Pasta z sera camembert i bułeczki z białego sera

Ocena:

4.46 (151)

  • 50 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Pasta z serem camembert i bułeczki z białego sera to smaczny pomysł na kanapki nie tylko od święta. Chrzan doda ostrości i doda oryginalności. Pasta z camembertem to podstawa wykwintnej kanapki.

Składniki:

  • camembert  300 g

  • dymka  1 pęczek

  • masło  200 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • jogurt naturalny  100 g

  • tarty chrzan  5 g

  • słodka papryka  3 g

  • ser biały  250 g

  • jajka  1 szt.

  • cukier  10 g

  • mąka pszenna  250 g

  • proszek do pieczenia  250 g

Pasta z sera camembert i bułeczki z białego sera - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pasta z camemberta: Camembert kroimy na małe kawałki. Cebulki dymek kroimy w cienkie piórka i odkładamy na osobny spodeczek, szczypior siekamy. Wszystkie składniki mieszamy widelcem na spójną masę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chrzanem i papryką. Pastą smarujemy pieczywo, na wierzch kładziemy pokrojoną dymkę.

  • Krok 2:

    Bułeczki z białego sera: Ser ucieramy z jajkiem, szczyptą cukru i łyżeczką soli. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do sera, cały czas miksując. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Do lekko natłuszczonej i oprószonej mąką blachy o boku dł. 30 cm nakładamy ciasto, ostrym nożem nacinamy je do dna w taki sposób, aby powstało 16 kwadratów. Pieczemy ok. 20 min. Podajemy na ciepło z masłem lub na zimno z pastami, pasztetami, dipami itp.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: naleśniki z awokado i jajkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne