Galart, czyli mięso w galarecie z warzywami to jedna z najpopularniejszych przystawek imprezowych czy świątecznych. Robi się go na bazie rosołu, dlatego to idealne danie na wykorzystanie resztek z niedzielnej zupy. Galart drobiowy to zdrowa i lekka przekąska, która ma niewiele kalorii, a przy tym mnóstwo smaku. Jak zrobić galart? Zobaczcie nasz prosty przepis na galart, który smakuje każdemu.
istock
(średnia 4.44 z 179 głosów)
Gotujemy rosół wyciągamy mięso oraz warzywa pozostawiamy do wystygnięcia.; Mięso, ugotowaną marchewkę i ogórki kwaszone, kroimy na drobne kawałki z pozostałego wywaru przygotowujemy galaretkę dodając żelatynę (wg przepisu na opakowaniu).
Zalewamy kubeczki i pozostawiamy do wystygnięcia następnie wstawiamy do lodówki. Galart podajemy skropiony cytryną.
Porady
- Podstawowe dodatki do galartu to mięso i warzywa z rosołu. Możemy go jednak urozmaicić dodatkiem groszku i kukurydzy z puszki, papryki czerwonej czy natki pietruszki.
- Ciekawym dodatkiem do galarety drobiowej jest również ugotowane na twardo jajko. Mniej popularnymi dodatkami, ale równie dobrze pasującymi do galaretki drobiowej są kalafior, brokuł, szparagi czy fasolka szparagowa.
- Jak podawać galart? Galart zwykle podaje się w małych porcjach, przygotowanych w miseczkach lub kokilkach, jednak można przyrządzić go także w innych ciekawych formach. Najprostszym pomysłem jest przelanie galarety do dużej blachy i porcjowanie jej po zastygnięciu w małych kostkach lub trójkącikach. Można też przelać galaretę do foremki na wielkanocną babkę i podać na stół całą galaretkową babkę do pokrojenia. Innym ciekawym pomysłem na podanie galartu jest galareta podana w paprykach, w jajkach lub w ogórkach kiszonych. Szykując galart na wielkanoc, możemy zrobić galaretkowe pisanki, przygotowane w skorupkach od jajek.
Galareta, galert, zimne nóżki- to danie można nazwać na różne sposoby, ale największą zagwozdką jest zamienne używanie dwóch nazw: galart i galat. Wielu z nas nie może dojść do porozumienia w kwestii nazewnictwa tego dania, ale okazuje się, że każda z tych nazw jest poprawna. Nazwy tego dania są odmienne, w zależności od regionu. Galart mówi się głównie w gwarze poznańskiej.
Galart z kurczaka przygotujemy w kilka minut, a potem musimy już tylko cierpliwie poczekać. Przepis na galart to jedynie dwa składniki: rosół z mięsem i warzywami oraz żelatyna. Najprostszy galert przygotujemy, dodając żelatynę do rosołu. Musimy dobrze wymieszać wywar, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła, a następnie przelać go do małych miseczek lub foremek i odstawić do stężenia. Po kilku godzinach galart jest gotowy. Wyjmujemy go z foremek i podajemy z cytryną lub octem.
Galaretę przygotujemy nie tylko z drobiu, ale również z wieprzowiny. Popularne zimne nóżki czy ozorki w galarecie są równie dobrze znane i lubiane. W galarecie możemy też przyrządzić wiele innych dań, na przykład schab, szynkę, a nawet dzika w galarecie. Innym pomysłem na galart jest bezmięsna galaretka z warzywami lub grzybami. Galaretą można też zalać rybę i przygotować rybną wersję galartu. Ryba w galarecie to nie tylko świąteczny karp, ale mogą to być również dorsz, tuńczyk, łosoś, sandacz, szczupak czy tołpyga w galarecie. Dla fanów owoców morza polecamy też węgorza z krewetkami w galarecie.
Komentarze