Galart

Galart, czyli mięso w galarecie z warzywami to jedna z najpopularniejszych przystawek imprezowych czy świątecznych. Robi się go na bazie rosołu, dlatego to idealne danie na wykorzystanie resztek z niedzielnej zupy. Galart drobiowy to zdrowa i lekka przekąska, która ma niewiele kalorii, a przy tym mnóstwo smaku. Jak zrobić galart? Zobaczcie nasz prosty przepis na galart, który smakuje każdemu.

Galaretanóżki w galareciegalaretkiPrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 176 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-1188165682-min1.Gotujemy rosół wyciągamy mięso oraz warzywa pozostawiamy do wystygnięcia.; Mięso, ugotowaną marchewkę i ogórki kwaszone, kroimy na drobne kawałki z pozostałego wywaru przygotowujemy galaretkę dodając żelatynę (wg przepisu na opakowaniu).
  • iStock-1178917542-min2.Zalewamy kubeczki i pozostawiamy do wystygnięcia następnie wstawiamy do lodówki. Galart podajemy skropiony cytryną.

Porady

Galat czy galart?

Galareta, galert, zimne nóżki- to danie można nazwać na różne sposoby, ale największą zagwozdką jest zamienne używanie dwóch nazw: galart i galat. Wielu z nas nie może dojść do porozumienia w kwestii nazewnictwa tego dania, ale okazuje się, że każda z tych nazw jest poprawna. Nazwy tego dania są odmienne, w zależności od regionu. Galart mówi się głównie w gwarze poznańskiej. 

Jak zrobić galart drobiowy?

Galart z kurczaka przygotujemy w kilka minut, a potem musimy już tylko cierpliwie poczekać. Przepis na galart to jedynie dwa składniki: rosół z mięsem i warzywami oraz żelatyna. Najprostszy galert przygotujemy, dodając żelatynę do rosołu. Musimy dobrze wymieszać wywar, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła, a następnie przelać go do małych miseczek lub foremek i odstawić do stężenia. Po kilku godzinach galart jest gotowy. Wyjmujemy go z foremek i podajemy z cytryną lub octem. 

Galart- dodatki

Podstawowe dodatki do galartu to mięso i warzywa z rosołu. Możemy go jednak urozmaicić dodatkiem groszku i kukurydzy z puszki, papryki czerwonej czy natki pietruszki. Ciekawym dodatkiem do galarety drobiowej jest również ugotowane na twardo jajko. Mniej popularnymi dodatkami, ale równie dobrze pasującymi do galaretki drobiowej są kalafior, brokuł, szparagi czy fasolka szparagowa. 

Galart inaczej

Galaretę przygotujemy nie tylko z drobiu, ale również z wieprzowiny. Popularne zimne nóżki czy ozorki w galarecie są równie dobrze znane i lubiane. W galarecie możemy też przyrządzić wiele innych dań, na przykład schab, szynkę, a nawet dzika w galarecie. Innym pomysłem na galart jest bezmięsna galaretka z warzywami lub grzybami. Galaretą można też zalać rybę i przygotować rybną wersję galartu. Ryba w galarecie to nie tylko świąteczny karp, ale mogą to być również dorsz, tuńczyk, łosoś, sandaczszczupak czy tołpyga w galarecie. Dla fanów owoców morza polecamy też węgorza z krewetkami w galarecie.

Jak podawać galart?

Galart zwykle podaje się w małych porcjach, przygotowanych w miseczkach lub kokilkach, jednak można przyrządzić go także w innych ciekawych formach. Najprostszym pomysłem jest przelanie galarety do dużej blachy i porcjowanie jej po zastygnięciu w małych kostkach lub trójkącikach. Można też przelać galaretę do foremki na wielkanocną babkę i podać na stół całą galaretkową babkę do pokrojenia. Innym ciekawym pomysłem na podanie galartu jest galareta podana w paprykachw jajkach lub w ogórkach kiszonych. Szykując galart na wielkanoc, możemy zrobić galaretkowe pisanki, przygotowane w skorupkach od jajek. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 45 min.
gyros

Sałatka gyros z kurczakiem to prawdziwy hit! Przepis sprawdzi się zarówno na święta, jak i imprezy w domu, urodziny czy imieniny. Jeśli organizujecie przyjęcie z okazji chrzcin w domu lub przyjęcie komunijne - sałatka gyros z kurczakiem to także dobry wybór! Sprawdźcie składniki i przygotowanie, i do dzieła! 

JustynaDzasta

Sałatka gyros z kurczakiem