Biała kiełbasa w sosie chrzanowym to niezastąpiona wielkanocna potrawa. Idealnie sprawdzi się również na co dzień, jako główne danie obiadowe. Mięso pieczemy w sosie powstałym na bazie chrzanu, śmietany oraz majeranku. Białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym podajemy w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub kromki świeżego pieczywa. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole!
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C.
Sos: cebulę obieramy oraz kroimy w piórka. Smażymy ją przez chwilę na maśle, aż będzie szklista. Dodajemy chrzan, śmietany oraz majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez około 3 minuty. Na końcu dodajemy sól i pieprz.
Pieczenie: gotowy sos wlewamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na nim kiełbasy i wstawiamy do piekarnika na około 35 minut.
Podanie: białe kiełbasy w sosie chrzanowym serwujemy z ziemniakami lub z chlebem.
Porady
- Biała kiełbasa w sosie chrzanowym wspaniale prezentuje się posypana posiekaną natka pietruszki. Niektórzy podają ją również z drobno pokrojonym szczypiorkiem lub rzeżuchą.
- Zamiast suszonego majeranku możemy użyć świeżego. Smak sosu będzie jeszcze bardziej wyrazisty, a jego aromat wyjątkowo intensywny.
- Zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym świetnie smakuje w towarzystwie tartych buraków, ogórków kiszonych, czy konserwowych.
- Do wykonania tego dania sprawdzi się zarówno biała kiełbasa surowa, jak i parzona.
- Jeśli nie przepadamy za pieczoną kiełbasą, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją ugotować. Gotowe danie polewamy przygotowanym sosem chrzanowym.
- Białą kiełbasę warto zapiec w sosie chrzanowym z dodatkiem ugotowanych połówek jajka. Podana w ten sposób będzie o wiele bardziej sycąca. Będzie też świetną propozycją na wielkanocny stół.
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym stanowi świetny pomysł na obiad. To szybka w wykonaniu i bardzo smaczna potrawa, którą możemy połączyć z różnymi dodatkami. Większość z nich zazwyczaj mamy w domu. Polecamy podawać ją z:
Sos do kiełbasy również możemy wzbogacić w kilka smacznych składników. Warto dodać do niego pieczarki lub prawdziwki. Fantastycznie smakuje posypany świeżym rozmarynem.
Białą kiełbasę możemy przygotować również na dużej patelni. Przed smażeniem mięso powinniśmy nakłuć widelcem. Następnie wrzucamy je na rozgrzany olej. Całość smażymy przez kilka minut, obracając kiełbasę co jakiś czas. Na końcu dodajemy sos chrzanowy.
Podczas smażenia mięsa możemy dodać niewielką ilość białego wina. W ten sposób nadamy potrawie głębszego smaku oraz aromatu.
Komentarze