Pięknie zaaranżowane wędliny, jajka, pieczywo, zielenina i sosy. Niby nic, a ręce same się wyciągają. Dobra propozycja na zagospodarowanie nadwyżki jedzenia po świętowaniu i nie tylko. Największą ozdobą są tu wiosenne kwiatki. Prócz stokrotek jadalne są także: bratki, fiołki, forsycja, kwiaty wiśni, śliwek i jabłoni. Wykorzystajmy ich jak najwięcej!
Stylizacja: Anna Borowska, Zdjęcia: Artur Rogalski
(średnia 4.55 z 168 głosów)
Szparagi czyścimy, odłamujemy twarde końce, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie pilnując, aby zachowały chrupkość. Odławiamy do lodowatej wody, kiedy ostygną, dokładnie osączamy.
Rzodkiewki i dymki kroimy np. na ćwiartki albo w inny sposób, podobnie seler naciowy i ogórek. Cebulę tniemy w cienkie krążki, pomidorki zostawiamy w całości albo kroimy na pół.
Wędliny zostawiamy w plasterkach, kabanosy łamiemy, chleb tniemy na trójkąty.
Na kulki: sery i jogurt ucieramy do uzyskania kleistej masy. Formujemy z niej kulki i obtaczamy w papryce. Z podanych składników mieszamy sosy, przekładamy do małych miseczek.
Na wielkim (owalnym najlepiej) półmisku albo tacy układamy z fantazją nasze składniki i stawiamy miski z sosami oraz masłem. Do nakładania koniecznie dajmy szczypce, widelec i łyżkę.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2018
Porady
Przepis idealny dla artystycznych dusz bez większego doświadczenia w kuchni. Z prostych, jednoznacznie kojarzących się z wiosną składników wystarczy ułożyć super efektowną kompozycję, która stanie się największą ozdobą śniadania. Nasz półmisek to tylko inspiracja. Na pewno nie usunęlibyśmy z niego jajek, ale całą resztę można modyfikować w sposób dowolny. Np. mięsożercy mogą zastąpić łososia plasterkami wędlin – bardzo dekoracyjnie wyglądają cieniutko pokrojone szynki dojrzewające, polędwica łososiowa, salami lub grube i soczyste swojskiej szynki parzonej, wędzonej lub pieczonej. Dobrym dodatkiem są także pikantne serowe kulki: ucieramy po 10 dag tłustego białego sera, pokruszonej fety i kremowego serka śmietankowego, przyprawiamy solą i pieprzem, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy np. w startym czerstwym razowym chlebie, wędzonej papryce, posiekanym szczypiorku, pokruszonych orzechach, ziarenkach czarnuszki. Prócz winegretu warto przygotować też inne sosy: – jogurtowy: w równych proporcjach mieszamy jogurt grecki, majonez i musztardę, przyprawiamy pieprzem i posiekanym koperkiem – ziołowy: mieszamy w równych proporcjach kwaśną śmietanę i majonez, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanymi świeżymi ziołami, jak tymianek, natka, oregano – pikantny: majonez mieszamy do smaku z pikantnym keczupem, sosem tabasco, pieprzem i sokiem z cytryny.
Jak zrobić jajka aksamitne? Czyli dokładnie pośrodku między miękkimi i twardymi: jajka nakłuwamy delikatnie z grubszej strony, wpuszczamy do garnka z wrzącą wodą. Od chwili ponownego zawrzenia gotujemy 4,5 min, wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem, w wodzie, na kolejne 4,5 min. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą.
Komentarze