Polędwiczki w sosie chrzanowym są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Podajemy je zazwyczaj z ugotowanymi ziemniakami. Jednak równie dobrze będą smakować w towarzystwie kaszy jęczmiennej. Polędwiczka w sosie chrzanowym to świetna propozycja obiadowa nie tylko na Wielkanoc, ale również na co dzień.
Artur Rogalski
(średnia 4.44 z 169 głosów)
Przygotowanie: około 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania dania, wyjmujemy śmietankę oraz mięso z lodówki. Pieprz, sól i oregano mieszamy ze sobą.
Polędwiczka wieprzowa: myjemy, suszymy, a kolejno za pomocą noża usuwamy z niej błonę. Kroimy mięso w poprzek w plastry o grubości ok. 1–1,5 cm. Następnie rozbijamy je lekko za pomocą tłuczka. Każdy plaster oprószamy solą wymieszaną z pieprzem i oregano.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na nią plastry mięsa. Każdą polędwiczkę smażymy z obu stron, aż do zarumienienia. Następnie odkładamy je na talerz.
Sos: na patelnię z olejem wrzuć niewielką ilość masła klarowanego i mąkę. Łączymy składniki. Następnie dodajemy wodę oraz chrzan. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Polędwiczki w sosie chrzanowym: do powstałego sosu dodajemy polędwiczki i podgrzewamy całość jeszcze przez kilka minut. Na końcu wlewamy śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Podanie: polędwiczki w sosie chrzanowym podajemy w towarzystwie ugotowanych ziemniaków.
Porady
- Polędwiczki w sosie chrzanowym wspaniale prezentują się udekorowane posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
- Sos gotujemy na małym ogniu. Dzięki temu nie przypali się i wyjdzie idealnie kremowy.
- Podczas łączenia masła z mąką pamiętajmy, żeby energicznie mieszać składniki. W ten sposób unikniemy powstania grudek, a sos będzie odznaczał się jednolitą konsystencją.
- Podczas gotowania polędwiczek w sosie, polecamy dodać do nich liść laurowy. Dodatek ten wzbogaci aromat naszego dania.
- Zamiast śmietanki kremówki 30% możemy użyć śmietany 18%. W ten sposób nadamy naszej potrawie lekko kwaśnej nuty.
- Jeśli wolimy ostrzejsze smaki, możemy zwiększyć ilość chrzanu.
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to świetny pomysł na obiad. Ich smak zachwyci nie tylko dorosłych, ale również dzieci. To rewelacyjne danie podajemy zazwyczaj w towarzystwie:
Smak polędwiczek w sosie podkreślą również surówki z białej lub czerwonej kapusty. Dobrze pasować będą także ogórki konserwowe lub kiszone.
Polędwica wieprzowa to wyjątkowo delikatne mięso, które najczęściej przygotowujemy w kremowym sosie. Okazuje się, że możemy wykonać je w wielu różnych wersjach. Dzięki temu uzyskamy:
Komentarze