Ryba w galarecie

Bardzo szybki przepis na wigilijną potrawę, ale nie tylko. U mnie ryba w galarecie pojawia się też na rodzinne spotkania. Sekretem smaku jest klarowny płyn - ryba w galarecie uda się każdemu!

Galaretaryba

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.21 z 226 głosów)

Składniki:

  • 500-600 gr ryby, czyli jakieś 4-5 filetów
  • włoszczyzna (marchewka, por, seler, natka i korzeń pietruszki, cebula, itp.)
  • 1 op. małej żelatyny
  • jajko na twardo
  • groszek
  • marchewka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Włoszczyznę gotujemy w ok. 0,5-1 l wody, można dorzucić kostkę rosołową, jeśli wywar wyjdzie za mało aromatyczny, plus ziele angielskie, pieprz, listek laurowy. Po paru minutach zmniejszamy ogień na najmniejszy i wkładamy na warzywa rozmrożoną rybę. Kiedy ryba się ugotuje delikatnie ją wyjmujemy, uważać aby się nie rozpadła (ile gotować -ja na oko, myślę że 5-7 min starczy), wywar przecedzamy.
  • Na półmisek układamy mięso ryby, posypujemy groszkiem, układamy plastry jajka, ja dodaje tez ugotowana marchewkę karotkę. Do wywaru dodajemy żelatynę i zalewamy nim rybę, odstawiamy w chłodne miejsce i gotowe. Przed podaniem obłożyć cząstkami cytryny i skropić sokiem. Ryba w galarecie zasmakuje całej rodzinie!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy