Faszerowane jajka w galarecie

Jajeczka w galarecie.

bulionGalareta

Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.53 z 192 głosów)

Składniki:

  • jajka 5 szt szynka konserwowa 3 plastry szczypiorek pokrojony 1 łyżka kukurydza konserwowa 1/2 puszki groszek konserwowy 1/4 puszki bulion 1 szkl żelatyna 2 łyżeczki majonez

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • W gorącym bulionie rozprowadzamy żelatynę i odstawiamy do lekkiego stężenia. Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Ścinamy 1/3 każdego jajka. Wyjmujemy ostrożnie żółtko i rozkruszamy je. Szynkę kroimy w drobną kostkę, łączymy z żółtkami, szczypiorkiem i odrobiną majonezu. Przygotowanym farszem napełniamy każde jajko i przykrywamy czapeczką. Na spód naczynia w którym przygotujemy przystawkę wykładamy groszek i kukurydzę. Wlewamy trochę bulionu i mieszamy z warzywami. Odstawiamy w chłodne miejsce a gdy zacznie się ścinać ustawiamy w warzywach jajka i zalewamy resztą tężejącej galarety. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy