Pizza z łososiem na ciabattowym spodzie

Chrupiąca pizza z łososiem w prostym przepisie - wszystko za sprawą ciabattowego ciasta, które pysznie wyrasta. Do łososia dodajemy też cytrynę dla smaku i sporo zielonych warzyw. Oto wiosenna pizza!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciabatta pizza przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 199 głosów)

Składniki:

  • zaczyn: 3 i 1/2 g świeżych drożdży lub 1 i 3/4 g drożdży suchych
  • 100 ml letniej wody
  • 87,5 g mąki pszennej chlebowej
  • ciasto na ciabattę: 3 i 1/2 g świeżych drożdży lub 1 i 3/4 g drożdży suchych
  • łyżka letniego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • sól
  • wierzch: 125 g śmietany 42%
  • 2 łyżeczki gotowego tartego chrzanu
  • szalotka
  • drobno posiekana
  • łyżka startego parmezanu
  • pieprz
  • kilka dymek ze szczypiorem
  • pokrojonych w 4-cm kawałki
  • 2 łyżki oliwy
  • mąka do podsypania
  • 100 g wędzonego łososia
  • po garści rukoli i szpinaku
  • 1/2 cytryny w plasterkach

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Pizza z łososiem na ciabattowym spodzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na zaczyn: świeże drożdże rozpuszczamy dokładnie w 1 i 1/2 łyżki letniej wody (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką). Mąkę przesiewamy do naczynia
  • dodajemy rozpuszczone drożdże
  • resztę letniej wody i mieszamy
  • by otrzymać jednolite ciasto. Naczynie z zaczynem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 12 godz. w spokojne ciepłe miejsce (najlepiej na całą noc).
  • Na ciasto: drożdże mieszamy z letnim mlekiem (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką). Dodajemy do naszego zaczynu razem z wodą i oliwą
  • mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i sól
  • miksujemy cały czas. Ciasto będzie bardzo luźne
  • ale takie ma być
  • niemożliwością byłoby zagniatać je ręcznie. Miksujemy ok. 5 min
  • aż będzie sprężyste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2 godz.
  • Na wierzch: piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Śmietanę mieszamy z chrzanem
  • szalotką
  • parmezanem i czarnym pieprzem. Dymki układamy na blaszce do pieczenia
  • skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem; pieczemy przez 5 min. Zdejmujemy z blaszki
  • zwiększamy temp. do 240°C. Gdy ciasto powiększy swoją objętość dzielimy je na 2 części i dłońmi oprószonymi mąką
  • unikając ugniatania
  • raczej rozciągamy – formując 2 płaskie placki. Układamy na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem.
  • Na plackach rozprowadzamy krem chrzanowo-serowy. Na wierzchu układamy łososia
  • razem z częściowo paloną cebulką. Doprawiamy czarnym pieprzem
  • pieczemy przez 10–15 min. Rukolę mieszamy ze szpinakiem
  • niewielką ilością oleju i soku z cytryny i rozrzucamy na upieczonej pizzy wraz z większą ilością wiórków parmezanu
  • jeśli mamy ochotę.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Zobacz też: rillette z wędzonego i pieczonego łososia


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy