Barszcz wielkanocny

Tradycyjny barszcz wielkanocny z południa Polski - pełen kiełbasy i jajek. Sprawdźcie mój sprawdzony przepis na barszcz wielkanocny.

Zupybarszczdania mięsneZakwas

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 196 głosów)

Składniki:

  • domowy zakwas
  • 1 kg żeberek
  • 0,5 kg kości karkowych
  • 0,3 kg kiełbasy wiejskiej
  • 4 białe surowe kiełbaski
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • korzeń chrzanu
  • sól, pieprz
  • 7 ugotowanych na twardo jaj

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dwa tygodnie wcześniej przygotować zakwas: Do litrowego słoika wsypać 4-5 łyżek mąki żytniej, dodać 4 ząbki czosnku (przekrojone na pół) oraz kromkę chleba, zalać do pełna wodą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach, kiedy zakwas będzie klarowny, zdjąć z wierzchu rozmoknięty chleb, zlać zakwas do innego słoika i wstawić do lodówki, a do tego co zostało po zakwasie ponownie dodać mąkę, czosnek, chleb i wodę. Ja przygotowałam ok. 1,5 litra zakwasu.
  • Żeberka i kości pokroić na mniejsze kawałki, dodać do tego kiełbasę wiejską i białą, zalać woda i zagotować. Zebrać szumowiny, posolić, dodać 4 ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy oraz kawałek korzenia chrzanu pokrojony na małe kawałki. Gotować aż mięso zmięknie, ok. 2 godziny. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąc je na talerz, a do wywaru wlać zakwas i wcisnąć 2 ząbki czosnku. Gotować jeszcze ok. pół godziny.
  • Do przygotowanych talerzy wkroić ugotowane wcześniej jajka, po kromce chleba, oraz ugotowaną w barszczu kiełbasę, dodać również obrane z kości mięso i starty na tarce o grubym oczku korzeń chrzanu. To wszystko zalać gorącym barszczem. Smacznego

Porady

Zobacz przepis: barszcz biały. Wielkanocne przygotowania to nie tylko przepisy! Sprawdź inne inspiracje.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy