  1 l

  • marchewka  2 szt.

  • pietruszka  60 g

  • seler  70 g

  • por  90 g

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • ziele angielskie  3 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • żelatyna  30 g

  • groszek konserwowy  100 g

Galaretka z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso: dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy do zagotowania. Gdy woda zacznie wrzeć, przy pomocy małego sitka usuwamy szumowinę.

  • Krok 2:

    Warzywa: obieramy i myjemy marchewkę, pietruszkę i seler. Por przecinamy wzdłuż na pół i dokładnie myjemy pomiędzy liśćmi. Warzywa wrzucamy do bulionu z mięsem.

  • Krok 3:

    Przyprawy: dokładamy natkę pietruszki, ziele angielskie, listki laurowe, sól i pieprz w ziarnach. Gotujemy przez kolejne 50 min – najpierw na dużej mocy palnika, a gdy zacznie wrzeć, skręcamy na małą.

  • Krok 4:

    Przecedzanie: bulion przelewamy przez sitko do osobnego naczynia.

  • Krok 5:

    Żelatyna: ciepły jeszcze bulion mieszamy z żelatyną. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 6:

    Marchewki: odkładamy do ostygnięcia (pozostałe warzywa nie będą nam już potrzebne). Gdy wystygną, kroimy je w plasterki.

  • Krok 7:

    Krojenie mięsa: ugotowane porcje kurczaka obieramy ze skóry. Oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki.

  • Krok 8:

    Układanie galaretki: na dnie pudełek (lub salaterek) kładziemy marchewkę w plasterkach i groszek, a na nich – przygotowane kawałki kurczaka. Całość zalewamy przestudzonym (ale jeszcze płynnym) bulionem z żelatyną.

  • Krok 9:

    Galaretka z kurczaka: musi stężeć, więc odstawiamy ją do lodówki na min. 6 godz.

  • Krok 10:

    Podawanie: galaretkę ostrożnie obkrajamy nożem wzdłuż ścianek naczynia, obracamy do góry dnem i wykładamy na talerzyk.

Porady

  • Z proporcji podanych w przepisie wyjdzie nam od 4. do 6. galaretek (ilość zależy od rozmiaru pudełek).
  • Jeśli chcemy, aby galaretka z kurczaka była bardziej przejrzysta, możemy dodatkowo sklarować bulion. W tym celu zlewamy wywar, studzimy, a następnie dodajemy do niego białko i sok z cytryny (lub ocet). Ponownie wstawiamy do zagotowania, a potem przelewamy przez gazę.
  • Nadmiar tłuszczu z bulionu możemy usunąć przy pomocy papierowego ręcznika. Ostrożnie przykładamy go do powierzchni wywaru i szybko zdejmujemy.
  • W podobny sposób możemy zrobić galaretkę z nóżek wieprzowych. Jako że zawierają one naturalny kolagen, do wywaru nie musimy dodawać żelatyny.
  • Jeśli chcemy zrobić galaretkę drobiową bez żelatyny, musimy dodać dodać ok. 400 g kurzych łapek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dodatki do galaretki z kurczaka

To, jak w efekcie końcowym będzie wyglądać galaretka z kurczaka, zależy tylko od naszej pomysłowości. Im więcej różnokolorowych składników dodamy do środka, tym kompozycja będzie ciekawsza. Do galaretki z kurczaka pasują:

  • jajka ugotowane na twardo – warto je przekroić na połówki, aby było widać żółtka,
  • kukurydza z puszki,
  • natka pietruszki, koperek lub lubczyk,
  • brokuły – należy je wcześniej zblanszować, aby nie były zupełnie surowe. Wrzucamy je na chwilę (1–2 min) do wrzątku, wyjmujemy i przelewamy zimną wodą.

Marchewkę możemy pokroić na kilka sposobów – w plasterki, w kostkę lub wyciąć z niej małe różyczki.

Galaretka z kurczaka – pomysły na podawanie

Do przekąski świetnie pasuje kwaśny dodatek, więc najłatwiej podać cytrynę lub ocet, np. winny. Cytrynę można pokroić w ósemki lub ćwiartki – łatwiej z nich wycisnąć sok niż z plasterków.

Świetnym dodatkiem do galaretki z kurczaka są zimne sosy:

  • sos chrzanowy – na bazie tartego chrzanu, jogurtu i majonezu,
  • sos majonezowy – do którego można dodać dowolne ziołowe dodatki,
  • sos tatarski – z marynowanymi pieczarkami i ogórkami kiszonymi.

Ciekawym pomysłem na Wielkanoc jest przygotowanie galaretek w kształcie jajek, które zastygają w wydmuszkach.

Czy galaretka z kurczaka jest zdrowa?

Galaretka z kurczaka to zdrowa i lekkostrawna przekąska. Zawiera chude mięso i gotowane warzywa, a do tego żelatynę, która pozytywnie wpływa na stawy, tkanki łączne i kości. Co więcej, dzięki zawartości piroliny, żelatyna wzmacnia odporność i przyspiesza metabolizm.

Galaretkę można przygotować nie tylko z kurczaka, ale także z ryb (jak w przepisie na łososia w galarecie) i warzyw. W wersji wegetariańskiej ugotowane warzywa można zalać agarem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne