Polędwiczka w sosie chrzanowym
Pyszna soczysta polędwiczka! Polecam!
Dodany przez:
wedith1
Polędwiczka w sosie chrzanowym
Składniki
- MIĘSO:
- 40 dag polędwiczki wieprzowej,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka bulionu wołowego z kostki
- SOS:
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki chrzanu,
- 300 ml bulionu z kostki wołowej,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki śmietanki 18 procentowej
Przygotowanie
- MIĘSO:
- Polędwiczkę marynujemy (solą, pieprzem, majerankiem , sosem sojowym), odstawiamy na 0,5 godziny.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z łyżką masła, wrzucamy polędwiczkę, smażymy z każdej strony na mocnym ogniu, jak zacznie się przypiekać, zalewamy szklanką bulionu, przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut na małym ogniu.
- SOS:
- Masło rozgnieść dokładnie z mąką, zalać gorącym bulionem, energicznie mieszając, zagotować. Następnie dodać chrzan i śmietankę, dokładnie wymieszać, zagotować i gotowe!
- Gotowe mięso kroimy w plastry, polewamy sosem. Pychotka!
Komentarze