Chrzanowe placki ziemniaczane, czyli rosti z gorgonzolą

Chrupiące placki ziemniaczane niejedno mają imię. Tym razem robimy je w wersji chrzanowej z gorgonzolą i sałatką.

Dodany przez:

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Na sałatkę:
  • łyżka malutkich rodzynek
  • 2 twarde, słodko-winne czerwone jabłka, obrane i pokrojone w słupki cienkie jak zapałki
  • 6 łodyg selera naciowego, pokrojonych w słupki cienkie jak zapałki
  • 2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • pół łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • Na rosti:
  • 4 duże skrobiowe kartofl e, obrane i starte na grubych oczkach
  • 2,5 dag świeżo startego chrzanu
  • jajko
  • Do smażenia:
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • Do podania:
  • 20 dag sera gorgonzola

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min. Jabłka i selery łączymy z odsączonymi rodzynkami, połową orzechów, jogurtem, sokiem z cytryny i curry. Dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.
  2. Kartofle przekładamy do bawełnianej szmatki i odciskamy płyn, następnie mieszamy z chrzanem, jajkiem i doprawiamy solą, formujemy małe kartofl ane placuszki.
  3. Masło z dodatkiem oleju rozgrzewamy na dobrej patelni, smażymy placuszki na rumiano po 5 min z każdej strony. Odsączamy na papierze, na ciepłe wykładamy po kawałku gorgonzoli i łyżce selerowo-jabłkowej sałatki, posypujemy pozostałymi orzechami.
  4. Można dołożyć na każdy placek dodatkowy cienki plaster świeżego, czerwonego jabłka zarówno dla dekoracji, jak i smaku. Są idealne jako przekąska.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018

Wskazówki

Sałatka selerowo-jabłkowa świetnie pasuje też do śledzi, wędzonej makreli i pieczonych kartofli.
Zobacz przepis: okonomiyaki

obiad gorgonzola Placki placki ziemniaczane chrzan rosti
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy