Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku, czyli z dodatkiem słodkich rodzynek i cebuli. Galareta musi być klarowna, aby w karp po żydowsku pięknie się prezentował. Do czasu przygotowania należy doliczyć 12 godz.

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 147 głosów)

Składniki:

  • 3 cebule
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki obranych migdałów
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 4 podwójne dzwonka karpia
  • 2 i 1/2 dag żelatyny
  • sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebule obieramy
  • przekrawamy na pół i tniemy w cienkie plasterki. Przekładamy do rondelka
  • dodajemy rodzynki i migdały
  • zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez 45 min.
  • Dzwonka karpia myjemy
  • osuszamy i przecinamy na połówki. Wkładamy do wywaru
  • gotujemy na małym ogniu 7–8 min. Wywar odcedzamy do innego naczynia.
  • W kilku łyżkach namaczamy żelatynę
  • kiedy napęcznieje
  • mieszamy ją do rozpuszczenia z resztą wywaru.
  • W półmisku układamy rybę i cebulę
  • posypujemy rodzynkami i migdałami
  • zalewamy bulionem z żelatyną
  • studzimy. Wstawiamy na noc (12 godzin) do lodówki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Porady

Zobacz też: Kugel i kuchnia żydowska

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy