Wieniec z ciasta ptysiowego z twarożkiem

Ocena:

4.45 (141)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Wieniec z ciasta ptysiowego z twarożkiem to przekąska przełożona pastą z twarożku i rzodkiewki. Dodatkowo pełna wiosennej sałatki. Wieniec z ciasta ptysiowego to atrakcyjne danie na rodzinny obiad.

Składniki:

  • woda  125 ml

  • masło  70

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • mąka tortowa  150 g

  • jajka  10 szt.

  • serek śmietankowy  2 szt.

  • rzodkiewka  1 pęczek

  • szczypiorek  1 pęczek

  • kiełki rzodkiewki  10 g

  • tarty chrzan  5 g

  • rukola  10 g

  • pomidor  3 szt.

  • dymka  4 szt.

  • olej  30 ml

  • ocet  30 ml

  • musztarda  5 g

  • ocet  5 ml

Wieniec z ciasta ptysiowego z twarożkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do garnka dajemy wodę masło oraz po szczypcie soli i pieprzu. Podgrzewamy mieszając aż masło zupełnie się rozpuści. Nie przerywając małymi porcjami dodajemy mąkę na koniec mieszamy bardzo energicznie (cały czas na ogniu) aż ciasto nie będzie miało grudek i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zestawiamy z ognia czekamy aż ciasto będzie ledwo ciepłe.

  • Krok 2:

    Miksujemy wbijając po jajku aż będzie gładkie. Nakładamy do rękawa cukierniczego. Na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy okrąg o śr. ok. 30 cm, aby powstał zgrabny pierścień. Wyciskamy na niego przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika o temp. 200°C pieczemy ok. 30 min.

  • Krok 3:

    PPo ostudzeniu przecinamy wzdłuż na pół. Serek mieszamy ze startymi rzodkiewkami posiekanym szczypiorem i kiełkami przyprawiamy do smaku chrzanem solą i ppieprzem jeśli masa wyszła za sucha – dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Masą przekładamy połówki wieńca składamy. W otwór na środku wkładamy rukolę ććwiartki jajek cząstki pomidora i dymek skrapiamy winegretem.

     
     

Porady

Zobacz także: naleśniki z awokado i jajkiem

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne