Polędwiczka w sosie chrzanowym

Pyszna soczysta polędwiczka! Polecam!

Dodany przez:

Polędwiczka w sosie chrzanowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

Składniki

  • MIĘSO:
  • 40 dag polędwiczki wieprzowej,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka bulionu wołowego z kostki
  • SOS:
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 300 ml bulionu z kostki wołowej,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki śmietanki 18 procentowej

Przygotowanie

  1. MIĘSO:
  2. Polędwiczkę marynujemy (solą, pieprzem, majerankiem , sosem sojowym), odstawiamy na 0,5 godziny.
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z łyżką masła, wrzucamy polędwiczkę, smażymy z każdej strony na mocnym ogniu, jak zacznie się przypiekać, zalewamy szklanką bulionu, przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut na małym ogniu.
  4. SOS:
  5. Masło rozgnieść dokładnie z mąką, zalać gorącym bulionem, energicznie mieszając, zagotować. Następnie dodać chrzan i śmietankę, dokładnie wymieszać, zagotować i gotowe!
  6. Gotowe mięso kroimy w plastry, polewamy sosem. Pychotka!
mięso obiad sos polędwica sos chrzanowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze