Wiosenny półmisek: warzywa, wędliny i jajka

Pięknie zaaranżowane wędliny, jajka, pieczywo, zielenina i sosy. Niby nic, a ręce same się wyciągają. Dobra propozycja na zagospodarowanie nadwyżki jedzenia po wielkanocnym świętowaniu.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • cukier, sól
  • 8 jajek na twardo
  • mieszanka (jak najbogatsza) liści sałat, świeżych ziół, kiełków
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • seler naciowy (3 łodygi)
  • ogórek wąż
  • czerwona cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • plastry szynki suszonej, wędzonej, gotowanej, łososiowej itd., kabanosy
  • ciemny chleb pełnoziarnisty
  • na kulki: po 10 dag sera białego i sera typu bałkańskiego, jogurt bałkański do odpowiedniej konsystencji
  • mielona wędzona papryka
  • sos winegret: 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • sól ziołowa, pieprz
  • 2 łyżki łagodnego octu
  • sok z cytryny
  • 6 łyżek wody
  • 12 łyżek oleju
  • sos tatarski: 4 łyżki gęstego majonezu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • po kilka korniszonków i grzybków marynowanych
  • po kilka gałązek szczypioru i natki pietruszki
  • cebulka dymka
  • do smaku: tarty chrzan, sól, pieprz, cukier
  • masło do podania

Przygotowanie

  1. Szparagi czyścimy, odłamujemy twarde końce, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie pilnując, aby zachowały chrupkość. Odławiamy do lodowatej wody, kiedy ostygną, dokładnie osączamy.
  2. Rzodkiewki i dymki kroimy np. na ćwiartki albo w inny sposób, podobnie seler naciowy i ogórek. Cebulę tniemy w cienkie krążki, pomidorki zostawiamy w całości albo kroimy na pół.
  3. Wędliny zostawiamy w plasterkach, kabanosy łamiemy, chleb tniemy na trójkąty.
  4. Na kulki: sery i jogurt ucieramy do uzyskania kleistej masy. Formujemy z niej kulki i obtaczamy w papryce. Z podanych składników mieszamy sosy, przekładamy do małych miseczek.
  5. Na wielkim (owalnym najlepiej) półmisku albo tacy układamy z fantazją nasze składniki i stawiamy miski z sosami oraz masłem. Do nakładania koniecznie dajmy szczypce, widelec i łyżkę.
  6. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2018
warzywa jajka wędliny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy