Polędwiczki w sosie chrzanowym

Ocena:

4.44 (169)

  • 50 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Polędwiczki w sosie chrzanowym są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Podajemy je zazwyczaj z ugotowanymi ziemniakami. Jednak równie dobrze będą smakować w towarzystwie kaszy jęczmiennej. Polędwiczka w sosie chrzanowym to świetna propozycja obiadowa nie tylko na Wielkanoc, ale również na co dzień.

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe  480 g

  • śmietana 30%  100 ml

  • tarty chrzan  30 g

  • woda  190 ml

  • mąka pszenna  15 g

  • olej  20 g

  • masło klarowane  30 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • oregano  4 g

Polędwiczki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: około 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania dania, wyjmujemy śmietankę oraz mięso z lodówki. Pieprz, sól i oregano mieszamy ze sobą.

  • Krok 2:

    Polędwiczka wieprzowa: myjemy, suszymy, a kolejno za pomocą noża usuwamy z niej błonę. Kroimy mięso w poprzek w plastry o grubości ok. 1–1,5 cm. Następnie rozbijamy je lekko za pomocą tłuczka. Każdy plaster oprószamy solą wymieszaną z pieprzem i oregano.

  • Krok 3:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na nią plastry mięsa. Każdą polędwiczkę smażymy z obu stron, aż do zarumienienia. Następnie odkładamy je na talerz.

  • Krok 4:

    Sos: na patelnię z olejem wrzuć niewielką ilość masła klarowanego i mąkę. Łączymy składniki. Następnie dodajemy wodę oraz chrzan. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. 

  • Krok 5:

    Polędwiczki w sosie chrzanowym: do powstałego sosu dodajemy polędwiczki i podgrzewamy całość jeszcze przez kilka minut. Na końcu wlewamy śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 6:

    Podanie: polędwiczki w sosie chrzanowym podajemy w towarzystwie ugotowanych ziemniaków.

Porady

  • Polędwiczki w sosie chrzanowym wspaniale prezentują się udekorowane posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
  • Sos gotujemy na małym ogniu. Dzięki temu nie przypali się i wyjdzie idealnie kremowy.
  • Podczas łączenia masła z mąką pamiętajmy, żeby energicznie mieszać składniki. W ten sposób unikniemy powstania grudek, a sos będzie odznaczał się jednolitą konsystencją.
  • Podczas gotowania polędwiczek w sosie, polecamy dodać do nich liść laurowy. Dodatek ten wzbogaci aromat naszego dania.
  • Zamiast śmietanki kremówki 30% możemy użyć śmietany 18%. W ten sposób nadamy naszej potrawie lekko kwaśnej nuty.
  • Jeśli wolimy ostrzejsze smaki, możemy zwiększyć ilość chrzanu. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Polędwiczki w sosie chrzanowym – z czym podawać?

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to świetny pomysł na obiad. Ich smak zachwyci nie tylko dorosłych, ale również dzieci. To rewelacyjne danie podajemy zazwyczaj w towarzystwie:

  • ziemniaków – sprawdzą się tutaj zarówno te ugotowane, jak i usmażone, czy upieczone, 
  • puree – to połączenie ugotowanych ziemniaków z masłem i śmietanką. Kremowe puree idealnie komponuje się z pikantnym sosem chrzanowym,
  • kaszy gryczanej – to ciekawa opcja dla wszystkich osób unikających ziemniaków. Równie dobrze sprawdzi się tutaj także kasza orkiszowa lub jęczmienna,
  • kopytek – z łatwością przygotujemy je na bazie ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej oraz jajka,
  • pieczywa – pieczywo to uniwersalny dodatek do wielu sosów oraz mięs – tutaj także sprawdzi się wyśmienicie.

Smak polędwiczek w sosie podkreślą również surówki z białej lub czerwonej kapusty. Dobrze pasować będą także ogórki konserwowe lub kiszone.

Polędwiczki w sosie – inne warianty

Polędwica wieprzowa to wyjątkowo delikatne mięso, które najczęściej przygotowujemy w kremowym sosie. Okazuje się, że możemy wykonać je w wielu różnych wersjach. Dzięki temu uzyskamy:

  • polędwiczki w sosie pieczarkowym – rewelacyjnie smakują z dodatkiem kaszy gryczanej. Pieczarki możemy zastąpić maślakami, borowikami, czy kurkami,
  • polędwiczki w sosie koperkowym – są wyjątkowo delikatne zarówno w smaku, jak i konsystencji. Sos powstaje na bazie koperku, śmietanki 30% oraz bulionu,
  • polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym – to wspaniała propozycja dla wszystkich fanów słodko-słonych smaków,
  • polędwiczki w sosie paprykowym – sos przygotujemy poprzez połączenie koncentratu pomidorowego, papryki oraz bulionu warzywnego,
  • polędwiczki w sosie śliwkowym – mięso wieprzowe rewelacyjnie komponuje się ze śliwkami. Sos śliwkowy warto wzbogacić również w świeży tymianek oraz miętę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne