Ryba w galarecie

Bardzo szybki przepis na wigilijną potrawę, ale nie tylko. U mnie ryba w galarecie pojawia się też na rodzinne spotkania. Sekretem smaku jest klarowny płyn - ryba w galarecie uda się każdemu!

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.14 z 56 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 500-600 gr ryby, czyli jakieś 4-5 filetów
  • włoszczyzna (marchewka, por, seler, natka i korzeń pietruszki, cebula, itp.)
  • 1 op. małej żelatyny
  • jajko na twardo
  • groszek
  • marchewka

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę gotujemy w ok. 0,5-1 l wody, można dorzucić kostkę rosołową, jeśli wywar wyjdzie za mało aromatyczny, plus ziele angielskie, pieprz, listek laurowy. Po paru minutach zmniejszamy ogień na najmniejszy i wkładamy na warzywa rozmrożoną rybę. Kiedy ryba się ugotuje delikatnie ją wyjmujemy, uważać aby się nie rozpadła (ile gotować -ja na oko, myślę że 5-7 min starczy), wywar przecedzamy.
  2. Na półmisek układamy mięso ryby, posypujemy groszkiem, układamy plastry jajka, ja dodaje tez ugotowana marchewkę karotkę. Do wywaru dodajemy żelatynę i zalewamy nim rybę, odstawiamy w chłodne miejsce i gotowe. Przed podaniem obłożyć cząstkami cytryny i skropić sokiem. Ryba w galarecie zasmakuje całej rodzinie!
ryby wigilia ryba Święta galareta tilapia ryba w galarecie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy