Skordalia - przepisy i historia

2 przepisy

skordalia-seo1 Skordalia – pod tą intrygującą nazwą kojarzącą się z imieniem temperamentnej południowej piękności kryje się grecki specjał. Dość pospolity w kuchni greckiej, mocno pachnący surowym czosnkiem sos, najczęściej na bazie ziemniaków. Jak powstaje skordalia i jak wykorzystać ją w kuchni? Sprawdźcie nasze przepisy!
Niech jednak ten paradoks nie zniechęca! Składniki są wprawdzie pospolite, ale tworzą niepospolicie smaczną kompozycję, na dodatek wysoce prozdrowotną, która na pewno utrudni jesienno-zimowym drobnoustrojom atak na nasz organizm. Skordalię można wyjadać z miseczki, wybierając pieczywem. Może być smarowidłem na kanapki, np. z jajkiem na twardo i wędzoną rybą oraz natką i plasterkiem cytryny. Warto podać ją jako dip do warzyw surowych (marchewki, selera naciowego, ogórka) oraz pieczonych (szczególnie ziemniaków, cukinii i buraków). W Grecji niemal zawsze pojawia się jako dodatek do dań z ryb, zwłaszcza smażonych w cieście. Pasuje też do steków, pieczonego kurczaka i grillowanych kiełbasek. Podstawą skordalii mogą być – oprócz gotowanych ziemniaków – czerstwa bułka czy bagietka, mielone migdały lub orzechy włoskie, albo autorska mieszanka dwóch lub więcej z tych składników. Najlepsze jest to, że nic tu nie da się zepsuć, trzeba tylko poszukać swojego smaku! sposób na ziemniaki i na czosnek Jeśli podstawą naszej skordalii będą gotowane ziemniaki, zawsze gotujmy je na świeżo, w mundurkach. Dobrym pomysłem jest gotowanie w wodzie z mlekiem i czosnkiem – będą bardziej aromatyczne, czosnek zużyjemy do sosu, podobnie jak trochę płynu z gotowania. Przestudzone, ale wciąż mocno ciepłe ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Używamy świeżych, nieskiełkowanych ząbków czosnku. Przed obraniem lekko zgniatamy nożem, aby skórka łatwo schodziła. Tradycyjnie należy je posiekać, a później rozetrzeć z grubą morską solą, np. w moździerzu. Dla ułatwienia można oczywiście korzystać z wyciskarek i blenderów. Jeśli ktoś obawia się surowego czosnku, niech spróbuje skordalii z pieczonym: upieczone w skórce ząbki wyciskamy prosto do przygotowanej bazy. Taki sos będzie lżej strawny.