Pasta z sera camembert i bułeczki z białego sera

Pasta z serem camembert i bułeczki z białego sera to smaczny pomysł na kanapki nie tylko od święta. Chrzan doda ostrości i doda oryginalności. Pasta z camembertem to podstawa wykwintnej kanapki.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Pasta z camemberta
  • 300 g miękkiego, łagodnego camemberta z cienką skórką
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • 200 g miękkiego masła
  • sól, pieprz
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • do smaku: tarty chrzan, słodka papryka
  • Bułeczki z białego sera
  • 250 g tłustego białego sera
  • jajko
  • cukier
  • sól
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Pasta z camemberta: Camembert kroimy na małe kawałki. Cebulki dymek kroimy w cienkie piórka i odkładamy na osobny spodeczek, szczypior siekamy. Wszystkie składniki mieszamy widelcem na spójną masę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chrzanem i papryką. Pastą smarujemy pieczywo, na wierzch kładziemy pokrojoną dymkę.
  2. Bułeczki z białego sera: Ser ucieramy z jajkiem, szczyptą cukru i łyżeczką soli. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do sera, cały czas miksując. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Do lekko natłuszczonej i oprószonej mąką blachy o boku dł. 30 cm nakładamy ciasto, ostrym nożem nacinamy je do dna w taki sposób, aby powstało 16 kwadratów. Pieczemy ok. 20 min. Podajemy na ciepło z masłem lub na zimno z pastami, pasztetami, dipami itp.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Wskazówki

Zobacz także: naleśniki z awokado i jajkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

camembert kanapki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy