Tarty chrzan - przepisy

5 przepisów

Tarty chrzan to jedna z najbardziej charakternych przypraw w kuchni. Jest wyrazisty w smaku, a jego utarcie to prawdziwe wyzwanie. Kto przynajmniej raz tarł chrzan, ten wie, że przed jego zapachem nie da się obronić: piecze w oczy, aż łzy płyną strumieniami. Chyba dlatego przez wieki był symbolem męki Chrystusa.

Sprawdźcie nasze przepisy z tartym chrzanem!

Przepisy z tartym chrzanem

Tarty chrzan - zrób sam!

Nie musimy nikogo przekonywać, że samodzielnie przygotowany chrzan ma zdecydowanie więcej pozytywnych właściwości niż odpowiednik ze sklepu, choćby z powodu braku konserwantów. Z ok. 1 kg uzyskamy 3 słoiczki, zatem proponuję ścierać chrzan częściej, ale mniej, żeby się nie utleniał i nie tracił mocy. Korzenie warto namoczyć na 30 min  w zimnej wodzie, co nada im jędrności i ułatwi ścieranie. Robimy to zawsze przy otwartym oknie. Na dno miski wyciskamy porcję soku z cytryny i co jakiś czas kolejną porcję do tartego chrzanu, mieszamy – bez kwaśnego dodatku będzie ciemniał (można użyć też octu lub kwasku cytrynowego). Na koniec doprawiamy do smaku cukrem i solą, rozrzedzamy kilkoma łyżkami wrzątku. Możemy też wymieszać go  z octową wrzącą zalewą podobną do tych, które wlewamy do przetworów, dodać łyżkę oleju i miodu zamiast cukru. 

Tarty chrzan - co zamiast tarki?

Każdy ulega pokusie, żeby wszystko robić szybciej. W niejednym domu zdarzyło się wrzucić obrane korzenie do jakiegoś mechanicznego urządzenia trącego: eteryczne możliwości chrzanu są tak gigantyczne, że doprowadzają do płaczu cały dom. Jeśli jednak nie macie cierpliwości do zwykłej tarki i nie boicie się łez, można skorzystać z maszynki do mięsa z najdrobniejszym sitkiem lub elektrycznej tarki. Blendery zwykle są za słabe, zbyt grubo rozdrabniają. Słyszeliśmy nawet o osobach, które korzystają z wolnoobrotowych wyciskarek do soków – mieszają po prostu odciśniętą pulpę z zebranym w pojemniku sokiem; taki chrzan ma ponoć najbardziej „puszystą„ konsystencję, a samo urządzenie nie uwalnia całego jego aromatu. 

Tarty chrzan - na Wielkanoc

Choć młode pokolenie na co dzień chętniej sięga po wasabi, w czasie świąt swojski tarty chrzan czy ćwikła nadal mają wielkie powodzenie. Szkoda, że tak sporadyczne, bo warto przypomnieć, że korzeń chrzanu to jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. W medycynie ludowej wykorzystywano go do leczenia kaszlu, dolegliwości żołądkowych i niepowodzeń łóżkowych. Chrzanowe liście mają silne właściwości antyseptyczne, łagodzą bóle stawów, przedłużają także trwałość jedzenia – właśnie dlatego pieczono na nich bochny chleba, które często musiały przetrwać 2 tygodnie. I to dzięki nim kiszone ogórki zachowywały jędrność przez całą zimę. 

Artykuły powiązane

Śniadanie wielkanocne - jajka faszerowane
10.04.2020

Śniadanie wielkanocne - co podać w ten wyjątkowy dzień?

Śniadanie wielkanocne jest posiłkiem szczególnym. Kończy post i jest znakiem do rozpoczęcia świętowania. Na stole króluje żurek, pieczony schab i babka wielkanocna. Smacznego!

biala-kielbasa-zapiekana-w-ciescie-ze-sliwkami
10.04.2020

Biała kiełbasa – przepis nie tylko na Wielkanoc

Przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół, choć biała kiełbasa sprawdzi się nie tylko od święta. Niestety, jej skład często pozostawania sporo do życzenia. Bez większego trudu można ją jednak przygotować samodzielnie. W cyklu "Smak" podpowiadamy sprawdzony przepis na domową białą kiełbasę i kilka faktów, które warto wiedzieć o tym specjale.

Jajka faszerowane na trzy sposoby
09.04.2020

Jajka na wielkanocny stół - faszerowane i nie tylko!

Jeden z głównych przysmaków na wielkanocnym stole - jajka! Faszerowane, podane z majonezem, sosem, a może panierowane? Polecamy nie tylko te najbardziej tradycyjne przepisy na jajka wielkanocne - wypróbuj też coś bardziej oryginalnego!

ewa-wachowicz- mazurki-wielkanoc
09.04.2020

Potrawy wielkanocne Ewy Wachowicz. Mazurki wiodą prym

Ewa Wachowicz kojarzy się widzom z kuchnią nawiązującą do tradycji. Z kuchnią domową, która nawiązuje do nowoczesności. Dania przez nią serwowane są aromatyczne, a ich wygląd sprawia, że na sam widok rośnie apetyt. Wiele osób zastanawia się, jakie są potrawy wielkanocne Ewy Wachowicz. Odpowiedzi postanowiliśmy poszukać u źródła.

nakrycie wielkanocne
09.04.2020

Jak nakryć stół na Wielkanoc? Radzi Anna Zięciowska [WIDEO]

Świąteczne nakrycie stołu to nie lada wyzwanie! O pomoc postanowiliśmy poprosić specjalistkę. W naszym wideo Anna Zięciowska, stylistka jedzenia i autorka książki "Jak zaczarować stół" radzi, w jaki sposób udekorować stół na Wielkanoc.

Sos
08.04.2020

5 bazowych sosów w kuchni

Nie tylko sos pomidorowy czy sos beszamelowy. 5 bazowych sosów w kuchni to wiedza niezbędna do gotowania coraz to lepszych potraw. Poznajcie ich sekrety.

jak zagęścić sos
03.04.2020

Jak zagęścić sos? Sprawdzone sposoby!

Za rzadki sos? Nie martwcie się, nam też wiele razy się to przytrafiło! Ważne, żeby w takiej sytuacji nie wylewać sosu, tylko go zagęścić. Są na to sposoby, które zawsze się sprawdzają. W większości przypadków nie zmieniają smaku samego sosu, a wręcz jeszcze bardziej go podkreślają. W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy, jak zagęścić sos łatwo i szybko.

Sos ostrygowy
27.02.2020

Sos ostrygowy w kuchni – jak wybierać i używać?

Sos ostrygowy podobno został wymyślony przez przypadek. Obecnie sos ostrygowy stanowi obowiązkowy dodatek wzbogacający smak wielu mięsnych i warzywnych potraw kuchni azjatyckiej. Jako składnik sos ostrygowy rozprzestrzenił się na inne kuchnie narodowe. W cyklu "Smak" przybliżamy charakterystykę tego produktu, jego właściwości i praktyczne wykorzystanie.

Żurek
15.04.2019

Wielkanoc coraz bliżej – zaplanuj menu już teraz

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem podczas Świąt Wielkiej Nocy. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań takich jak żurek czy pasztet domowy ani różnorodnych sałatek, schabu pieczonego oraz oczywiście jajek w różnych postaciach. Czym jeszcze warto uraczyć naszych gości? Jak dobrze zaplanować menu wielkanocne?

Baranek cytrynowy
11.04.2019

Wielkanocne pewniaki - piękne i proste ciasta. Także dla początkujących!

Efektowne i dziecinnie proste - ciasto na Wielkanoc cieszy jednak nie tylko podniebienie. Powinno też pięknie wyglądać! Oto pięć pomysłów na wypieki, które naprawdę zawsze się udają, nie wymagają wiele pracy, a efekty napawają dumą.