Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku to potrawa, której nieodłącznymi elementami są rodzynki i migdały. To połączenie może wydawać się zaskakujące, jednak po spróbowaniu okazuje się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Ta potrawa jest świetną alternatywą do smażonych w panierce dzwonków karpia podawanych w wielu domach na święta - koniecznie spróbujcie!



 



dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

galareta

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 149 głosów)

Karp w galarecie po żydowsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie wywaru: Cebule obieramy, przekrawamy na pół i tniemy w cienkie plasterki. Przekładamy ją do rondelka, a następnie dodajemy rodzynki i migdały. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez 45 min.

  • 2.

    Gotowanie dorsza: Karpia myjemy, osuszamy i przecinamy na połówki. Wkładamy go do wywaru i gotujemy na małym ogniu 7–8 min.

  • 3.

    Przygotowanie galaretki: Wywar odcedzamy do innego naczynia. W kilku łyżkach namaczamy żelatynę, a kiedy napęcznieje mieszamy ją do rozpuszczenia z resztą wywaru. W półmisku układamy rybę i cebulę. Posypujemy je rodzynkami i migdałami. Całość zalewamy bulionem z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Galaretę wstawiamy na około 12 godzin do lodówki.

Porady

  • Dla urozmaicenia smaku polecamy dodać do dania pokrojone w plasterki marchewki lub jabłka.
  • Tak przygotowanego karpia polecamy podawać z żydowską chałką - o lekko słonym smaku.
  • Karp w galarecie potrzebuje około 12 godzin, aby w pełni stężeć. Należy więc pamiętać, aby za jego przygotowanie zabrać się odpowiednio wcześniej.
  • Zobacz też: Kugel i kuchnia żydowska

Notka redakcyjna

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku to jedno z polskich dań wigilijnych, choć jak sama nazwa wskazuje - pochodzi od polskich Żydów. Istnieje wiele wersji tej potrawy, jednak zawsze podawana jest na zimno w galarecie.

Karp w galarecie po żydowsku

Karp po żydowsku to danie na słodko. Choć dla wielu połączenie ryby ze słodkimi dodatkami i galaretą może wydawać się niezbyt smaczne, w rzeczywistości wszystkie składniki naprawdę dobrze do siebie pasują. Co istotne, karp w takiej postaci przygotowywany był przez polskich Żydów. Ci z Litwy przyrządzali go w nieco innej wersji. Używali mniej cukru, ale więcej pieprzu, przez co danie nie było tak słodkie.

Karp z rodzynkami i migdałami

Tak przygotowana ryba ma lekko słodkawą nutę. Galareta to sposób na to, by nie marnować ryby. Powstaje ona bowiem z części, które zwykle są wyrzucane - głów i ogonów, z dodatkiem warzyw. Właśnie dzięki galarecie można wydobyć z karpia cały jego smak. Dodatek rodzynek i migdałów nadaje daniu delikatności i słodyczy, która wbrew pozorom świetnie komponuje się z rybą.

Karp po żydowsku to danie, które nie gości na każdym polskim stole podczas Wigilii. Jednak warto choć raz go spróbować. Wbrew pozorom samo przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga trochę więcej czasu. Połączenie słodyczy rodzynek ze smakiem karpia z pewnością przypadnie do gustu nawet wielu sceptykom.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy