Barszcz biały wielkanocny

Barszcz biały wielkanocny to delikatniejsza alternatywa dla żuru. Barszcz wielkanocny powstaje na bazie zakwasu pszennego, tradycyjnie podaje się go z jajkiem i kiełbasą wędzoną. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole! Oto nasz sprawdzony przepis na barszcz wielkanocny.

dodany przez: mojegotowanie

Zupy barszcz Zakwas

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 196 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kielbasa-wedzona 1. Cebuli nie obieramy z łupin. Kładziemy ją na palniku i opiekamy, aż będzie czarna lub wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i opiekamy przez 15-20 minut. Opieczoną cebulę, kiełbasę, boczek, 3 ząbki czosnku, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Solimy i gotujemy na małym ogniu, aż boczek będzie miękki. Kiełbasę i cebulę wyjmujemy po 15 minutach od zagotowania. Kiełbasę i boczek kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do zupy. Do garnka wlewamy zakwas i całość chwilę gotujemy.
  • jajko-na-twardo 2. Dwa jajka gotujemy na twardo i oddzielamy żółtka od białek. Twarde żółtka ucieramy z mąką i 150 ml śmietany. Mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dodajemy do zupy. Ugotowane na twardo białka siekamy. Barszcz przyprawiamy solą, pieprzem i kilkoma łyżkami chrzanu (najlepiej świeżo startego). Nie gotujemy dalej. Barszcz wielkanocny przed podaniem dekorujemy posiekanymi białkami i majerankiem.

Porady

  • W przepisie użyto kiełbasy wędzonej. Możesz także trochę urozmaicić barszcz i dodać kawałek chorizo.
  • Chrzan użyty w przepisie na barszcz biały wielkanocny to świeży, tarty korzeń chrzanu. Jeśli wolisz delikatny barszcz wielkanocny, dodaj mniej chrzanu bądź użyj gotowego chrzanu śmietankowego ze słoika.
  • Barszcz wielkanocny będzie tym bardziej odświętny, jeśli przyrządzimy go na bazie domowego zakwasu. Jak zrobić zakwas na barszcz wielkanocny? Do litrowego słoika wsypujemy 4-5 łyżek mąki pszennej, dodajemy 4 przekrojone na pół ząbki czosnku oraz kromkę chleba. Zalewamy wodą do pełna i odstawiamy słoik w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach, kiedy zakwas będzie klarowny, zdejmujemy z wierzchu rozmoknięty chleb, zlewamy zakwas do innego słoika i wstawiamy do lodówki, a do tego, co zostało po zakwasie, ponownie dodajemy mąkę, czosnek, chleb i wodę. Taki zakwas możemy wykorzystać także do upieczenia domowego chleba.

Notka redakcyjna

Barszcz biały to tradycyjne wielkanocne danie. Z czym podawać barszcz wielkanocny? Najlepszymi dodatkami będą ugotowane na twardo jajka, wędzona kiełbasa, boczek i świeży chrzan. Zależnie od regionu, barszcz biały w Polsce podaje się także z chlebem, tłuczonymi ziemniakami lub ziemniakami polanymi okrasą (np. z boczku lub wędzonej kiełbasy). W święta warto podać barszcz wielkanocny w wydrążonym na kształt miseczki bochenku chleba.

Wielkanoc to nie tylko barszcz wielkanocny! Sprawdź także inne przepisy na świąteczne przysmaki: pascha wielkanocna na zimno, rolada szpinakowa z wędzonym łososiem czy klasyczny sernik wiedeński.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy