Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami to oryginalny dodatek do pieczywa zarówno na śniadanie, jak i kolację. Wielkanocą możemy udekorować nią ugotowane jajka, a na domówkach sprawdzi się jako dodatek do krakersów. Pasta jajeczna z suszonych pomidorów powstaje błyskawicznie. Z powodzeniem przygotujemy ją w niecałe 15 minut.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Jajka: gotujemy na twardo przez około 10 minut, studzimy i obieramy ze skorupki. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
Suszone pomidory: odsączamy z oleju, a następnie kroimy na drobne kawałki.
Pasta: jajka łączymy z suszonymi pomidorami. Dodajemy ketchup, majonez oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu wstawiamy ją do lodówki na ok. 1 godzinę.
Podanie: gotową pastę jajeczną z suszonymi pomidorami nakładamy na kromkę chleba.
pasta jajeczna - zobacz inne inspiracjePorady
- Do przygotowania pasty jajecznej z suszonymi pomidorami, warto użyć ketchupu domowej roboty. Jest on o wiele zdrowszy i smaczniejszy od sosu pomidorowego z supermarketu. W prosty sposób zrobimy go z pomidorów, cebuli, marchewki i niewielkiej ilości octu.
- Zamiast suszonego oregano, warto sięgnąć po ten świeży. Dzięki temu nasza pasta będzie odznaczała się łagodniejszym smakiem i bardziej intensywnym aromatem. Pamiętajmy, żeby przed dodaniem ziół, dokładnie je umyć, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i posiekać.
- Jeśli nie przepadamy za suszonymi pomidorami, możemy zastąpić je świeżymi. W takim połączeniu nie powinno zabraknąć posiekanej cebulki.
- Pastę jajeczną z suszonych pomidorów najlepiej zjeść w dniu, w którym została przygotowana. Niewykorzystaną przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2 dni.
- Oprócz oregano, świetnie sprawdzi się dodatek bazylii, tymianku, rozmarynu, czy ziół prowansalskich.
- Pasta jajeczna rewelacyjnie smakuje posmarowana na kromce chleba lub słonych ciasteczkach. Równie dobrze możemy użyć jej jako farszu
Komentarze