Barszcz wielkanocny
Barszcz wielkanocny - Przepis na Barszcz wielkanocnyTradycyjny barszcz wielkanocny z południa Polski - pełen kiełbasy i jajek. Sprawdźcie mój sprawdzony przepis na barszcz wielkanocny.

Zupybarszczdania mięsneZakwas
- Czas przygotowania:
- 120 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
(średnia 4.49 z 196 głosów)
Składniki:
- domowy zakwas
- 1 kg żeberek
- 0,5 kg kości karkowych
- 0,3 kg kiełbasy wiejskiej
- 4 białe surowe kiełbaski
- 6 ząbków czosnku
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- korzeń chrzanu
- sól, pieprz
- 7 ugotowanych na twardo jaj
Kroki wykonania:
- Dwa tygodnie wcześniej przygotować zakwas: Do litrowego słoika wsypać 4-5 łyżek mąki żytniej, dodać 4 ząbki czosnku (przekrojone na pół) oraz kromkę chleba, zalać do pełna wodą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach, kiedy zakwas będzie klarowny, zdjąć z wierzchu rozmoknięty chleb, zlać zakwas do innego słoika i wstawić do lodówki, a do tego co zostało po zakwasie ponownie dodać mąkę, czosnek, chleb i wodę. Ja przygotowałam ok. 1,5 litra zakwasu.
- Żeberka i kości pokroić na mniejsze kawałki, dodać do tego kiełbasę wiejską i białą, zalać woda i zagotować. Zebrać szumowiny, posolić, dodać 4 ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy oraz kawałek korzenia chrzanu pokrojony na małe kawałki. Gotować aż mięso zmięknie, ok. 2 godziny. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąc je na talerz, a do wywaru wlać zakwas i wcisnąć 2 ząbki czosnku. Gotować jeszcze ok. pół godziny.
- Do przygotowanych talerzy wkroić ugotowane wcześniej jajka, po kromce chleba, oraz ugotowaną w barszczu kiełbasę, dodać również obrane z kości mięso i starty na tarce o grubym oczku korzeń chrzanu. To wszystko zalać gorącym barszczem. Smacznego
Porady
Zobacz przepis: barszcz biały. Wielkanocne przygotowania to nie tylko przepisy! Sprawdź inne inspiracje.
Podobne przepisy

Wielkanocny barszcz biały

Barszcz wielkanocny świąteczny

Barszcz biały wielkanocny

Wielkanocny barszcz biały z chrzanem :

Wielkanocny Barszcz Czerwony

Wielkanocny barszcz biały

Barszcz biały - prosty przepis, który sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Barszcz biały najlepiej przygotować na domowym zakwasie - doda smaku, będzie naturalny i sycący.
Barszcz biały

Barszcz wigilijny to obok zupy grzybowej, najczęstszy gość na wigilijnych stołach. Dobrze przygotowany jest naprawdę pyszny - ma słodko-kwaśny smak. Możemy podać go z kawałkami buraków lub wykorzystać je inaczej i zaserwować czystą zupę. Barszcz wigilijny powinien mieć mocny kolor - z naszym przepisem będzie nie tylko piękny, ale i super smaczny.
Barszcz wigilijny

Żurek wielkanocny pojawia się na naszym stole co roku. Przepis na żurek wielkanocny jest odrobinę pracochłonny, ale smak żurku wynagrodzi wam wszelki trud. Żurek wielkanocny ma kwaskowy smak, a dzięki dodatkowi jajka i białej kiełbasy często wystarczy za zupę i danie główne. Przygotowany według naszego przepisu żurek wielkanocny jest aromatyczny i pyszny. Żur wielkanocny to idealna zupa na świąteczną biesiadę.
Żurek wielkanocny

Barszcz czerwony - taki barszcz właściwie "robi się" sam, jest zdrowy i wspaniale smakuje