Wiosenny półmisek: warzywa, wędliny i jajka

Pięknie zaaranżowane wędliny, jajka, pieczywo, zielenina i sosy. Niby nic, a ręce same się wyciągają. Dobra propozycja na zagospodarowanie nadwyżki jedzenia po świętowaniu i nie tylko. Największą ozdobą są tu wiosenne kwiatki. Prócz stokrotek jadalne są także: bratki, fiołki, forsycja, kwiaty wiśni, śliwek i jabłoni. Wykorzystajmy ich jak najwięcej!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

wędliny

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 168 głosów)

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • cukier, sól
  • 8 jajek na twardo
  • mieszanka (jak najbogatsza) liści sałat, świeżych ziół, kiełków
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • seler naciowy (3 łodygi)
  • ogórek wąż
  • czerwona cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • plastry szynki suszonej, wędzonej, gotowanej, łososiowej itd., kabanosy
  • ciemny chleb pełnoziarnisty
  • na kulki: po 10 dag sera białego i sera typu bałkańskiego, jogurt bałkański do odpowiedniej konsystencji
  • mielona wędzona papryka
  • sos winegret: 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • sól ziołowa, pieprz
  • 2 łyżki łagodnego octu
  • sok z cytryny
  • 6 łyżek wody
  • 12 łyżek oleju
  • sos tatarski: 4 łyżki gęstego majonezu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • po kilka korniszonków i grzybków marynowanych
  • po kilka gałązek szczypioru i natki pietruszki
  • cebulka dymka
  • do smaku: tarty chrzan, sól, pieprz, cukier
  • masło do podania

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Wiosenny półmisek: warzywa, wędliny i jajka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szparagi czyścimy, odłamujemy twarde końce, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie pilnując, aby zachowały chrupkość. Odławiamy do lodowatej wody, kiedy ostygną, dokładnie osączamy.
  • Rzodkiewki i dymki kroimy np. na ćwiartki albo w inny sposób, podobnie seler naciowy i ogórek. Cebulę tniemy w cienkie krążki, pomidorki zostawiamy w całości albo kroimy na pół.
  • Wędliny zostawiamy w plasterkach, kabanosy łamiemy, chleb tniemy na trójkąty.
  • Na kulki: sery i jogurt ucieramy do uzyskania kleistej masy. Formujemy z niej kulki i obtaczamy w papryce. Z podanych składników mieszamy sosy, przekładamy do małych miseczek.
  • Na wielkim (owalnym najlepiej) półmisku albo tacy układamy z fantazją nasze składniki i stawiamy miski z sosami oraz masłem. Do nakładania koniecznie dajmy szczypce, widelec i łyżkę.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2018

Porady

Przepis idealny dla artystycznych dusz bez większego doświadczenia w kuchni. Z prostych, jednoznacznie kojarzących się z wiosną składników wystarczy ułożyć super efektowną kompozycję, która stanie się największą ozdobą śniadania. Nasz półmisek to tylko inspiracja. Na pewno nie usunęlibyśmy z niego jajek, ale całą resztę można modyfikować w sposób dowolny. Np. mięsożercy mogą zastąpić łososia plasterkami wędlin – bardzo dekoracyjnie wyglądają cieniutko pokrojone szynki dojrzewające, polędwica łososiowa, salami lub grube i soczyste swojskiej szynki parzonej, wędzonej lub pieczonej. Dobrym dodatkiem są także pikantne serowe kulki: ucieramy po 10 dag tłustego białego sera, pokruszonej fety i kremowego serka śmietankowego, przyprawiamy solą i pieprzem, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy np. w startym czerstwym razowym chlebie, wędzonej papryce, posiekanym szczypiorku, pokruszonych orzechach, ziarenkach czarnuszki. Prócz winegretu warto przygotować też inne sosy: – jogurtowy: w równych proporcjach mieszamy jogurt grecki, majonez i musztardę, przyprawiamy pieprzem i posiekanym koperkiem – ziołowy: mieszamy w równych proporcjach kwaśną śmietanę i majonez, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanymi świeżymi ziołami, jak tymianek, natka, oregano – pikantny: majonez mieszamy do smaku z pikantnym keczupem, sosem tabasco, pieprzem i sokiem z cytryny.


Notka redakcyjna

Jak zrobić jajka aksamitne? Czyli dokładnie pośrodku między miękkimi i twardymi: jajka nakłuwamy delikatnie z grubszej strony, wpuszczamy do garnka z wrzącą wodą. Od chwili ponownego zawrzenia gotujemy 4,5 min, wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem, w wodzie, na kolejne 4,5 min. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy