Barszcz biały wielkanocny to obok żurku druga najpopularniejsza potrawa na świąteczne śniadanie w Polsce. Zupę przygotowujemy na bazie zakwasu pszennego, który jest delikatniejszy niż żytni. Charakterystyczny, wyrazisty smak zapewniają wędzona kiełbasa, boczek, czosnek i świeży chrzan. Gęsta, kremowa konsystencja białego barszczu powstaje dzięki dodatkowi śmietany i żółtek.
fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmiter-Rogalska
(średnia 4.48 z 202 głosów)
Na początku: cebulę w łupinach opiekamy na palniku lub w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 15–20 min.
Wywar na barszcz biały: do dużego garnka wlewamy 2 l zimnej wody. Wrzucamy opieczoną cebulę, kiełbasę, boczek i czosnek w ząbkach. Wstawiamy do zagotowania. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
Krojenie kiełbasy i boczku: po ok. 15 min od zagotowania wyjmujemy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki (w plasterki lub kostkę). Pokrojone wrzucamy z powrotem do zupy.
Zakwas: wlewamy do barszczu, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 min.
Jajka: w osobnym garnku gotujemy je na twardo przez 8 min od momentu wrzenia wody. Wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miski. Białka kroimy w kostkę.
Zagęszczanie barszczu: żółtka ucieramy ze śmietaną i mąką. Następnie dodajemy do nich ok. 50 ml gorącego wywaru. Mieszamy, przelewamy do zupy i ponownie mieszamy całość. Gotujemy przez 5 min i zdejmujemy z kuchenki.
Dodatki: barszcz biały wielkanocny doprawiamy solą, pieprzem i tartym chrzanem. Podajemy z pokrojonym w kostkę białkiem, posypujemy majerankiem.
Porady
- Chrzan do barszczu wielkanocnego ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Możemy użyć także tartego chrzanu ze słoika z dodatkiem śmietany, który jest nieco bardziej łagodny.
- Do zupy możemy dodać białą wędzoną kiełbasę lub chorizo, które doda potrawie ostrości.
- Barszcz biały możemy zagęścić mąką rozrobioną z wodą bez dodatku żółtek. W tym przypadku jajka ugotowane na twardo w całości kroimy jako dodatek do zupy.
Barszcz wielkanocny warto przygotować na bazie domowego zakwasu pszennego, który ma wiele zalet:
Domowy zakwas jest gotowy po ok. 3–5 dniach od wstawienia. Przelewamy go do innego słoika, zostawiając na dnie osad i przyprawy. Zakwas wstawiamy do lodówki, gdzie możemy go przechowywać przez 7–10 dni.
Do barszczu białego możemy dodać także:
Barszcz biały to tradycyjne wielkanocne danie w Polsce. Zależnie od regionu, barszcz biały podaje się z chlebem, tłuczonymi ziemniakami lub ziemniakami polanymi okrasą, np. z boczku lub wędzonej kiełbasy.
W święta warto podać barszcz wielkanocny w chlebowych miseczkach. Takie bochenki do wydrążenia możemy przygotować samodzielnie w domu. Sprawdzą się także do innych potraw, takich jak: żurek, zupa cebulowa, gulasz wołowy, zupa strogonow czy leczo z cukinii i papryki.
Komentarze