Żurek wegetariański

Żurek wegetariański to tradycyjna zupa wielkanocna, która pojawia się prawie w każdym domu podczas tych świąt. Przygotowanie wersji bezmięsnej nie przysporzy nam większych problemów. Bazą jest esencjonalny warzywny bulion i zakwas, który nadaje lekko kwaśny, charakterystyczny smak. Aromat podbije dodanie tartego chrzanu, odrobina kwaśnej śmietany oraz majeranek. Uwieńczeniem jest ugotowane na twardo jajko. Zapraszamy po nasz przepis na żurek wegetariański.

dodany przez: Joanna Komorowska

zupy

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Żurek wegetariański - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: wszystkie warzywa na żurek wegetariański obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Z ziemniaków robimy kostkę. Natkę pietruszki i koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy, 1 ząbek tniemy na pół i zostawiamy na później.

  • 2.

    Bulion: warzywa, oprócz ziemniaków, przekładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy grzyby suszone oraz: ziele angielskie, listki laurowe, pieprz  w ziarnach oraz otarty w dłoniach majeranek. 2 ząbki czosnku obieramy i dokładamy do warzyw. Bulion gotujemy pod przykryciem przez ok. 45 minut. Dokładamy natkę pietruszki. Gotujemy 5 minut, przecedzamy. 

  • 3.

    Żurek wegetariański: ziemniaki dodajemy do bulionu, gotujemy ok. 10 minut – do miękkości. Dokładamy 1 ząbek czosnku, wcześniej przygotowanego i olej. Butelkę z zakwasem wstrząsamy, aby mąka z dna wymieszała się z płynem. Dodajemy go do żurku, najlepiej stopniowo, sprawdzając smak zupy, mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty, mieszając.

  • 4.

    Wykończenie: dokładamy chrzan. Śmietanę hartujemy, dodając do niej 2–3 łyżki gorącej zupy. Wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 

  • 5.

    Jajka: gotujemy na twardo przez 8–10 minut. Przestudzone obieramy i kroimy na pół.

  • 6.

    Podanie: żurek rozlewamy do talerzy, układamy na wierzchu jajka, dokładamy grzyby suszone. Całość posypujemy koperkiem.

Porady

  • Do żurku wegetariańskiego możemy samodzielnie przygotować zakwas. Jest to bardzo łatwe do wykonania. Wystarczy do słoika dodać: 500 ml wody, 6 łyżek mąki żytniej typu 2000, 5 obranych ząbków czosnku, 4 listki laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego. Całość mieszamy, przykrywamy np. gazą, nie zakręcamy. Stawiamy w ciepłym zacienionym miejscu, raz dziennie zakwas mieszamy. Po 7–8 dniach powinien być gotowy i ładnie pachnąć. 
  • Do żurku wegetariańskiego zamiast ziemniaków, możemy dodać domowe grzankami, np. z czerstwego pieczywa zezłoconego na suchej patelni lub w piekarniku. 
  • Zupę możemy zamiennie posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Obie te przyprawy doskonale komponują się żurkiem.
  • Do potrawy możemy dodać wegetariańską lub wegańską białą kiełbasę.
  • Niewątpliwie domowy, tarty chrzan będzie lepszym wyborem niż ten ze słoika. Jeżeli jednak decydujemy się na taki to sprawdźmy skład, im mniej zbędnych dodatków, tym lepiej.  
  • Majeranek ocieramy rękoma i dodajemy go wcześniej. Dzięki temu oddaje on cały swój aromat. Jeśli używamy świeżego, wrzucamy go do żurku wegetariańskiego na koniec gotowania, albo posypujemy nim zupę już w talerzach. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy