Terrina ogórkowa z wędzonym pstrągiem

Terrina ogórkowa z wędzonym pstrągiem

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

terrina jajka na twardo

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 160 głosów)


Składniki:

  • 3 duże ogórki
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 płatków żelatyny
  • świeżo zmielony pieprz
  • pół pęczka koperku
  • 250 ml gęstej śmietany
  • oliwa
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 filety z wędzonego pstrąga, bez skóry

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Obrane ogórki kroimy wzdłuż na 4 części. Nasiona usuwamy i tniemy ogórek w cienkie plasterki. Wkładamy do miski, obsypujemy grubą solą i odstawiamy na 1 godz.
  • Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 min.
  • Ogórki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierem kuchennym. Ogórki miksujemy na niezbyt gładkie purée, odciskamy i przekładamy do miski. Przyprawiamy pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.
  • Zmiękczone wodą płatki żelatyny odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy je do lekko podgrzanej śmietany, mieszając do rozpuszczenia, dodajemy do ogórkowego purée.
  • Wnętrze formy keksowej smarujemy oliwą. Na dnie układamy plasterki jajek.
  • Zalewamy to ok. 1/3 masy ogórkowej. Kładziemy połowę filetów z pstrąga i 1/3 masy ogórkowej, następnie resztę filetów pstrąga i pozostałą masę z ogórka. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godz.
  • Przed podaniem wstawiamy na chwilę formę z terriną do gorącej wody i wyjmujemy na półmisek. Podajemy pokrojoną w plastry.

Porady

Zobacz też: Terrina z szynki i szpinaku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy