Polędwiczka w sosie chrzanowym

Pyszna soczysta polędwiczka! Polecam!

dania mięsnepolędwicaSosy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 169 głosów)

Składniki:

  • MIĘSO:
  • 40 dag polędwiczki wieprzowej,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka bulionu wołowego z kostki
  • SOS:
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 300 ml bulionu z kostki wołowej,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki śmietanki 18 procentowej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • MIĘSO:
  • Polędwiczkę marynujemy (solą, pieprzem, majerankiem , sosem sojowym), odstawiamy na 0,5 godziny.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z łyżką masła, wrzucamy polędwiczkę, smażymy z każdej strony na mocnym ogniu, jak zacznie się przypiekać, zalewamy szklanką bulionu, przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut na małym ogniu.
  • SOS:
  • Masło rozgnieść dokładnie z mąką, zalać gorącym bulionem, energicznie mieszając, zagotować. Następnie dodać chrzan i śmietankę, dokładnie wymieszać, zagotować i gotowe!
  • Gotowe mięso kroimy w plastry, polewamy sosem. Pychotka!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy