Terrina ogórkowa z wędzonym pstrągiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Obrane ogórki kroimy wzdłuż na 4 części. Nasiona usuwamy i tniemy ogórek w cienkie plasterki. Wkładamy do miski, obsypujemy grubą solą i odstawiamy na 1 godz.
Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 min.
Ogórki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierem kuchennym. Ogórki miksujemy na niezbyt gładkie purée, odciskamy i przekładamy do miski. Przyprawiamy pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.
Zmiękczone wodą płatki żelatyny odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy je do lekko podgrzanej śmietany, mieszając do rozpuszczenia, dodajemy do ogórkowego purée.
Wnętrze formy keksowej smarujemy oliwą. Na dnie układamy plasterki jajek.
Zalewamy to ok. 1/3 masy ogórkowej. Kładziemy połowę filetów z pstrąga i 1/3 masy ogórkowej, następnie resztę filetów pstrąga i pozostałą masę z ogórka. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godz.
Przed podaniem wstawiamy na chwilę formę z terriną do gorącej wody i wyjmujemy na półmisek. Podajemy pokrojoną w plastry.
Komentarze